Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???

[es] :: Baze podataka :: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???

Strane: 1 2

[ Pregleda: 14720 | Odgovora: 33 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

gigle
Goran Maric

Član broj: 70960
Poruke: 1
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???13.10.2005. u 22:59 - pre 195 meseci
Nije mi jasno nista oko trigera u SQL-u.Cemu sluze,kako se koriste,navedite jedan ili vise primera pri koriscenju sve sa naredbama...
 
Odgovor na temu

misk0
.: Lugano :. _.: CH :.

SuperModerator
Član broj: 634
Poruke: 2824
*.adsl.ticino.com.

ICQ: 46802502


+49 Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???14.10.2005. u 13:28 - pre 195 meseci
Buduci da su ovo "baze podataka" znaci opste, pokusacu teorijski da ti objasnim.
Triggeri su zapravo 'eventi' tj dogadjaji koji se desavaju u bazi, reakcije, kako bih to nazvao. Znaci kad se desi nesto 'opali' se jedan (ili vishe njih) trigger.
Primjer prije upisa sloga u bazu desava se 'Before_insert" trigger. Kad je record upisan desava se 'After_insert' trigger.
Ono sto si ti u mogucnosti je da zakacis neku proceduru koju ce da pozove odredjen trigger.
Recimo, prije upisa u bazu na trigger 'before_insert' ti provjeravas da li su sva potrebna polja popunjena. Tako izbjegavas recimo da ti baza vraca poruke o greskama i slicno.
Isto tako ako u jednoj detail tabeli promjenis jednu stavku, na trigger After_update ili After_insert imas mogucnost da ponovo izracunas sumu svih stavki i updateujes ukupan iznos u master tabeli.
Postoji jako mnogo triggera, ja sam naveo nekoliko njih.
U zavisnosti od baze mozes ih sam kreirati (koliko se sjecam Oracle moze).

p.s. gore spomenuta imena su vishe opisna.
:: Nemoj se svadjati sa budalom, ljudi cesto nece primjetiti razliku ::
 
Odgovor na temu

branimir.ts
Beograd

Član broj: 56661
Poruke: 127
*.

Sajt: www.geocities.com/brankob..


Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???16.11.2005. u 08:06 - pre 194 meseci
I jos nesto, pri radu sa (relativno) velikim bazama, treba ih izbegavati

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao branimir.ts dana 16.11.2005. u 09:07 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Raspucin

Član broj: 20699
Poruke: 216
62.108.101.*

ICQ: 244452581


+3 Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???20.11.2005. u 16:23 - pre 193 meseci
Citat:
gigle: Nije mi jasno nista oko trigera u SQL-u.Cemu sluze,kako se koriste,navedite jedan ili vise primera pri koriscenju sve sa naredbama...


Ovo je velika tema, tako da ne moze sve da se kaze u par recenica. Ono osnovno je da se trigger-i ne pisu u SQL-u nego u nekom proceduralnom jeziku (koji takodje podrzava SQL) koji je malo slozeniji od SQL-a, npr. T-SQL-u (kod SQL Server-a, Sybase-a...) ili PL/SQL-u (kod Oracle-a). Svi oni podrzavaju SQL i u okviru njih se mogu pisati SQL upiti.

Sintaksu za kreiranje trigger-a u Oracle-u mozes da vidis ovde:

http://download-uk.oracle.com/...statements_7004.htm#sthref6117

i tu je sve lepo objasnjeno kako i zasto se koriste trigger-i.

Citat:
branimir.ts: I jos nesto, pri radu sa (relativno) velikim bazama, treba ih izbegavati


Ovo nije tacno. Naravno da ih ne treba upotrebljavati za svaku sitnicu i u svakoj situaciji, ali nebitno za to da li je baza velika ili ne, neke stvari ce baza (nevezano za velicinu) mnogo brze da odradi, nego da korisnik (ili programer) izvlaci podatke iz baze izvrsava neke operacije nad njima i ponovo ih vraca u bazu.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

branimir.ts
Beograd

Član broj: 56661
Poruke: 127
195.252.103.*

Sajt: www.geocities.com/brankob..


Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???20.11.2005. u 20:20 - pre 193 meseci
Citat:
nebitno za to da li je baza velika ili ne, neke stvari ce baza (nevezano za velicinu) mnogo brze da odradi, nego da korisnik (ili programer) izvlaci podatke iz baze izvrsava neke operacije nad njima i ponovo ih vraca u bazu.


Hmm.. , do sada nisam cuo da postoji baza koja "sama odradjuje neke stvari".Sto se tice upotrebe trigera, moj odgovor je jednostavan, i ostace uvek isti. Suvisni su.

Citat:
Ono osnovno je da se trigger-i ne pisu u SQL-u nego u nekom proceduralnom jeziku

SQL nije jezik nego standard, a proceduralni jezici koje navodis su implementacije.

Iskreno, nikad se ne bih usudio ( i nikome ovde to ne bih ni preporucio) da napravi triger AFTER_UPDATE nad tabelom koja ima 100 000 000 slogova (konkretno MSSQL).

Za baze reda tih velicina u multiuser okruzenju diskutabilno je i obicno je stvar procene i iskustva da li treba vrsiti i eksplicitne transakcije, a kamoli trigere.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.infonova.at.

Sajt: www.baze-podataka.net


+2 Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???21.11.2005. u 08:49 - pre 193 meseci
Citat:
branimir.ts: SQL nije jezik nego standard, a proceduralni jezici koje navodis su implementacije.

SQL = Structured Query Language.
Dakle, to je ipak jezik.
Citat:
branimir.ts: Sto se tice upotrebe trigera, moj odgovor je jednostavan, i ostace uvek isti. Suvisni su.
Ne bih rekao da su bas sami po sebi suvisni.

Slazem se da ih treba koristiti u sto manjem broju i da treba paziti gdje ih se smije koristiti, ali neke stvari bez trigera skoro ne mozes ni da zamislis...

Kako bi recimo punio neku increment kolonu ID, ako pri insertu nije poznata/zadana vrijednost tog ID-a? Odgovor - sequence + triger.

Ako zelis da imas neki history log ili monitoring log o vaznim aktivnostima u bazi, onda jednostavno ne mozes bez trigera...

Ja ih ne koristim cesto, pogotovo ne za silne update operacije. Uglavnom ih koristim za te increment kolone sa sekvencama i eventualno nekad za history recorde aktuelnog inserta...
Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

branimir.ts
Beograd

Član broj: 56661
Poruke: 127
195.252.103.*

Sajt: www.geocities.com/brankob..


Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???21.11.2005. u 09:44 - pre 193 meseci
Citat:
StRiPy: Ne bih rekao da su bas sami po sebi suvisni.

Kako bi recimo punio neku increment kolonu ID, ako pri insertu nije poznata/zadana vrijednost tog ID-a? Odgovor - sequence + triger.


AGAIN:
set @idt = @@IDENTITY
Insert tabela ([ID],.ostala polja) [email protected]
if (@@ROW_COUNT) <= 0
GOTO AGAIN


Pozdrav



[Ovu poruku je menjao branimir.ts dana 21.11.2005. u 10:53 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao branimir.ts dana 21.11.2005. u 10:58 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.infonova.at.

Sajt: www.baze-podataka.net


+2 Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???21.11.2005. u 09:58 - pre 193 meseci
Je l' to za MS SQL, posto nemam pojma sta je tu napisano. :)

Ono za ID sam mislio vezano za Oracle; sorry sto nisam naveo za koju bazu sam mislio...
Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

branimir.ts
Beograd

Član broj: 56661
Poruke: 127
195.252.103.*

Sajt: www.geocities.com/brankob..


Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???21.11.2005. u 10:17 - pre 193 meseci
Ono sto sam napisao je za MSSQL ali manje vise je slicno kod svih savremenih SQL sistema.



Pozdrav
 
Odgovor na temu

Raspucin

Član broj: 20699
Poruke: 216
62.108.101.*

ICQ: 244452581


+3 Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???26.11.2005. u 10:06 - pre 193 meseci
Nije mi jasno zasto pokusavas da izmislis toplu vodu. Ovo je nesto tipa "zasto da bude prosto kada moze da bude komplikovano". Velika vecina programskih jezika podrzava GOTO, ali vidi koliko programera koristi to.

Citat:

AGAIN:
set @idt = @@IDENTITY
Insert tabela ([ID],.ostala polja) [email protected]
if (@@ROW_COUNT) <= 0
GOTO AGAIN


Ne znam kakva iskustva imas sa trigerima pa ih toliko mrzis. Imaju svoje primene i to je sve. I dalje stoji da ih ne treba koristiti za svaku sitnicu, ali imaju svojih prednosti.

Citat:

Iskreno, nikad se ne bih usudio ( i nikome ovde to ne bih ni preporucio) da napravi triger AFTER_UPDATE nad tabelom koja ima 100 000 000 slogova (konkretno MSSQL).


Ne znam zasto si imao problema sa ovako necim. Ja nisam imao tabelu koja ima toliko slogova (a i kada sam imao znatno manje tabele, uvek sam ih particionisao tako da je sve radilo najbrze sto je moglo) ali takva neka stvar kod Oracle-a radi normalno (takoreci neprimetno) tako da korisnik nije ni svestan sta se desava iza. Jedino ako ti triger nije radio sa svih 100 000 000 slogova nesto....

Pozdrav
 
Odgovor na temu

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
*.yu1.net.

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???29.11.2005. u 15:37 - pre 193 meseci
Da se malo ukljucim ...
Trigere na mssql koristim u ne narocito velikoj kolicini (na < 10%tabela).
Posto
Citat:

Ne znam zasto si imao problema sa ovako necim. Ja nisam imao tabelu koja ima toliko slogova (a i kada sam imao znatno manje tabele, uvek sam ih particionisao tako da je sve radilo najbrze sto je moglo) ali takva neka stvar kod Oracle-a radi normalno (takoreci neprimetno) tako da korisnik nije ni svestan sta se desava iza. Jedino ako ti triger nije radio sa svih 100 000 000 slogova nesto....

pa o ce da pravi problem, ako pravis neki proracun na tih 100M slogova. A isto s***** ce da ti napravi ta operacija ako je startujes sa procedurom, stoga zasto gubiti vreme na komunikaciju sa korisnikom.

Zbilja ne vidim zasto bi trebalo toliko izbegavati kursore, jer mogu biti jako korisni.
Ono sto je problem sto trebaju pazljivo da se koriste. (da en stvaras neke rekurzije i povlacenja pustih slogova bez potrebe)
Takodjer, nema potrebe da se ne koristi triger kod multiuser rada.

"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

branimir.ts
Beograd

Član broj: 56661
Poruke: 127
*.sezampro.yu.

Sajt: www.geocities.com/brankob..


Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???01.12.2005. u 13:12 - pre 193 meseci
Pa, hajde da nastavimo diskusiju.
Citat:
Raspucin:
Ne znam kakva iskustva imas sa trigerima pa ih toliko mrzis

Nije tacno da ih mrzim, naglasio sam samo da su (po meni, za mene) suvisni.
Obrazlozicu ti zasto tako mislim.
Zamisli jedno okruzenje u kome postoji MSSQL sa tabelama reda velicine 100 000 000 slogova, persistentnih 2000 konekcija na web serveru, c++ servis sa 100 000 threadova od kojih svaki thread izvrsava povremeno (tacno) odredjene akcije nad MSSQL-om (insertuje, brise, updejtuje..itd) , komunicira sa izvesnom kolicinom uredjaja, kao i sa odredjenim brojem posebno napravljenih softverskih modula, web servisima, npr) i tako dalje.

