Citat:
ddanijel: Na kraju cu samo da kazem da je dobitna kombinacija imati znaci vent. sa prednje strane koji ubacuje svez vazduh i pospesuje cirkulaciju i najbitnije je da je on ispod hdd-a tako da prvenstveno njeha (njih) hladi na prvom mestu. Drugo i jako bitno je da je ventilator u napojnoj jedinici CIST !! Sve one naslage prasine prave buku i otezavaju protok vazduha. Trece i jako bitno je da je na procesoru neki od povecih hladnjaka na koji je nakacen 8x8cm fan , a sve iz razloga jer su jako tihi i rade na oko 3000rpm (za razliku od onih malih 6x6 turbina...brrr). I na kraju najbitnije je imate sve to lepo spakovano sa ZATVORENIM kucistem da bi cirkulacija bila pravilna i da bi vazduh spolja prosao preko svih komponenti dok putuje unutar kucista. (flat kablovi od hdd spakovani sto bolje da ne smetaju).
Ko se bude pridrzavao gore navedenih pravila nece da pogresi.
Ja licno sam doduse to izveo drugacije ali mi je drugacije i kuciste.
Nemam mogucnost da stavim ventilator napred pa mi kuciste stoji otvoreno, a na ventilator na procesoru je ugradjen tunel od kartona koji vodi do mesta za dodatni ventilator na kucistu (a koje je odmah pored procesora), a sam ventilator je obrnut tako da vazduh izvlaci napolje tako da ga oba ventilatora (i na procesoru i u napajanju) vazduh izvlace a svez ulazi preko otvorene stranice.
Na taj nacin mi je razlika izmedju sobne i temperature u kucistu reda 7-8 stepeni sto je sasvim OK.
Da napomenem da je ovako radjenio zato sto mi se kompjuter nalazi izmedju regala i stola a da sa prednje strane ima vratanca (da me dete ne bi iznenadilo svaki put kada resetuje racunar) tako da je skoro potpuno zatvoren.
Citat:
codeus:.. neverujete za pastu .. pa nemorate ...
Pastu sam prvi put koristio pre jedno dvadesetak godina i na tom uredjaju je jos uvek ista... Mozda sam trebao da je menjam svakih mesac dana. :>
Shalu na stranu, pasta moze vremenom da propadne ali za to su potrebne godine.