Trenutno pravim u excellu polu-automatizovan proracun za push pull trafo. Bilo bi lepo kada bi ljudi koji se razumeju u tematiku pogledali kako to izgleda i radi, pa da mi kazu sta ne valja a sta valja.
Ideja je sledeca: Unesu se standardni podaci (impedansa primara i sekundara, izlazna snaga, anodna struja i najniza frekvencija), a tabela radi tako sto izracuna velicinu jezgra i ponudi odgovarajuce standardne velicine iz tabele standardnih jezgara.
zatim izracuna sve ostalo, pomocu formula koje sam sakupio tu i tamo, ali glavna stvar je da kada se dobije broj namotaja i induktivnost primara, korisnik moze da izabere zeljenu gustinu fluksa, pomocu koje se dolazi do optimalnog odnosa izmedju induktivnosti (broja namotaja) i donje propusne frekvencije.
Tabela takodje racuna i debljine zica, i nudi odgovarajuce standardne promere.
Sve to lepo radi, proverio sam sa nekoliko standardnih primera, osim jedne stvari
Ne znam kako da izracunam duzinu srednje magnetne linije jezgra ako imam sledece podatke -
presek jezgra (cm2)
velicinu prozora (cm2)
visinu jezgra (cm)
znam da je jednostavno, ali ja ne znam, a ovako je malo neprakticno jer mora da se unese, a taj podatak se tesko nalazi
U svakom slucaju pogledajte, pa mi recite sta mislite
p.s. u prilicno je nedovrsenom stanju, a planiram da ubacim jos i proracun smestaja navoja i jos neke stvarcice.