Elem, da se vratim na MSSQL. Sta sve "menja" sadrzaj tabela?
Postoji asp aplikacija koja u izvesnim situacijama "radi sa bazom".
Postoji gore navedeni servis koji radi to isto.
Postoje softverske komponente, web serv koji takodje to rade.
Na sistemu postoji i nekoliko trigera koji s vremena na vreme obrisu izvesnu kolicinu slogova.

Ali, postoje i situacije kada treba debugovati gore navedeni c++ servis. A onda dodje do problema u karakteristicnim situacijama...kako su slogovi nestali "sami od sebe"?Kako je to moguce?...setis se da je bas to uradio trigger, majku mu. Izgubio si pola sata (dragocenog) vremena.

Citat:
Raspucin:
Velika vecina programskih jezika podrzava GOTO, ali vidi koliko programera koristi to.


Jesi li to procitao u nekoj knjizi?
Ne vidim ni jedan razlog izbegavanja GOTO direktive , pogotovu ne u SQL implementacijama, odn proceduralnim jezicima.

Citat:
Deep|Blue: Da se malo ukljucim ...
Zbilja ne vidim zasto bi trebalo toliko izbegavati kursore, jer mogu biti jako korisni.
Ono sto je problem sto trebaju pazljivo da se koriste. (da en stvaras neke rekurzije i povlacenja pustih slogova bez potrebe)
Takodjer, nema potrebe da se ne koristi triger kod multiuser rada.


Slazem se za cursore, apsolutno su korisni.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.infonova.at.

Sajt: www.baze-podataka.net


+2 Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???01.12.2005. u 13:29 - pre 193 meseci
Citat:
branimir.ts
Zamisli jedno okruzenje u kome postoji MSSQL sa tabelama reda velicine 100 000 000 slogova, persistentnih 2000 konekcija na web serveru, c++ servis sa 100 000 threadova od kojih svaki thread izvrsava povremeno (tacno) odredjene akcije nad MSSQL-om (insertuje, brise, updejtuje..itd) , komunicira sa izvesnom kolicinom uredjaja, kao i sa odredjenim brojem posebno napravljenih softverskih modula, web servisima, npr) i tako dalje.

Elem, da se vratim na MSSQL. Sta sve "menja" sadrzaj tabela?
Postoji asp aplikacija koja u izvesnim situacijama "radi sa bazom".
Postoji gore navedeni servis koji radi to isto.
Postoje softverske komponente, web serv koji takodje to rade.
Na sistemu postoji i nekoliko trigera koji s vremena na vreme obrisu izvesnu kolicinu slogova.

Ali, postoje i situacije kada treba debugovati gore navedeni c++ servis. A onda dodje do problema u karakteristicnim situacijama...kako su slogovi nestali "sami od sebe"?Kako je to moguce?...setis se da je bas to uradio trigger, majku mu. Izgubio si pola sata (dragocenog) vremena.
Opet ne vidim zasto bi iskljucivo triggeri bili uzroci gubitka slogova? Zar MS SQL nema ROLLBACK, COMMIT, SELECT FOR UPDATE, zatim locking sistem... (tako se zove kod Oraclea, ne znam kako se to zove kod MS SQL-a) ?

Ako se aplikacija (ukljucujuci i triggere) uradi kako treba, tada NE SMIJE doci do gubitka podataka u normalnom rezimu rada.

Konkretno, kada koristis triggere, lockujes taj row gdje je slog i sve dok ne odradis commit te transakcije, izmjene na tom slogu nisu dopustene.

