e, ovako...
rumpl, moracu te razocarati s ovim sto cu sada reci...
za pocetak, moracu se sloziti s tobom u vezi jedne stvari: ja stvarno ne znam nista u vezi programiranja u linuxu!!!
drugo: interesovalo me da li je programiranje isto, jer jednostavno operativni sistem nije ni priblizno isti, ne funkcionise jednako, maltene totalno je drugacije sve, i interesovalo me zato kako se to sve radi u linuxu...a pogotovo ne znam raditi u linux-ovim programima za programiranje , jer sam ih samo 2 puta u zivotu i upalio(imam instaliran linux, ali mi nije padalo na pamet da u njemu programiram)i htio sam da olaksam sebi i dobijem odmah odgovor na sva ova pitanja preko nekog tutorijala koje bi mi neko od vas eventualno dao...
trece...programiranjem se bavim vec par godina (cisto za svoju dusu), pri cemu sam se zanimao za nekoliko programskih jezika, svaki drugaciji u odnosu na sljedeceg, znaci: ne zaradjujem za zivot programiranjem, vec samo radi svoje zabave- da se razumijemo...
sto se c-a tice,do sada sam pravio aplikacije u MS visual C++-u, a odnedavno sam poceo uciti Borland C++ Builder, i za sve ovo vrijeme se mogu pohvaliti sa poprilicnim brojem aplikacija ,sasvim fino odradjenih i bez (bar do sada primjecenih) bug-ova (sto je najvaznije :-) )
mogu se cak pohvaliti uradjenim aplikacijama kojima se veoma tesko mogu naci i slicne njima, i koje su nasle veliku primjenu kod ljudi kojima sam ih dao da ih koriste, i uopste su jako korisne...
zasto ovo sve govorim?? sigurno ne da bih se hvalio, a cini mi se da bih se zasigurno imao cime pohvaliti (sto se uradjenog tice). Ne mogu se hvaliti jer niti sam odlican , niti profesionalan programer, ali sam sasvim dovoljno strucan da odradim sve sto mi je do sada trebalo....normalno ponekad uz neciji savjet, ili malu pomoc...
ponekad ovdje postavljam glupa pitanja, i lagana, ali me nije nikada bilo sramota pitati...to ne znaci uvijek da ja ne znam nesto, vec ponekad jednostavno zelim da uporedim svoj rad sa onim kako bi to drugi odradili...
prema tome, ipak imam malo pojma, a iskreno da ti kazem: od velikog broja ljudi koje ja znam, a koji su DOBRI programeri, jedino jedan od njih zna programirati u linuxu...(cini mi se da zna??)
uostalom zasto ti je cudno sto sam te sve ovo pitao??pa, zaboga: kad TI upalis MS visual c++ ili Borland C++ Builder, pita li te on za ime programa, i kad mu das ime on ti SAM BUKVALNO zavrsi citav GUI program???NE!!to prvi put vidim, i zato pitam zasto je to tako...
npr. meni je to glupo, ali opet, ja ne radim u linuxu, i mnoge stvari su mi tamo smijesne...
znaci, nisi trebao reci "nemas pojam o programiranju" vec "nemas pojma o programiranju u linuxu" ili "nemas pojma o programiranju u razvojnim okruzenjima u linux-u" sto je mozda i pravilnije, jer veliki dio samog kodiranja u C-u znam....
nadam se da se neces uvrijediti...pa opet, ako se uvrijedis-izvinjavam se
to mi stvarno nije bila namjera...
u svakom slucaju hvala vam svima na odgovorima....
there's something out there
waiting for us,
and it ain't no man...