Pa pazi, bitna stvar su i godine... koliko vidim ti si sad otprilike nekih 18 godina, i verujem da su ti "svi" pricali price tipa "nikako u teretanu pre 18, a mozda ni tada da ne kreces odmah..."... OK.. nije da ovo nema razloga i to je manje vise normlna stvar da ti govore ljudi koji se plase za tvoje zdravlje...
Upravo zato sto nikada nisi ni pokusavao, verovatno ni ne razumes bas najbolje kako to sve "sa tegovima" funkcionise... :) Niko nece na tebe odmah da baci 130kg i da kaze "aj' digni keve ti....". Znaci sve se to radi po programima i savetima i pre svega SA MOZGOM U GLAVI! (ovo naglasavam zato sto mnogi precene sebe i svoju snagu i ne prodju bas najbolje...) tako da samo polako i stalozeno i teretana moze da ti bude jako jako pametna stvar... ali ti ipak sacekaj ako si tako odlucio...
Moj ti je savet... steroidi - nikako (mada oni bas i nisu neki tradicionalni nacin sticanja mase :) ali je bilo reci i o njima pa reko aj' da prokomentarisem)... neko je vec lepo rekao, ovo nisu stvari kojima se treba igrati narocito ako nemas bas neki "dobar razlog" (sta god to znacilo kad su steroidi u pitanju)... a ishrana pojacana nekim dodacima tipa proteini, vrlo malo kreatina (pogotovo ako danas-sutra krenes u varijantu "sa tegovima"), nekim mineralima i slicno su apsolutno ok... proteini u principu nisu opasni, mozda ti je dobro i da pokusas sa nekim amino-kiselinama... Ovo nisu opasne stvari, ako stvoris pravi odnos prema njima i ako se ponasas normalno i zrelo, a ne da pokusas da dobijes 10kg mase za 10 dana, jer ti u tome nista nece pomoci a da nakon tog pokusaja smes i mozes da ustanes iz kreveta...
E sad... ako mene pitas... ovakvo interesovanje i raspitivanje su sasvim ok... ali jos jedna, po meni skroz ok, varijanta je da odes kod nutricioniste... dakle lekar specijalista koji ce da te pregleda, da te pita neka pitanjca i da ti napise odredjeni program ishrane, ako vec neces "sa tegovima"... (ne znam bas kako to funkcionise kod njih jer licno nikad nisam bio, ali cuo sam da su stvarno u stanju da pomognu ljudima, tako da...)... A uz sve to tebi je olaksavajuca okolnost sto ti zbog svoje tezine, nemas nekih zdravstvarnih problema, hvala Bogu, tako da neces biti bas PRIMORAN da se 100% pridrzavas toga sto ti doktor kaze, ali bar u 70% slucajeva se trudi da uradis kako ti je rekao i ja mislim da ce rezultati biti evidentni u relativno kratkom periodu...
Pozdrav i srecno... :)
Kovach