Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Autodesk software i vodjenje troskovnika

[es] :: 3D modelovanje :: CAD/CAM :: Autodesk software i vodjenje troskovnika

[ Pregleda: 4836 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Miroslavv
Miroslav Vucinic
Podgorica

Član broj: 21671
Poruke: 3
*.proxy.cg.yu.Profil

icon Autodesk software i vodjenje troskovnika13.06.2005. u 17:53 - pre 206 meseci
Posto radim sa AutoCAD 2005/6, zanima me da li postoji neki program od Autodesk-a za vodjenje troskovnika objekta u komunikaciji sa acad crtezom.
Npr., da program sam mjeri sve potrebne dodatne kolicine materijala (cigla, malter, glet, zavrsni sloj moleraja...), ako sam odlucio da mi dimenzija osnove ne bude 15x5m nego 16x7m.
Cuo sam da Nemtschek program, ne znam tacno koji, ima ove mogucnosti, pa me zanima da li i veliki Autodesk ima nesto slicno.

...ili cu morati ponovo da kopam...
 
Odgovor na temu

abakovic
Beograd

Član broj: 116012
Poruke: 3
*.dynamic.sbb.co.yu.Profil

icon Re: Autodesk software i vodjenje troskovnika04.10.2006. u 20:57 - pre 190 meseci
Ajde i tebi da odgovorim isto sto i mnogima koji ste na ovom sajtu.

Najbolji od svih programa za arhitekturu je Autodeskov proizvod Revit Building.

Zašto baš Revit Building. Procitaj i bice ti jasno!!!!!

Autodesk Revit Building 9

Autodesk Revit Building 9 je rešenje za parametarsko modelovanje u visokogradnji (Building Information Model). U sebi ne sadrži AutoCAD. Upotrebom modela zgrade u 2D, 3D ili oba istovremeno možete kreirati osnove, preseke, izglede i tabele (proračun materijala). Sve informacije koje poseduje model su dinamički povezane, tako da možete biti sigurni da će vaši crteži biti ažurni i konzistentni tokom čitavog procesa projektovanja. Autodesk Revit je Building Information Modeler i predstavlja kompletno rešenje u svim fazama dizajna i izradu projektne dokumentacije u visokogradnji (arhitektura i građevinarstvo). Program pruža mnoge pogodnosti od postavljanja razmere i konceptualnih studija, sve do detaljnih crteža i rasporeda opreme, arhitektima. Autodesk Revit se može koristiti samostalno ili zajedno sa programom AutoCAD u okviru programa AutoCAD Revit Series.
3D Building Information Modeler

Glavna razlika između programa Autodesk Revit i AutoCAD, je u tome što se u Revit-u radi sa 3D parametarskim arhitektonskim modelima. Ovakva način rada dovodi do veće produktivnosti, jer Vam omogućava da se plan pogleda brzo prebacite na 3D renderovani pogled i napravite raspored kakav želite. Pošto u Revit-u kreirate parametarski model zgrade, sve promene moguće je izvršiti jednostavno i sve što je vezano za njih će biti ažurirano, što povećava preciznost Vašeg rada. Ako Vam je potrebno više informacija o Building Information Modeling-u i Autodesk-ovoj strategiji za IT aplikacije vezane za visokogradnju, pogledajte adresu: www.autodesk.com/bim.

Parametarski objekti

Autodesk Revit je pravi parametarski Architectural Building Modeler. Autodesk Revit sadrži 3D parametarske elemente. Te parametarske komponente sa sobom nose informacije o svojim vezama sa drugim objektima u okviru zgrade, za razliku od blokova i 3D solida u AutoCAD-u. Na primer, u Autodesk Revit-u podesite osobine zida, tako da treba da bude produžen do sledećeg sprata ili krova. Pošto ste to uradili, Autodesk Revit obezbeđuje da taj zid zadrži svoju vezu sa sledećim spratom ili krovom, bez obzira na promene koje se napre na samoj zgradi. Dimenzije uvek odgovaraju stvarnoj veličini građevinskih elemenata. Ažuriranje dimenzija automatski ažurira i parametarske komponente i njihove veze sa drugim komponentama. Zaključavanje dimenzija omogućava da proširite namenu dizajna. Pošto ste zaključali dimenzije, Revit se stara da odnosi između dimenzija ostanu isti. Dimenzije i rasporedi opreme se ponašaju na isti način. Možete menjati dimenzije u okviru rasporeda i promene će se odraziti na model. Koordinacija dimenzija i grafike je potpuno osigurana.

