Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Češka traži kvalifikovane strane radnike

[es] :: Vodič za posao :: Češka traži kvalifikovane strane radnike

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 418206 | Odgovora: 1511 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Davor Vlajkovic

Član broj: 24486
Poruke: 2795
*.dialup.neobee.net.+52 Profil

icon Češka traži kvalifikovane strane radnike29.06.2005. u 23:48 - pre 178 meseci
KONAČNO ŠANSA ZA LEGALNU MIGRACIJU RADNE SNAGE

• Procenjuje se da će na češkom tržištu do 2030. godine nedostajati preko 400.000 radnika različitih profila

Vlada Češke Republike nudi kvalifikovanim stranim radnicima i njihovim porodicama slobodna radna mesta koja u dužem vremenskom periodu neće moći popuniti radnici iz Češke, ili neke od zemlja Evropske unije.

Radi se o pilot projektu kojim Češka nastoji da uspostavi model za rešenje problema nedostatka određenih profila na tržištu rada, ali i probleme demografskog starenja i njegovog odraza na sistem socijalne zaštite. Eksperti češkog Ministarstva za rad i socijalna pitanja očekuju da će na češkom tržištu rada 2030. godine nedostajati preko 400.000 radnika različitih profila.

Od 1. jula državljani Srbije i Crne Gore mogu da se uključe u pilot projekat ukoliko zadovoljavaju propisane uslove. U obzir dolaze osobe oba pola, a na listi traženih poslova su: manuelni radnik, prodavac, sekretar za poslove prodaje i prodaje na lizing, lični asistent, marketing menadžer, viši knjigovođa, niži knjigovođa, rukovodeći kadar za hipermarkete, finansijski menadžer prodaje, ofis menadžer i slično, s najmanje srednjom stručnom spremom.

Ukoliko kandidat sakupi dovoljan broj poena i uđe u projekat, već nakon 2,5 godine može da zatraži stalni boravak u Češkoj (po važećem zakonu stalni boravak se može zatražiti nakon 10 godina).

Potencijalni kandidati za ulazak u pilot projekat potrebne informacije o uslovima koje treba da ispune, kao i formular prijave mogu da nađu na internet sajtu http://www.imigracijacz.org/

Ispunjeni formular treba predati lično, zajedno sa obaveznim dokumentima u kancelariji Ministarstva rada i socijalnih pitanja u Pragu (Ambasada Češke Republike u Beogradu ne prima prijave). Prilikom podnošenja zahteva neophodno je da imate obezbeđenu vizu za boravak u trajanju od preko 90 dana u cilju zaposlenja, ili dozvolu za dugoročni boravak izdatu u iste svrhe.

Izvor: http://www.rztr.co.yu/nsz/show...amp;from=list&filijalaId=0
 
Odgovor na temu

Davor Vlajkovic

Član broj: 24486
Poruke: 2795
*.sys.co.yu.+52 Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike27.08.2005. u 06:40 - pre 176 meseci
Uz "staru" Evropu koja, prema statistikama, sve više i dublje stari, otvara se potreba za svežom radnom snagom- mladim radnicima sa istoka Unije, a kada se ona "potroši", najavljuju prognoze, na red će doći imigranti.

Sa druge strane, kako doći do boljeg života, pitanje je koje sve veći broj mladih iz novoprimljenih evropskih država rešava odlaskom u jednu od tri "stare" članice EU koje nisu uvele restikcije pri zapošljavanju novih suseda. Tako se, umesto prvobitnog evropskog straha od "trajne okupacije Istočnjaka", u praksi češće iskazuje privemeno zapošljavanje mlade, obrazovane radne snage.

Za dvadesetak godina, Evropska unija će imati manjak radne snage od oko 20 miliona radnika- posledica je to konstatnog starenja evropskih nacija- u to vrijeme će, u proseku, dvojica radno aktivnih Evropljana morati da se brinu za jednog penzionera, dok će na evropskom prostoru biti 18 miliona dece manje nego što ih danas ima.

Tada će evropske države morati da pozovu u pomoć imigrante, ukazuje i nedavna analiza nevladine organizacije Centar za evropsku gradjansku akciju. Do tada, privemeno rešenje za situaciju u kojoj još uvek u nacionalnim ekonomijama ne zvone zvona na uzbunu, su radnici iz novoprimljenih evropskih država.