One ASP i C++ aplikacije, koje si naveo, sigurno ne rade sa svih 100 000 000 odjednom. :)
Osim toga, za tako zahtjevne operacije, moras imati i odgovarajuci hardware - viseprocesorske servere sa dooooosta RAM-a, spojene u cluster.
Dakle, da bi obradjivao 100 000 000 slogova u nekom kratkom roku (mislim da si ovaj broj proizvoljno naveo, samo kao pretpostavku), trebas imati stabilan hardware i dobro podesenu bazu sa stabilnom aplikacijom.

Tada ti nijedan trigger nece postavljati veliki problem. :)
Naravno, niko nije lud da postavlja trigger, koji ce raditi update ili delete na vecem broju slogova ( > 1000 npr.).
Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

negyxo
Aleksandar Perkuchin

Član broj: 29751
Poruke: 898
*.sksyu.net.



+171 Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???01.12.2005. u 13:56 - pre 193 meseci
Citat:
branimir.ts:
Zamisli jedno okruzenje u kome postoji MSSQL sa tabelama reda velicine 100 000 000 slogova, persistentnih 2000 konekcija na web serveru, c++ servis sa 100 000 threadova od kojih svaki thread izvrsava povremeno (tacno) odredjene akcije nad MSSQL-om (insertuje, brise, updejtuje..itd)



Zamislio.
I sta sad?

A zamisli ti ovakvu situaciju

Imas gomilu tabela na SQL Serveru u kojima je jako bitan integritet podataka (mada, nema takve baze kod koje nije bitan, bar bi trebalo da je tako) Ti kao DBA ces se verovatno odluciti da celu poslovnu logiku strpas u bazu a ne da krparis sa nekim devetim layer-om po redu koji ce izvrsavati neki residentan program/servis. Sad dolazis u situaciju da jedino preko trigera mozes to da uradis i sta ces odluciti. Pa nema druge nego da kreiras iste.
Ako su trigeri najpogodniji za datu situaciju implementiras ih a ako ne odbacujes ih i trazis drugo resenje. Univerzalno resenje ne postoji. Ne mozes reci trigeri su losi samo zato sto su za tvoj slucaj losi.
 
Odgovor na temu

branimir.ts
Beograd

Član broj: 56661
Poruke: 127
*.sezampro.yu.

Sajt: www.geocities.com/brankob..


Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???01.12.2005. u 13:57 - pre 193 meseci
Citat:
StRiPy: Opet ne vidim zasto bi iskljucivo triggeri bili uzroci gubitka slogova?

Nisi me razumeo. Naravno da pri debagovanju nikada ne dodje do gubitka neophodnih slogova.
Problem je sto uvek "razmisljas" o 1000 drugih mogucih uzroka "naprasnog nestanka specificnih slogova" (govorim o sasvim karakteristicnim postupcima pri debagovanju c++ servisa), da bi na kraju ustanovio da si pokrenuo akciju koja je upravo "naterala" trigere da obrisu par slogova.Problem je u gubitku vremena, ne u gubitku podataka.

Citat:
StRiPy:
Dakle, da bi obradjivao 100 000 000 slogova u nekom kratkom roku (mislim da si ovaj broj proizvoljno naveo, samo kao pretpostavku), trebas imati stabilan hardware i dobro podesenu bazu sa stabilnom aplikacijom.


Uredjivanje gore pomenute baze je jedan jako dobro isplaniran i smislen proces, koji se odvija u tacno definisanim vremenskim intervalima.

Pozdrav

 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.infonova.at.

Sajt: www.baze-podataka.net


+2 Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???01.12.2005. u 15:57 - pre 193 meseci
Citat:
branimir.ts: Problem je sto uvek "razmisljas" o 1000 drugih mogucih uzroka "naprasnog nestanka specificnih slogova" (govorim o sasvim karakteristicnim postupcima pri debagovanju c++ servisa), da bi na kraju ustanovio da si pokrenuo akciju koja je upravo "naterala" trigere da obrisu par slogova.

