Prvo, moj predlog je da se nagrade djele na godisnjem nivou. Tako svake godine mogu da se izbace zastarjeli projekti, odnosno projekti koji nisu napravili korak dalje i zamjeniti ih mladim snagama.
ES Najbolje 2002 - nagrada koja ce se djeliti projektima koji mnogo odskacu od prosjeka, a takvih je malo. Npr. neko sa ESa uradi sajt za ministartvo kulture koji npr. ima odlican dizajn, funkcionalnost, dnevne novosti o manifestacijama, recenzije, etc. sa velikom posjecenosti.
ES Debitant 2002 - nagrada za projekat koji je fino zamisljen, djelom realizovan, posjecen i predvidja mu se fina buducnost.
ES Sertifikati po kategorijama 2002:
evo par kategorija, u kojima se ubacuju projekti po zaslugama:
- E-commerce
- Online Zajednice
- Firme
- Kultura, zdravstvo, sport
- Turizam, etc.
Moje licno mislenje da ES, kao najveca zajednica IT profesionalaca u ex-yu, treba da preraste u jedan profesionalni IT esnaf. Koliko smo jaki, i sta mozemo pokazuje to da imamo 5K korisnika, svoju manifestaciju, i mjesto u TOP 10 Yu sajtova. Pravljenje odredjene nagrade kvaliteta idemo korak dalje. Nadam se da ce jednog dana ES postati dovoljno uticajan da "nasi ljudi" mogu da ucestvuju u
davanju savjeta i kreiranju zakona o Internetu, telekomunikacijama, e-commercu, kompjuterima, etc.
Takodje mislim da bi bilo korisno da se okrenemo svijetu i predstavimo svoj rad. Znaci pokrenuti jedan odredjeni sajt sa "iskljucivo" domacim opensource softverom odnosno softverom koji su radili nasi ljudi i pokazati ko smo i sta smo !
Postoji ogroman broj domacih profesionalaca svjetskog ranga koji mogu da odbrane ime nase zemlje na polju ITa u svijetu i da pokazu da smo hakerska {u pravom znacenju rijeci} nacija ! Malo sam usao u offtopic
--
Toliko.