Revit familije komponenti

AutoCAD korisnici su navikli da kreiraju simbole (blokove). Revit fajlovi familija mogu sadržati mnoge stilove komponenti, što daje mogućnost lakše organizacije i deljenja podataka između korisnika. Ove prilagodljive familije koje koristi Revit nude više mogućnosti za postavljanje, nego jedna tačka umetanja (eng. Insertion point) kakvu koriste AutoCAD-ovi blokovi i referentni crteži (eng. Xref). Autodesk Revit se isporučuje sa uobičajenim komponentama, uključujući vrata, prozore, zidove i stepenice. Prema njima se najčešće odnosi na sličan način kao program Autodesk Architectural Desktop. Familije u Revit-u nude viši nivo prilagođavanja i upotrebljivosti. Možete modifikovati ravni poravnanja (eng. Alignment planes) i podkategorije Vašim objektima. Još jedna jedinstvena mogućnost Revit-a je mogućnost da kreirate Vaš lični inteligentni parametarski objekat ili da brzo i lako neki od objekata kojii stižu sa Revit-om prilagodite svojim potrebama. Mnoge familije možete pronaći na adresi: www.revitcity.com

Revit Alignment

Autodesk Revit omogućava AutoCAD korisnicima nove alate za skiciranje kao što su Dimensions and Alignment Guides. Alignment Guides su slične Object Tracking mogućnostima AutoCAD-a. U toku rada u Revitu se pojavljuju privremene pomoćne linije (eng. Temporary line, Arc extensions) kao i drugi korisni snap points alati vezani za trenutnu poziciju u modelu. Bilo da skicirate novi objekat ili ubacujete komponente, odgovarajuće dimenzije i pomoćne linije Vam pomažu pri postavljanju objekata. To je suprotno osnap mogućnostima AutoCAD-a koje omogućavaju crtanje ili postavljanje objekta ili simbola u skladu sa trenutnim osnap podešavanjima. Uz pomoća Autodesk Revit-a, korisnik jednostavno i tačno može postaviti vrata, prozore i ostale komponente, uz mogućnost da kasnije lako izmeni dizajn. Vrata se otvaraju u željenom pravcu, a prozori su postavljeni na pravilnu visinu na zidu. Ove komponente možete postaviti u 2D ili 3D pogledu, prema sopstvenim potrebama.


Rad sa više pogleda na 3d model

Autodesk Revit intenzivno koristi različite poglede na parametarski 3D Building Model. Omgućava korisnicima da sa komponentama rade u bilo kojem pogledu, bio to paralelni, presek, perspektiva itd. Svi pogledi mogu biti otvoreni istovremeno, i bilo koja promena napravljena u nekom od njih automatski se ažurira u svim ostalim pogledima. Mogućnost da vidite promenu na 3D modelu svuda i odmah, čini Autodesk Revit vrednim alatom za eksperimentisanje sa promenama dizajna. Paralelni i 3D pogled mogu biti otvoreni jedan pored drugog, tako da možete proveriti da li pomeranje nekog elementa na jednom nivou narušava dimenzije, alignment constrains ili namenu elementa.


Bez komandne linije i layer-a

Promene grafičkog interfejsa koje će prvo primetiti AutoCAD korisnici su odsustvo komandne linije i layer-a. U Revit-u su svi alati i komponente predstavljeni kao jedan toolbar, jednostavan za korišćenje. Korisnički interfejs je napravljen tako da izgleda i radi slično drugim srodnim Windows aplikacijama, što čini Revit zabavnim i lakim za učenje. Dizajneri su koncentrisani na 3D model, umesto na tastaturu i komandnu liniju. Layer-i nisu potrebni za kontrolu vidljivosti komponenti. Ona se kontroliše kroz osobinu Category Visibility, koja radi u skladu sa pogledom (uporedivo sa AutoCAD Freeze/Thaw/On/Off by viewport mogućnošću). Boja i tip linije se takođe kontrolišu kroz kategorije. Još jedna prednost Revit-a je što se izgled komponenti prikazuje u zavisnosti od pogleda u kojem se vide. U Revit-u komponente znaju kako treba da se prikažu u plan pogledu, dok se u 3D izometrijskom pogledu prikazuje kompletna ili željena geometrija elementa.

