Nije da se uklapa 100% u odabir iz naslova ove teme, ali bih (jos jednom) skrenuo paznju na izvanredno mali - izvanredno dobri 5 MPix dig.aparat, koji se u Jugi nije "odomacio" (na zalost). A debelo "sije" Canonov model Ixus50/55.
PENTAX S5i
Prilikom pazljivog odabira za koji dig.aparat da se odlucim (jedini parametar je bio 5 MPix i sto pozitivniji komentari strucne literature) dugo sam proucavao sve raspolozive modele (vise od njih 20 direktno u rukama, a oko 50/60 preko detaljnih prikaza (proizvodjackih brosura) koje sam dobio od drugara ovde (fotoprodavaca) i na kraju presudio u korist FENOMENALNOG Pentax-a. Uzeo sam ga iz USA za 229 USD. Na poklon sam dobio i mini-tripod (najbudjaviji), set od deset folija za zastitu LCD-a, i set tecnosti za ciscenje obektiva. Poklonu se u zube ne gleda (folije su prava stvar, tecnost jos nisam koristio).
U svim svetlosnim uslovima ovaj aparat ne zna za gresku. Prosto "uziva da radi" kako danju, tako nocu. Optika Pentax je nadasve poznata i priznata, i u slucaju ovog aparata zasluzuje jos jednu cistu desetku. Boje ne mogu biti bolje, 100% prirodne, sum apsolutno NEpostojeci (pri bilo kojoj iso vrednosti), ostrina kao i boje - velicanstveno. Prava foto-poslastica.
Mana - skoro da i nema. Kada kazem skoro - mozda je premalen (al' je zato stalno uz mene, u futroli na kaisu poput mob.telefona).
Na zalost, u Jugi kao da ga i nema. Firme ga nemaju u ponudama, oni koji sami uvoze aparate nisu otisli dalje od Sony-ja i Canon-a zato sto je trziste naviknuto na ova dva brenda i samo njih trazi (steta i za pojedine Casio i Panasonic modele).
Ako imate prilike, trazite Pentax-a (upravo izbacuju model sa 7 MPix). Ostace uz vas dozivotno. Verujte na rec. Profesionalni kvalitet fotki za amaterske pare.
Dokaz - evo samo par fotografija. Ovih dana cu postaviti vise. Imam dosta na kojoj su moji klinci. Pokazuju svu moc ovog malise (u svim uslovima) ali mi nije nekako da njih postavljam na net. Ipak ih ostavljam kao "private".
Ako je dilema Canon Ixus50 (55 je verujem isto to) ili Pentax S5i, verujte da skoro ne mogu da se porede. Pentax bezi za klasu.
http://photobucket.com/albums/b239/Cyman46/Pentax%20S5i/?