Važi to bar za tri od 15 država "stare" Evrope- Irsku, Veliku Britaniju i Švedsku, koje nisu sledile primer ostalih i ostavile su otvorena vrata za nove susede sa Istoka. U velikoj Britaniji je skoro 200 hiljada registrovanih radnika, Irci su podelili 85 hiljada radnih dozvola radnicima sa Istoka, a Švedska vlada im, jedina u Evropi, nudi i socijalnu zaštitu jednaku onoj kakvu imaju i Švedjani.

Takva politika se pokazala višestruko korisnom- umesto "trajne okupacije Istočnjaka", koja je ostalima poslužila kao izgovor za višegodišnje restrikcije pri zapošljavanju, ove tri zemlje su dobile mladu, obrazovanu radnu snagu, koja putuje zbog posla, prihvata poslove i uslove koje drugi odbijaju, i, što se posebno dopada domaćinima, nakon isteka ugovora se vraća kući.

Prema statistikama, reč je o mladima izmedju 18 i 34 godine starosti, uglavnom muškarcima koji bez porodica putuju, sa jasnim planom da se u dogledno vreme vrate.

Medju njima je najviše Poljaka, a u Varšavi čak postoje kusevi za mlade zubare, koji ih pripremaju za rad u Velikoj Britaniji, u kojoj se njihova struka posebno traži.

Hteli to "stari" Evropljani ili ne, poručuju analitičari, moraće se u dogledno vreme osloboditi još uvek jake predrasude o radnicima sa Istoka koji se uglavnom bave "nižim" poslovima i rade za nedopustivo niske nadnice, te tako ugrožavaju egzistenciju ostalima.

Izvor: Poslovni portal Economy, http://www.economy.co.yu/berza...eti&subact=full&id=132
 
Odgovor na temu

mannex
ovde

Član broj: 18189
Poruke: 81
*.blueisp.co.yu.

Sajt: no site


Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike28.09.2005. u 01:40 - pre 175 meseci
Ako sam dobro shvatio, Češka posle dve godine omogućuje da se zatraži sticanje stalnog boravka, a ne državljanstvo. Takođe, da bi se dobilo češko državljanstvo, morate se odreći starog.

Može li neko ovo da potvrdi?
siptoP
 
Odgovor na temu

nebula
Kazahstan

Član broj: 54329
Poruke: 17
*.crnagora.net.Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike24.10.2005. u 21:55 - pre 174 meseci
Naravno da se moras odreci starog, u pravu si.
 
Odgovor na temu

Davor Vlajkovic

Član broj: 24486
Poruke: 2795
*.231.EUnet.yu.+52 Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike08.11.2005. u 23:15 - pre 173 meseci
Ambasador Republike Češke u Srbiji i Crnoj Gori Ivan Jastržab, koji je tek nešto manje od godinu dana u našoj zemlji, ubrzo po dolasku na dužnost, shvatio je, kako sam kaže, da je vizni režim između dve zemlje izuzetno važan za razvijanje međusobne saradnje.

- Bio sam šokiran kada sam čuo da najveći deo vaše omladine nije uopšte putovao u inostranstvo i zato sam uložio svu svoju energiju kako bismo liberalizovali izdavanje viza, kaže ambasador i dodaje da su od maja meseca ove godine vize za ulazak u češku za naše građane besplatne i da je maksimalno skraćeno čekanje - svega nekoliko dana. - U odbrojavanju viza smo veoma fleksibilni i neverovatno malo vaših građana nije dobilo vize, gotovo zanemarljiv broj. Uskoro ćemo uvesti i posebne olakšice za pojedine kategorije posetilaca - studente, privredne delegacije, umetnike, rekao je ambasador. Istovremeno, po rečima ambasadora, program za zapošljavanje stranih državljana donet u njegovoj zemlji treba da pomogne I Češkoj, ali i određenom broju zemalja, među kojima je i naša.

On omogućava da stranci, koji obezbede stalno i stabilno zaposlenje u našoj zemlji dobiju dozvolu za stalan boravak, ali i znatno brže i lakše nego do sada, ukoliko zatraže, i češko državljanstvo, kaže ambasador Jestržab. Lista zemalja nije velika, rekao je on, dodajući da je Ministarstvo za socijalna pitanja koje rukovodi celim programom, prilikom sastavljanja rukovodilo osnovnim principom da olakšice treba dati državljanima zemalja sa kojima Češka ima bliske odnose, ali i sličnost mentaliteta i jezika.

