Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem sa ComboBox-om

[es] :: .NET :: Problem sa ComboBox-om

[ Pregleda: 3624 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Sandra_G
Aleksandra Glusac
Programer

Član broj: 66979
Poruke: 68
*.mediaworksit.net.

ICQ: 298551171


Profil

icon Problem sa ComboBox-om07.09.2005. u 09:59 - pre 207 meseci
Cao!

Imam sledeci problem: kada ComboBox kontroli dodam DataSource property kao neki DataTable, pa DataMember kao kolonu te tabele, u drop-down listi mi se pojave vrednosti koje su u toj koloni. Tako i treba. Medjutim, nemam neku nazovi pocetnu vrednost - u smislu da hocu da mi se kao prva vrednost pojavi nesto tipa "izaberite nesto..." ili prazan string ili slicno. Odmah mi se u kontroli pojavi prva vrednost u tabeli, a ja to necu. Hocu da korisnik sam izabere tacno sta hoce iz tog comboBox-a, a ako nista ne izabere, onda nemam tu vrednost (tj. imam ili string "izaberite...", ili prazan string, ili ... whatever).

Kako da to uradim???

Thanx :)


The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing. - Albert Einstein
 
Odgovor na temu

dusans
Stojanov Dušan
Pančevo

Član broj: 9551
Poruke: 1342
*.3dnet.co.yu.



+310 Profil

icon Re: Problem sa ComboBox-om07.09.2005. u 13:50 - pre 207 meseci
Pre punjenja tabele podacima dodaj u tabelu red sa vrednošću "Izaberite nešto..." u koloni koja ti je DataMember.
 
Odgovor na temu

Sandra_G
Aleksandra Glusac
Programer

Član broj: 66979
Poruke: 68
*.mediaworksit.net.

ICQ: 298551171


Profil

icon Re: Problem sa ComboBox-om07.09.2005. u 14:46 - pre 207 meseci
Da, to mi je palo na pamet, ali zasto bih to radila? Ja taj DataTable koristim i za druge stvari i potreban mi je u originalu (npr. punim DataGrid). Zamisli da ti u dataGrid-u stoji red sa tekstom "izaberite nesto"...
Problem sam "resila" tako sto sam podatke iz tabele prebacila u listu i dodala taj red. Ali to je presipanje iz supljeg u prazno. Mislila sam da postoji neka fora, tj. neki property koji sam "preskocila", a treba da se enable-uje ili slicno... Bas je bezveze ako to ne moze da se uradi, vec samo dodatnim "budzenjem".
Doduse, mozda je to tako...

The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing. - Albert Einstein
 
Odgovor na temu

gavra20
BG

Član broj: 61192
Poruke: 65
*.sezampro.yu.



+5 Profil

icon Re: Problem sa ComboBox-om07.09.2005. u 17:57 - pre 207 meseci
Mozda da probas:
Combo box -> Properties -> Appearance -> Text
i tu uneses "izaberite nesto"
 
Odgovor na temu

ZokiR
Zoran Radojković
Melburn, Australija

Član broj: 15986
Poruke: 109
*.gpm.net.au.



Profil

icon Re: Problem sa ComboBox-om08.09.2005. u 02:56 - pre 207 meseci
To što tražiš može da se postigne ovako:

Code:

myComboBox.SelectedIndex = -1;
myComboBox.Text = "Izaberi nešto";


Navedeni kod treba pozvati posle podešavanja DataSource/DisplayValue vrednosti.

Naravno, ako ti često treba ComboBox sa ovakvim ponašanjem, možeš da izvedeš svoju kontrolu iz bazičnog ComboBox-a:

Code:

public class InitiallyBlankComboBox : ComboBox
{
    private string initialValue = string.Empty;

    public string InitialValue
    {
        get 
        { 
            return this.initialValue; 
        }
        set 
        { 
            this.initialValue = value; 
            this.SelectedIndex = -1;
            this.Text = this.initialValue;
        }
    }

    protected override void OnDisplayMemberChanged(EventArgs e)
    {
        base.OnDisplayMemberChanged (e);
        this.SelectedIndex = -1;
        this.Text = this.initialValue;
    }
}


I onda ga koristiš tako što podesiš InitialValue na neophodnu vrednost, npr. "Izaberi nešto..."
 
Odgovor na temu

Sandra_G
Aleksandra Glusac
Programer

Član broj: 66979
Poruke: 68
*.mediaworksit.net.

ICQ: 298551171


Profil

icon Re: Problem sa ComboBox-om08.09.2005. u 14:03 - pre 207 meseci
E, super, ovo resava problem. Sjajno, hvala! Ko bi se setio da uzme indeks -1 i da postavi Text property... :)
The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing. - Albert Einstein
 
Odgovor na temu

majstor01
Majstor 01
Nis

Član broj: 68717
Poruke: 12
*.my-its.net.



Profil

icon Re: Problem sa ComboBox-om23.09.2005. u 00:11 - pre 207 meseci
Ima jos jedno jednostavnije resenje. Posto bindujes combobox, dodaj sledecu liniju koda koja insetuje prazno polje na pocetku combobox, (takodje umesto praznog teksta mozes da stavis npr [izaberite vrednost].

ComboBox1.Items.Insert(0,new ListItem(null,null));
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: Problem sa ComboBox-om

[ Pregleda: 3624 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.