GoDaddy je registrar ("A registrar is a service that sells and manages domain names"
).
Neki od poznatijih i boljih registrara su jos i Moniker, Dotster, Enom, MelbourneIT, Network Solutions, Tucows (tj. OpenSrs), Directi, Joker.com, itd. ( kompletna lista moze se videti na:
http://www.internic.net/alpha.html ).
Cena, tj. ono sto domen kosta registrara je $6.25 (+$0.25 koliko iznosi ICANN Fee), dakle ukupno $6.50 godisnje . Neki registrari, poput Network Solutions, Register.com, eNom i Melbourne IT naplacuju registraciju cak $35 godisnje!? Ovo se naravno odnosi na krajnje korisnike/kupce. Razlog? Pa predstavljaju najace brendove u ovom poslu i medju prvima su poceli (ako ne i prvi). Cena od $35 sama po sebi nikako ne znaci i da svi oni pruzaju 4x bolju uslugu od onih koji domen naplacuju $7-$9 godisnje.
Sa druge strane, neki registrari poput NetFirms, 1&1, i sl. i neki reseller-i, poput aplus.net , domainsarefree.com , itd., naplacuju registraciju manje od onog iznosa koliko ih domen godisnje kosta, a to je zato da bi uz domen prodali neku svoju uslugu web-hostinga, koja i predstavlja njihovu primarnu delatnost.
Pored registrara postoje i "preprodavci" (tzv. resellers), pa je tako npr. namecheap.com eNom-ov reseller, Yahoo! je MelbourneIT-ov reseller, itd.
Transfer domena predstavlja prebacivanje registrovanog domena od jednog na drugog registrara. Npr.: nekimojdomenxyz.com je bio registrovan kod GoDaddy-ja. Onda sam odlucio da promenim registrara i za novog registrara sam odabrao Moniker. Posto sam popunio formular kod novog registrara, a prethodno otkljucao domen (ukoliko je bio "locked"), zapocinjem proceduru (transfer). Cena za transfer domena uglavnom obuhvata i produzetak registracije domena za jos jednu godinu. Mnogi registrari praktikuju da cena transfera bude niza od cene registracije koja vazi za sledecu (drugu, trecu, cetvrtu, ...) godinu, kako bi privukli sto vise domena kod sebe.
U SRBIJI (I CG) NE POSTOJI NI JEDAN AKREDITOVANI ICANN REGISTRAR.
--------------------------
E sad ono sto se tice konkretne teme:
Citat:
shoba: Cao!
Prvi put bih hteo da kupim domen direktno. Do sada tamo gde je hostovan sajt kupuvao sam i domen pa je fakticki provajder bio vlasnik a ne ja.
Bas zbog toga sto provajder obicno registruje domen za tebe a NA SVOJE ime, preporucuje se da se domen registruje ODVOJENO od provajdera, kako bi se izbegle sve eventualne kasnije zloupotrebe. Naravno, ovo sa zloupotrebama nije slucaj sa .co.yu domenima, zahvaljujuci restrikcijama od strane YU NIC-a.
Citat:
Na primer uzmem doman na Godaddy.com ($9 cak i na 10 godina!!!).
Da li ja kao vlasnik domena mogu lako da transferujem domen kako mi padne na pamet, odnosno da ga usmerim ka ovom ili onom hostu???
Svaki bolji registrar i reseller ima tzv. Domain Control Panel za upravljanje domenom, tako da moze sasvim jednostavno da se "usmerava kako ti padne na pamet, ka ovom ili onom hostu". Time se stice potpuna kontrola nad domenom. Naravno, pod uslovom da niko ne zna tvoje podatke, tj. da ne moze da pristupi tvom nalogu (za registraciju domena neophodna je prethodno otvoriti svoj nalog kod zeljenog registrara. Posto se uloguje na taj nalog, a to je klasika: username i password, dobija se mogucnost pristupa Domain Control Panelu i podesavanjima - upravljanjem domenom.
VAZNO: prilikom otvaranja naloga ("account"-a), OBAVEZNO navesti validnu e-mail adresu!!! Ta e-mail adresa je primarno sredstvo za komunikaciju izmedju vas i registrara/reseller-a, svejedno. Naravno, i ostali pravi/ispravni podaci se podrazumevaju.).
Citat:
Sta Godaddy podrazumeva pod transferom domena? Pominju nekih desetak dolara za transfer!
Hvala na pomoci!
Mislim da sam ovo vec objasnio gore u prvom delu, a i
OffShore je.
@
Komentator:
Ahaaa, kapiras.
Ako si domen registrovao preko provajdera, mozda se vodi na provajdera, sto nikako nije fer od strane provajdera, pa moze da ti pravi problem prilikom transfera, da te ucenjuje i da ti ne da da ga napustis, a cak i da ti jednostavno otme domen. Vodi li se na tebe? Ne vodi se. Zna li registrar za tebe? Ne zna. Zna li za provajdera kao vlasnika domena? Zna. Ko si onda ti? Izigrana, prevarena i ostecena strana. Naravno, ovome nije kraj i postoji mogucnost da se domen spase i povrati, ali "bolje je spreciti nego leciti".
Ne kazem da je ovo konkretan slucaj. Naprotiv! Ali kad sam govorio o zloupotrebama od strane provajdera, mislio sam bas na ovakve situacije. Ponavljam: ne i sa ovim pomenutim provajderom!
Citat:
shoba: Na primer ako kod verata hoces da otvoris sajt koji ce imati co.yu i com domen moraces da kupis DVA hostinga iako zelis da to bude jedan sajt koji ima izbor jezika sr/en! Hehehehe ludo burazeru
Nece ljudi da ti regisytuju dva domena za jedan host.
Moguce, ali zato postoje provajderi koji nude mogucnost hostovanja nekoliko domena u okviru jednog istog paketa. Takodje, postoje i tzv. reseller web-hosting packages koji se odnose na preprodaju web-prostora (a NE domena), u okviru kojih postoje obicno bolje mogucnosti za upravljanje vecim brojem domena/sajtova, pa cak i za (pre)prodaju usluga web-hostinga trecim licima.
Citat:
NenadS: Samo bih ispravio ovo za $9 - 10 godina... to je cena za godinu dana, zna 9 x 10 = $90 za godinu, mada imas i jeftinije za neki $75 ma 10 godina ili slicno tome, u svakom slucaju ne vise od $80, isto sam registrujes domen, imas punu kontrolu nad njim, tj. isto godday ali njegov reseller program je u pitanju, pa zato ako preko nekog resellera kupis onda ti izadje jeftinije.
Poz
Jedan od najboljih resellera, koji se istovremeno i najbrze razvija (po broju registrovanih domena) je svakako Namecheap.com . Cena domena je $8.88/godisnje, ima odlican Domain Control Panel i dobru podrsku.
Za preporuku su, pored, NameCheap.com i: GoDaddy.com , DomainSite.com , RegisterFly.com , Moniker.com ...
Da pomenem jos da postoje i ceste promocije/akcije i tzv."Coupon Codes" za neke registrare/resellere, tokom cijeg trajanja se po nizim, "promotivnim" cenama mogu registrovati domeni ili se uz njih mogu dobiti neke dodatne usluge za DZ, a koje se inace dodatno naplacuju, itd., ali o tome drugi put.
[Ovu poruku je menjao crews_adder dana 11.10.2005. u 00:43 GMT+1]