Ako ja mogu dfa se umesam, ja razumem strucno izlaganje Proke, u vezi bas reflex kutije,i to je za svaku pohvalu, a sad da pitam sve vas, ako mi prosecni hobisti imamo znanja da pravimo kutije recimo kao zastava iz Kragujevca automobile, i onda kaze nam strucnjak iz Mercedesa, kako tako i tako treba da se pravi auto, a mi nemamo takvo znanje, ni para, ni masine, jel mozemo da pravimo onda auto poput mercedesa?Da bi napravili kutiju -pravu bas reflex treba da imamo projekat sa takvim i takvim drajverima,odgovarajucu skretnicu i raditi sve po semi-nacrtu-takvo nesto ima u casopisu Audio projekti, gde je sve ispitano i samo pare i radi-ili ti ako mozes dodaj jos malo para pa kupi gotove ili ono sto ti ljudi koji prave nude, a ja koliko razumem i drugi hobisti zelimo da prema svome znanju i umecu napravimo bolje uredjaje-kutije, od onoga sto se nudi na trzistu za mnogo vece pare, gde ime, naravno kvalitetom dokazano ali za skuplje modele-samo ime ih prodaje.E sad mi hocemo da ono prosecno sto oni prodaju za skuplji novac mi to uradimo za jeftinije pare, a za nesto ozbiljnije to mora neko ko stvarno dosta zna i ima dosta projekata iza sebe-recimo poput Bora, koji je toliko godina projektovao i pravio pojacivace,znaci kako Proko ja prosecan elektronicar mogu da napravim pravu bas reflex kutiju, i da tacno izracunam duzinu tunela, povrsinu samih tunela, da izvrsim tacno dampiranje,uradim korekciju zvucne slike preko filtera-skretnice, izmerim sve to u gluvoj sobi, na vodopadu ili slicnom programu, platim skupe drajvere, prekomplikovane skretnice itd, pa onda kad bih to znao i mogao, bilo bi budalastina da to pravim samo za sebe-vec to treba prodati ko sto rade tipovi u Audio projektu, bez omalovazavanja, ali ko mi garantuje da su svi testovi autenticni i tacni, i na kraju da ce mi se dopasti takav zvuk, bez obzira koliko strucno to izgledalo savrseno.
Ono sto je nama bitno, i sam program Winsd, racuna za projekte kutije i to bez ikakvih tunela i pregrada, i bez ikakvih promena bas reflex cevi u smislu mesta postavljanja, ako mi napravimo kutiju po tom proracunu i napravimo tunele i pregrade, dampiramo kutiju, i ostavimo litrazu da bude kao izracunatu u programu,pitanje je kakav cemo onda dobiti zvuk, bez detaljnih ispitivanja-mozda treba duzi tuneli,mozda nam se ne svidi rezonantna frekvencija koja ce izaci kroz tunel, mozda treba korekcija skretnice-zbog nepozeljnih pikova na visokotoncu itd,kako mi sve to da uradimo?
Blago onome ko zna da ne zna, a hoce da zna.
Covek se uci dok je ziv, pa opet lud umre.