- Prirodno, SCG je jedna od takvih zemalja, a na listi su uglavnom slovenske zemlje i - Kanada, naglasio je ambasador.

Zainteresovani građani SCG, kaže Ivan Jastržab, mogu da potraže slobodna radna mesta posredstvom našeg sajta na Internetu, ali sami moraju da sprovedu postupak i nađu posao. Ambasada u Beogradu je tu samo da pomogne, ubrza izdavanje viza kako bi vaši građani što pre stigli do radnog mesta - kaže ambasador. On dodaje da se Češka zalagala i da će se zalagati, kao članica EU, da državljanima SCG što pre bude liberalizovan ulazak i boravak u državama ove zajednice, i da će i to biti jedno od prioritetnih pitanja na dnevnom redu pregovora o stabilizaciji i asocijaCiji sa Evropskom unijom.

Izvor: Večernje novosti
 
Odgovor na temu

jankogaga
Software Configuration Manager
Bgd

Član broj: 4037
Poruke: 6
*.76.EUnet.yu.Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike27.11.2005. u 09:38 - pre 173 meseci
Zelim da podelim ovo sa Vama:
Vec par godina imam postavljen CV na www.monster.com.
Prosle nedelje me je kontaktirala ceska firma (za posredovanje u zaposljavanju) za poziciju vezanu za rad u Unix-u u IBM-u.
Mislim da im zaista treba veliki broj kvalifikovanih radnika, s obzirom da odmah nude treninge, a isam nacin na koji smo stupili u kontakt dovoljno govori (nisam nasao ja njih, vec oni mene).
Vec su mi poslali i koliki su troskovi u Ceskoj (za Brno) i postavili mi pitanje koliku platu ja ocekujem.
Voleo bih da mi neko pomogne oko licitiranja cifre, ako zna kolika su primanja za IT sektor tamo. Procenjeni troskovi za moju troclanu porodicu su oko 700Eura.
 
Odgovor na temu

Davor Vlajkovic

Član broj: 24486
Poruke: 2795
*.225.EUnet.yu.+52 Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike12.12.2005. u 23:45 - pre 172 meseci
Kako je ovaj program postao veoma interesantan velikom broju nezaposlenih lica, ali i onima koji žele da promene poslodavca, molim vas da koristite isključivo ovu temu za diskutovanje o mogućnostima zapošljavanja na teritoriji Češke republike, kao i o načinu rešavanja administrativnih i drugih problema sa kojima se zainteresovani mogu susreti prilikom obezbeđivanja uslova neophodnih za život i rad u Češkoj.

Korisni linkovi:

http://www.imigrace.mpsv.cz/?lang=yu&article=home

http://www.czechcentrum.cz/index.php?section=6

---

EMBASSY OF THE CZECH REPUBLIC
Bulevar Kralja Aleksandra 22, 11000 Beograd
Tel. 011 3230-133; 3230-134
Faks: 011 3236-448
E-mail: [email protected]
 
Odgovor na temu

Davor Vlajkovic

Član broj: 24486
Poruke: 2795
*.dialup.neobee.net.+52 Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike10.06.2006. u 01:31 - pre 166 meseci
Strani investitori, koji ulažu milijarde evra u češku privredu, i domaća industrija sve češće su suočeni sa paradoksom da u Češkoj, u kojoj je skoro pola miliona ljudi bez posla, ne mogu da nađu radnike.


"To je tempirana bomba. Nedostaje nam čitava jedna generacija mašinaca", kaže Vratislav Kulhanek, predsednik Udruženja automobilske industrije, nekada prvi čovek “Škode.

Studija Češkog tehničkog univerziteta iz Praga pokazala je da je prošle godine 4.000 preduzeća nudilo posao za oko 27.000 srednjoškolaca i fakultetski obrazovanih, a da je bilo svega oko 750 nezaposlenih sa tehničkim strukama.

Iako je u maju bez posla bilo 463.000 Čeha, problem je u nestašici kvalifkovane radne snage tehničkih struka, jednog od glavnih mamaca za strana ulaganja.

