Srodne teme
07.01.2002. ExitProc i unload dll-a
30.08.2002. Unload forme
26.05.2007. ADO-Recordset
28.08.2003. Unload
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Unload problem VB - ?!?

[es] :: Visual Basic 6 :: Unload problem VB - ?!?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 6855 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

legend
Beograd

Član broj: 4393
Poruke: 519
*.78.EUnet.yu

Sajt: www.icb.rs


+1 Profil

icon Unload problem VB - ?!?03.10.2002. u 19:43 - pre 240 meseci
Imam sledeci problem. Radim aplikaciju i sve lepo funkcionise do samog zatvaranja aplikacije (unload). Aplikacija nestane vizuelno ali ostane rezidentna u memoriji (vidim je u task menageru). Ako startujem jos jednom
imacu i drugu instancu i tako redom. Zasto mi prosto unload sa glavne forme ne ukloni kompletnu aplikaciju? Sta moze biti uzrok tome?

Pozdrav

...da bi ponovo dosli, morate prvo da odete...
http://www.icb.rs
 
Odgovor na temu

-wx-
Beograd

Član broj: 1766
Poruke: 34
*.beograd-3.tehnicom.net

Jabber: wx@jabber.com
ICQ: 166638118


Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?03.10.2002. u 20:50 - pre 240 meseci
Ja sam imao slican problem.. resio sam ga tako sto sam uz Unload Me na glavnoj formi dodao i Unload frmForma1, frmForma2, frmForma3... i tako za svaku formu koju imam u programu.
Ako tvoj program koristi 2 - 3 forme ovo je zgodno ali za neke vece programe ne znam kako, verovatno je neka forma iz programa jos uvek aktivna.
'This is a unique time in our history, in the history of any civilization, it's the moment of the acquisition of technology, that's the moment when contact becomes possible'
 
Odgovor na temu

legend
Beograd

Član broj: 4393
Poruke: 519
*.75.EUnet.yu

Sajt: www.icb.rs


+1 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?03.10.2002. u 21:42 - pre 240 meseci
...probacu, ali malo je nezgodno tako gasiti forme pogotovo sto ih moze bit puno, ali probacu........


...da bi ponovo dosli, morate prvo da odete...
http://www.icb.rs
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?04.10.2002. u 05:54 - pre 240 meseci
Mozda bi mogao da protrcis kroz Forms kolekciju..
For i = Forms.Count - 1 To 1 Step -1
Unload Forms(i)
Next
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

gio1000
Italia

Član broj: 1159
Poruke: 122
*.98-62.inwind.it



Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?04.10.2002. u 13:22 - pre 240 meseci
Da izbrises form iz memorije jednostavno stavi u Event Unload:
Set Form = Nothing
 
Odgovor na temu

Nemanja Dubravac
Nemanja Dubravac
Sombor / Wien

Član broj: 4621
Poruke: 955
*.som.sezampro.yu

Sajt: https://www.shpock.com


+3 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?05.10.2002. u 22:24 - pre 240 meseci
A sto jednostavno ne koristis naredbu END?
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?06.10.2002. u 20:32 - pre 240 meseci
Nikad ne treba koristiti naredbu END. Ali bas nikad.
Stvara vise problema nego sto cini dobrog :)

Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

Nemanja Dubravac
Nemanja Dubravac
Sombor / Wien

Član broj: 4621
Poruke: 955
*.som.sezampro.yu

Sajt: https://www.shpock.com


+3 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?06.10.2002. u 21:46 - pre 240 meseci
Koje probleme?
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?07.10.2002. u 05:20 - pre 240 meseci
Jednostavno, resursi ne budu oslobodjeni uvek.

Sa MSDN-a:

The End statement provides a way to *force* your program to halt. For normal termination of a Visual Basic program, you should unload all forms. Your program closes as soon as there are no other programs holding references to objects created from your public class modules and no code executing

Ovo je iz original MSDN-a uz VB6 i jos pise da ce da oslobodi resurse --- nije bas tacno. Nekad hoce, ali nekad nece.

Ovo je sa nekog sajta koji mi je prvi izbacio Google:

"Remember to treat END not as "the program is done now so it can go away" but rather as "pretend the user did ctrl-alt-del and used END TASK on this process". To paraphrase the ads, just don't do it."

E sad, mozda je to ispravljeno kasnijim Service Pack-ovima. Uglavnom, u vecini knjiga o VB koje sam ja imao prilike da citam, uvek je naglaseno da ne treba koristiti END. Ako te zanima, poseti majkrosoftov news server pa pogledaj koliko je rasprave o tome u microsoft.public.vb.general.discussion. Verovatno ces biti iznenadjen koliko je napisano na tu temu.


Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

sanibo

Član broj: 4717
Poruke: 751
62.32.33.*



+17 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?08.10.2002. u 13:19 - pre 240 meseci
Da upravi si ni meni nije funcionisala END naredba, nego samo Unload Me, i to u Event-u kad je izbrises sigurno radi bar meni.
pozdrav
 
Odgovor na temu

boki
Boris Prpic
CTO
CodeZen, Cityexpert
Beograd

SuperModerator
Član broj: 2681
Poruke: 2442
*.net.yu

Jabber: boki@elitesecurity.org
ICQ: 195245022
Sajt: www.goglasi.com


+34 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?08.12.2002. u 15:32 - pre 238 meseci
i kad kliknes na X to je kao END (nema mogucnosot za "fino unloadovanje".
ja ga uvek endujem.
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?09.12.2002. u 04:44 - pre 238 meseci
Netacno boki.
Npr. Form_QueryUnload (naglasak na ono UNLOAD!!!) se 'opali' kad kliknes na X ...


Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

Nensi
Bihać

Član broj: 6748
Poruke: 2
195.222.56.*



Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?09.12.2002. u 18:44 - pre 238 meseci
unload me
set imeforme = nothing
exit sub
Nensi
 
Odgovor na temu

jc denton

Član broj: 2358
Poruke: 1705
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?10.12.2002. u 01:25 - pre 238 meseci
Ovo posle

unload me

ne bi trebalo ni da se izvrsi.
fire, walk with me
 
Odgovor na temu

lupco_1959
tehnicar masinstva,teteks_tetovo
Tetovo

Član broj: 193382
Poruke: 93
79.125.218.*



Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?02.05.2009. u 23:26 - pre 160 meseci
Da se nadovezem na temu.
Kad hocu iz jedne forme da otvorim drugu i onda da zatvorim prvu ja napisem ovako:
Code:
Unload Me
Form2.Show

i javla mi se greska da nemogu da otvorim drugu formu jer je vec unloadovana.
Gde gresim?

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Vasic dana 03.05.2009. u 00:51 GMT+1]
 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
93.86.231.*



+1 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?03.05.2009. u 09:59 - pre 160 meseci
Grešiš, jer prilikom podizanja te forme (Form2) u Sub Form_Load imaš naredbu "Unload Me".

Code:

Private Sub Form_Load()
    
    Unload Me
    
End Sub


Prilikom pozivanja funkcije Form2.Show, se Forma From2 prvo učitava u memoriju, ukoliko nije ranije učitana, pa zatim prikazuje.

Učitavanje forme ti pokreće event "Form_Load", pa zatim prikazuje formu, ali s' obzirom da ti tu formu "Unload"-uješ pre nego što je on prikaže, onda ti javi grešku.
 
Odgovor na temu

Nevena79
???

Član broj: 202308
Poruke: 335
*.ptt.yu.

Sajt: www.tablic-klub.com


+1 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?13.05.2009. u 12:28 - pre 160 meseci
Samo obrni redosled operacija jer ovo sto si napisao nema logike

Unload Me
Form2.Show
prvom linijom gasis aktivnu formu i kada se ugasi vise se nista u njoj ne izvrsava pa ni komanda form2.show

zato napisi

Form2.Show
Unload Me
...
... i radice...

P.S. ne znam teoriju ali imam gomilu programa iza sebe i nikada nisam imala problema sa END. Za mene je to samo jedna cool komanda :)
 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
93.86.57.*



+1 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?13.05.2009. u 14:26 - pre 160 meseci
Nema potrebe da okreće redosled komandi, jer se i posle naredbe Form_Unload nastavlja sa izvršavanjem komandi iz tog Sub-a.

Problem je nastao u tome što on Form2, Unload-uje na Form_Load eventu, pre nego što je prikaže.


A ovo što se tiče naredbe End, da se posle izvršavanje te naredbe ne oslobađaju svi resursi zauzeti od strane programa je totalno nebulozna izjava.
 
Odgovor na temu

dzigilibonglica
NS

Član broj: 200040
Poruke: 294



+17 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?21.05.2009. u 09:43 - pre 159 meseci
Pazi nema smisla gasiti sve forme jer neke nisu ni aktivne.


Uvek sa prelaza sa forme na formu treba raditi unload forme, ali nekada se forma sama load-uje:

Primer

Form1=neaktivan
Form2=aktivan



Form2_Load()
image1.Picture=Form1.Image1.Picture
end sub


E sada kako svi mi ubacujemo razne slike ne bi li nasa mala softverska remek dela lepo izgledala, a da exe ne bi bio preveliki,
ili cuvali slike u spoljnim fajlovima, cesto se radi povezivanje na neku kontrolu u nekoj drugoj formi...jel da?


e sada:
ova forma2 je u svom load-u, loadovala i formu1 jer joj je trebala slika iz nje.


Ima jos primera kada se desi load neke druge forme... ali ovo je najcesce.

E sada kada kliknes na neko dugme za izlaz na svom programu, a VB editor ti ne pokazuje Play(run) dugme, znaci da je nesto jos aktivno od formi.

Onda pritisnes II(pauzu) pa F8 i nadjes koja ti je forma aktivna.

Ne treba koristiti end, jer kada se sve regularno Unloaduje, isprazne se svi resursi po PS-u, a kada se END-uje ostanu repovi u memoriji.

Pozdrav!


 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
79.101.94.*



+1 Profil

icon Re: Unload problem VB - ?!?21.05.2009. u 11:18 - pre 159 meseci
Citat:
dzigilibonglica

E sada kako svi mi ubacujemo razne slike ne bi li nasa mala softverska remek dela lepo izgledala, a da exe ne bi bio preveliki,
ili cuvali slike u spoljnim fajlovima, cesto se radi povezivanje na neku kontrolu u nekoj drugoj formi...jel da?



Ne!

Ne bitno je koja je forma kontejner za sliku, veličina izvršne datoteke će biti ista.


Citat:
dzigilibonglica:

Ne treba koristiti end, jer kada se sve regularno Unloaduje, isprazne se svi resursi po PS-u, a kada se END-uje ostanu repovi u memoriji.



Zanima me odakle ti ovaj zaključak!?

Pri pozivanju f-je END, skače se na "kraj" programa. Po prekidu izvršavanja procesa, svi resursi koji je taj proces koristio se oslobađaju.
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: Unload problem VB - ?!?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 6855 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Srodne teme
07.01.2002. ExitProc i unload dll-a
30.08.2002. Unload forme
26.05.2007. ADO-Recordset
28.08.2003. Unload
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.