Ne znam kakve si ti perverzije izvodio sa triggerima, ali u mom dosadasnjem iskustvu stvarno nikad nisam imao problema sa triggerima...

A radim na bazama od Telekoma Austria, pa zamisli koliko su ceste i brojne izmjene u silnim tabelama i o kojem broju istovremenih konekcija se radi...

Kazem ti lijepo, ako dobro uradis aplikaciju i ugradis mehanizam za ROLLBACK i COMMIT, mala je vjerovatnost da ces imati nekih problema sa triggerima. Ako se i desi neki error exception, lijepo rollbackujes transakciju i nastavis dalje, bez gubitka ikakvih podataka...
Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

branimir.ts
Beograd

Član broj: 56661
Poruke: 127
*.sezampro.yu.

Sajt: www.geocities.com/brankob..


Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???01.12.2005. u 16:10 - pre 193 meseci
Postoji jos jedna stvar u vezi trigera na MSSQL u.
Naime, cini mi se da su malo "skriveni" i nisu ocigledni kao ostali objekti u bazi.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

misk0
.: Lugano :. _.: CH :.

SuperModerator
Član broj: 634
Poruke: 2824
*.adsl.ticino.com.

ICQ: 46802502


+49 Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???03.12.2005. u 14:11 - pre 193 meseci
Mozda ne kontam.. ali branimir kaze da ti triggeri brishu svako-toliko neke slogove??
Pa valjda onaj koji radi na toj bazi, tj aplikacije koje pristupaju istoj i ko je postavio te triggere tu, valjda ih je stavio sa razlogom. Znaci da ti triggeri rade svoj posao i ima nesto za sta oni brinu. I sad ti pravis novu app, a ne znas kako funkcionishe stara i zaboravis na postojanje triggera?? To je tvoj propust, a ne losha strana triggera.
To sto nisu vidljivi u MSSQL ne znaci da su loshi nego je opet do tebe sto ne obracas paznju na njih, jer ih vjerovatno ti nisi stavio.

:: Nemoj se svadjati sa budalom, ljudi cesto nece primjetiti razliku ::
 
Odgovor na temu

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
*.yu1.net.

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???03.12.2005. u 14:47 - pre 193 meseci
Citat:
branimir.ts: Citat:
Citat:

Deep|Blue: Da se malo ukljucim ...
Zbilja ne vidim zasto bi trebalo toliko izbegavati kursore, jer mogu biti jako korisni ...

Slazem se za cursore, apsolutno su korisni.


Moram da se ispravim, mislio sam na triggere, a ne na kursore, kursore u principu izbegavam

Ako nemas naviku da koristis kursore onda koriscenje moze da predstavlja problem.
u biti predstavljaju odlicno ubrzanje u obradi podataka.

Jedini problem koji sam imao sa kursorom jeste da sam jednom "ispustio" triger iz skripta, kreirao bazu i pustio u rad, koja nije htela da se azurira pravilno. problem otkriven u roku od par min.
"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

franjo_tahi
Franjo Tahi
Zagreb

Član broj: 34712
Poruke: 399
194.126.213.*



+1 Profil

icon Re: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???05.12.2005. u 10:14 - pre 193 meseci
Nije mi potpuno jasno o čemu se radi. Da li koristiti trigere? U svakom slučaju da, pitanje je samo za što. Ja ih obavezno korsitim za kreiranje primari key-a (ako nemam neki suvisli podatak za to) npr: ID koji je autoincremental. Puno manje, ali ih ipak koristim kod preračunavanja nekih sumarinh stavki da bih ubrzao kasnije preglede, ali nikada na više od 10-tak slogova kojiko ih ima jedna primka ili otpremnica.
OVako radim dugo i na dosta baza i do sada zbog toga nisam imao problema.
 
Odgovor na temu

[es] :: Baze podataka :: Triger u SQL-u kako,zasto i cemu sluzi???

Strane: 1 2

[ Pregleda: 14720 | Odgovora: 33 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.