“Država bi trebalo da dotira razvoj tehničkih struka koje su glavni mamac za strana ulaganja. Generacija koja je jako tehničko obrazovanje dobila u vreme socijalističke planske privrede polako odlazi u penziju.”, kaže Vladislav Kulhanek.

"Prosečna starost naših zaposlenih je 47,5 godina. Kada oni odu u penziju mi moramo nekako da ih nadoknadimo", kaže Mihal Ccapek iz češke fabrike "Sintezija".

Fabrike se dovijaju na različite načine, a velika fabrika automobila "tojota", "pežo" i "sitroen", TCPA u Kolinu ponudila je premije od nekoliko stotina evra svojim radnicima koji u fabriku dovedu jednog novog kvalifkovanog radnika.

Lokalnu radnu snagu TCPA je pokušala da privuče nalepnicama na kartama za voz, a čak i na pakovanju krofni sa sloganom "da li zaista morate da putuje za poslom iz Kolina u Prag".

"Škoda" svojim radnicima nudi popuste na kola, a daje i beskamatne kredite za kupovinu stana u Mladoj Boleslavi.

Procena je da će na češkom tržištu rada do 2030. godine nedostajati oko pola miliona radnika različitih profila. Češko ministarstvo rada je kroz pilot projekat omogućilo stranim državljanima da rade u ovoj zemlji.

"Izbor kvalifikovanih stranih radnika" je projekat koji omogućava i našim ljudima da se zaposle i trajno nastane u Češkoj. Najbitniji uslovi da bi neko mogao da se uključi u ovaj projekat su minimum srednja stručna sprema i da kandidat sam sebi obezbedi radnu vizu u trajanju od najmanje 90 dana.


[B92]


Korisna adresa: http://www.praceprocizince.cz/index.php?lang=se
 
Odgovor na temu

djorax

Član broj: 62283
Poruke: 62
*.smin.sezampro.yu.Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike17.06.2006. u 07:42 - pre 166 meseci
A zato onoliko oglasa po novinama i forumima "potrebni... za rad u Ceskoj", samo ne znam da li je preko posrednika?
 
Odgovor na temu

DMX

Član broj: 44350
Poruke: 122
*.SMIN.panline.net.Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike18.06.2006. u 18:07 - pre 166 meseci
@jankogaga

Evo ti profila (http://www.blogger.com/profile/4019539) coveka koji radi za Monster.com, i u Ceskoj je vec cini mi se oko 2 godine. Kontaktiraj ga i odgovorice ti sigurno.
Da se ja pitam, ja bih ovuda proterao autobus.
 
Odgovor na temu

ivicat13
Sumadija

Član broj: 54736
Poruke: 108
*.ipt.aol.com.+1 Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike25.06.2006. u 01:41 - pre 166 meseci
Bilo bi lepo da cujemo misljenje nekih ljudi koji su vec tamo. Ja sam masinac i za dva meseca zavrsavam sa trenutnim poslom. Ne vraca mi se u dragu nam Srbiju, pa ozbiljno razmisljam da odem u Cesku. Citam neke stvari po netu i sve je to ok, ali iz 'prve' ruke je jos bolje.
Pa javite se...

Pozdrav, Ivica
 
Odgovor na temu

dedica

Član broj: 76555
Poruke: 6
*.PPPoE-3222.sa.bih.net.ba.Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike21.11.2006. u 11:59 - pre 161 meseci
Javila sam se na konkurs za IBM u ceskoj, IT Specialist Administrator, prosla sam testiranje i sad cekam na intervju, al brinem se jer ne znam nista vise, ne znam kolika je placa, ako neko zna i ako je vec dobio posao u ceskom IBM-u neka se javi
 
Odgovor na temu

Milan S. aka Morlak
EU

Član broj: 58202
Poruke: 354
*.net
Via: [es] mailing liste+2 Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike21.11.2006. u 17:22 - pre 161 meseci
>
Tebi je problem plata u IBM-u ? What d hel?
 
Odgovor na temu

Tyler Durden
Tyler Durden
Beograd

Član broj: 4312
Poruke: 3379
*.dynamic.sbb.co.yu.+1365 Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike21.11.2006. u 18:48 - pre 161 meseci
A gdje si se to prijavljivala? Daj link.
Beneath civilization's fragile crust, cold chaos churns...
 