Jedan fajl, projekti sa više korisnika

Do verzije AutoCAD 2005 i rada sa Sheet Set-om korisnici su navikli da pohranjuju i izvlače podatke o projektu iz više fajlova. U Revit-u, svi podaci su u jednom Revit projekt fajlu. Takav način ukida potrebu za rad sa spoljnim blokovima i referentnim crtežima (eng. Xref). Revit dozvoljava da više korisnika radi na istom projekt fajlu, i da sve promene svakim snimanjem fajla u bilo kojem trenutku sjedine, ili da rade zasebno, a da promene sjedine u bilo kom trenutku.
Inteligentne komponente
Dimenzionsanje i alignment locking u okviru Revit-a dozvoljavaju korisniku da se elementi postave u odnosu na druge, i da tako ostanu kroz ceo projekat. Komponente mogu biti zaključane zajedno na više mesta, da bi sačuvale poravnanje zidova, područja prostorija i mesta za vrata i prozore, dok se model menja na drugim mestima. Odnosi komponenti mogu biti ograničeni ili premošćeni, po želji dizajnera. Dimenzije mogu biti fiksne ili promenljive, a objekti se ponašaju u skladu sa tim. Pošto je objekte moguće poravnati prema, ili ih vezati za jedno mesto, smanjuje se potreba za često ponavljanim komandama, što čini rad bržim i sa manje grešaka.


Read/Write DWG

Autodesk Revit pruža DWG kompatibilnost sa vodećim industrijskim standardom, koristeći ObjectDBX toolkit i potpuno je usklađen sa AutoCAD softverom. Pogledajte članak o usklađenosti programa AutoCAD i Revit, koji se nalazi na web adresi www.autodesk.com/revit. Revit može da uvozi i izvozi modele u DXF i DWG formatima. Kada izvozi, Revit prilagođava svoje komponente i njihove podkategorije iz trenutnog pogleda na industrijski standard ili na nazive layera koje je definisao korisnik. Autodesk Revit te formate može uvoziti u 2D ili 3D poglede, što omogućava laku koordinaciju i razmenu informacija među članovima tima koji radi na projektu, bez obzira koji alat koriste.
Izrada crteža na papiru
Pošto su crteži bitan deo procesa projektovanja, technologija parametrske izmene objekata korišćena u Revit-u omogućava brzo i precizno plotovanje. Sa Revit-om, svi crteži nastaju od jednog istog parametarskog 3D Building Modela. Sve promene nastale u toku izrade projekta su ažurirane na listu (eng. Sheet) sa izgledima, pogledima, detaljima itd. Promene na spratovima, presecima odmah se odražavaju na pogledima u dokumentaciji. Svaki pogled koji ste napravili, može biti dodat nacrtu i pravilno kotiran. Pošto je postavljen na papir, Revit omogućava dizajnerima da rade isto tako jednostavno u sheet pogledu kao u 3D model pogledu, i da obave bilo kakve promene u poslednjem trenutku.
Razmera prikazivanja debljine linija i napomena dozvoljava ponovnu upotrebu u pogledima, bez kompleksnog reformatizovanja crteža. WYSIWYG prikaz daje mogućnost da korisnici vide krajnji rezultat, što smanjuje mogućnost greške pri plotovanju. Na kraju, hardverska podrška za ploter je ograničena samo operativnim sistemom. Ako postoji Microsoft Windows drajver za Vaš ploter, Autodesk Revit će ga upotrebiti.
 
Odgovor na temu

[es] :: 3D modelovanje :: CAD/CAM :: Autodesk software i vodjenje troskovnika

[ Pregleda: 4836 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.