Odgovor na temu

dedica

Član broj: 76555
Poruke: 6
*.PPPoE-3847.sa.bih.net.ba.Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike22.11.2006. u 07:32 - pre 161 meseci
Pa imas na sajtu IBM-a job search...a normalno da mi je plata problem, mozda oni dovode u cesku pamet, (zaboravila sam reci da sam zavrsila Elektrotehnicki fakultet, odsjek informatike, a imam i radno iskustvo), a ne daju ti dovoljno ni da zivis tamo...ne znam nista o tome pa me je strah na sto cu doci, ako ima neko da zna nesto o tome neka mi javi
 
Odgovor na temu

vaderru
ruma

Član broj: 80853
Poruke: 118
195.252.116.*Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike24.11.2006. u 22:26 - pre 161 meseci
Daj adresuuu??!?!?
 
Odgovor na temu

Davor Vlajkovic

Član broj: 24486
Poruke: 2795
*.dialup.neobee.net.+52 Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike24.11.2006. u 22:56 - pre 161 meseci
http://www.ibm.com/employment/ ?
 
Odgovor na temu

mIlAnO

Član broj: 11232
Poruke: 37
*.0507.adsl.tele2.no.+6 Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike25.11.2006. u 20:14 - pre 161 meseci
a kako vi odgovarate na ova pitanja da je dosta ljudi iz istocne evrope koji su maltene pobegli u skandinaviju za poslom(primer)?????pa poljaci koji su uslu u EU su masovno krenuli van svoje zemlje cim su primljeni u evropu....rade po 5evra sat,spavaju u smecu i brlogu a koji je njihov profit kada se izracuna normalna plata u skandinaviji i koliko se potrosi i plata u ceskoj to boga pitaj......imam jednu kolegicu koja je zavrsila fakultet u francuskoj i prica francuski,engleski,norveski,marokanski,radila u ceskoj za 40 000dinara..
tolika je plata doktora tamo....negde oko 500evrona...danas radi za francusku firmu u oslu i zaradjuje najmanje 2500evrona mesecno......
puno neverujem u masovni odlazak radne snage u cesku...jedino inzinjering i ostale velike skole ......

pozdrav....
mIlAnO
 
Odgovor na temu

antix

Član broj: 8388
Poruke: 265
*.net.upc.cz.

Jabber: antix@elitesecurity.org


Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike25.11.2006. u 20:38 - pre 161 meseci
mIlano je u pravu. Ja sam nedavno prešao u Češku (Prag) da radim i plata mi je nešto malo viša nego u BG. I u BG sam radio, a i ovdje radim kao programer.
Ali iskren da budem ja i nisam došao ovamo zbog novca :)

Tako da znate, ako samo zbog novca prelazite u Češku (barem kada je u pitanju programerski posao) onda se nećete baš proslaviti. UK, Njemačka, Irska su zemlje o kojima treba da mislite ako želite čistu zaradu (vjerovatno još neke ali ove su mi prve pale na pamet).

Ako vas zanima nešto o Češkoj i Pragu slobodno pitajte

pozdrav
 
Odgovor na temu

mIlAnO

Član broj: 11232
Poruke: 37
*.0507.adsl.tele2.no.+6 Profil

icon Re: Češka traži kvalifikovane strane radnike25.11.2006. u 20:54 - pre 161 meseci
@antix
samo zelim ljudima da kazem da u ceskoj nisu plate bas velike....cak mislim da se bolje moze zaradit u BG-u.....recimo moj tetak je gradjevinski inzinjer i plata mu se krece od 500-700evra....ima svoju kucu,svoja kola...neplaca stanarinu i briga ga......dok mi koji smo preko i kojima radi samo 1 clan iz porodice tom coveku nista neostane....da bi se usparalo treba najmanje dvoje da radi....mada vecina nas koji smo preko tamo smo zbog novca...jer bolji provod nigde neces naci nego kod nas dole u srbiji....ko moze nek bezi u nemacku,italiju,francusku tkz.staru evropu.....ove novopridoslice se jos nisu resile kriminala i korupcije.......

pozdrav....
mIlAnO
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za posao :: Češka traži kvalifikovane strane radnike

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 418206 | Odgovora: 1511 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.