Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako koristiti GLScene

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Kako koristiti GLScene
(TOP topic, by morlic)
Strane: < .. 1 2 3 4

[ Pregleda: 35873 | Odgovora: 73 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene22.06.2005. u 00:05 - pre 191 meseci
Velika lopta (radius 1000) sa providnom sarenom texturom :)
 
Odgovor na temu

tamnicar
sremska mitrovica

Član broj: 54010
Poruke: 67
*.panline.net.



Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene22.06.2005. u 10:53 - pre 191 meseci
odlično :)
mogao si samo staviti broj FPS-a, čisto da se ima uvid ;)
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene23.06.2005. u 17:11 - pre 191 meseci
Eeee... vidis... zaboravih na FPS
Pa... mogao bi neko da uradi nesto slicno i da ubaci i FPS.

U ovakvoj animaciji bi prilicno lepo izgledalo da Enterprise ispali laserski zrak na neki od asterioida i da se on raspadne. Zrak bi mogao vrlo lako da se naprvi koriscenjem ThorFX... vatra u eksploziji nekim od ParticlePFX managerom i sa nekim crvenim svetlom, ali raspad 3d objekta i nije bas tako lak... ili... da li je?
U GLScene postoji ExplosionFx koji sluzi da "explodira" neki 3d objekat. Imajte na umu da ne mogu svi objekti da koriste ovaj efekat... samo oni koji sadrze podatke o mesh-u (vertexi, normale, koordinate textura) kao sto su GLFreeForm i GLActor.
Opet cemo koristiti Waste model. Postavimo na scenu kameru, svetlo i jedan GLFreeForm (0, 0, -4) objekat. Posto je Waste.md2 malo velik postavimo Scale na 0.05, 0.05, 0.05 i zbog razlike u orientaciji PitchAngle na 90. Sada da ucitamo nas model, a to vec znate kako se radi
Code:
uses
  GLFileMD2;

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  GLFreeForm1.LoadFromFile('waste.md2');
end;

Sada dodajmo ExplosionFx efekat GLFreeForm objektu.
Direction property odredjuje na koju stranu ce parcici objekta biti "oduvani". Ako je Directino 0, 0, 0 onda se razlecu na sve strane.
MaxSteps odredjuje koliko ce dugo u "koracima" ce explozija da traje dok objekat ne postane nevidljiv.
Speed je brzina kretanja delova.
Ovo je jedan od komponenti koja ima bug... sve sto se podesi u designtime ne utice na ExplosionFx tako da se svi parametri moraju podesavati u runtime... nista nije savrseno
Bacimo jedan TButton na formu u kojem cemo podesiti sve sto nam je potrebno i pokrenuti exploziju
Code:
uses
  GLExplosionFx;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  with TGLBExplosionFx(GLFreeForm1.Effects.Items[0]) do
  begin
    MaxSteps := 0;
    Speed := 0.1;
    Enabled := True;
  end;
end;

U Cadencer.OnProgress dodajmo da svaki put iscrtava scenu (GLSceneViewer1.Invalidate) i pokrenimo program. Kada kliknemo da dugme objekat se raspada



Problem je ako zelimo da imamo sacuvane podatke o objektu i posle explozije jer jexplizija menja koordinate vertexa i oni se vise ne mogu vratiti... zato ako je potrebno prvo treba napraviti kopiju objekta i tak onda pokrenuti exploziju. Dodacemo jos jedan GLFreeForm objekat koji ce nam cuvati podatke i u OnCreate eventu forme napisati
Code:
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  GLFreeForm1.LoadFromFile('waste.md2');
  GLFreeForm2.Assign(GLFreeForm1);
  GLFreeForm2.Visible := False;
end;

Time cemo sve podatke iz GLFreeForm1 prebaciti u GLFreeForm2 i postaviti da se drugi objekat ne vidi.
Sada jos samo da malo promenimo OnClick event dugmeta i mocicemo da klikcemo koliko hocemo i da nas objekat svaki put explodira iz pocetka
Code:
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  TGLBExplosionFx(GLFreeForm1.Effects.Items[0]).Reset;

  GLFreeForm1.Assign(GLFreeForm2);
  GLFreeForm1.Visible := True;

  with TGLBExplosionFx(GLFreeForm1.Effects.Items[0]) do
  begin
    MaxSteps := 0;
    Speed := 0.1;
    Enabled := True;
  end;
end;

Prvo sto radimo je zaustavljanje explozije, zatim prebacujemo podatke o izgledu objekta u GLFreeForm1 i postavljamo VIsible na true da bi se video... ostatak je poznat. Probajte sad program

Explozija i nije mnogo realna... ali bar se lako koristi i bolja je nego nista

BTW: Sta bi zeleli da sledece radimo? Imamo scripting, shadere, physic... Ako neko ima neku zanimljivu ideju (animaciju, igru, demo...), a ne moze sam da se snadje neka PM pa cu mu ili joj pomoci.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

tamnicar
sremska mitrovica

Član broj: 54010
Poruke: 67
*.panline.net.



Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene23.06.2005. u 19:07 - pre 191 meseci
ja bih voleo konacno da napravimo (napravis :) ) neki PixelShader efekat!!!
recimo "lelujanje" vazduha iznad vatre ili nekog objekta koji odaje toplotu!!!
ako znas nasta mislim :)

i druga stvar!!! stavite ovu temu za TOP, pa red je :)

i treca stvar... Srkija za predsednika !!! malo li je :)
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene23.06.2005. u 22:47 - pre 191 meseci
Citat:
tamnicar: ja bih voleo konacno da napravimo (napravis ) neki PixelShader efekat!!!
recimo "lelujanje" vazduha iznad vatre ili nekog objekta koji odaje toplotu!!!
ako znas nasta mislim

Znam na sta mislis, ali nazalost imam GeForce4 MX 440 with AGP8X/AGP/SSE/3DNOW! karticu koja ne podrzava ni Cg ni GLSL shadere tako da ce neko drugi morati da napise te tutoriale. Ne znam tacno koje kartice imaju podrsku za ove shadere.
Jedine shadere koje mogu da objasnim su oni koji idu sa GLScene (oni su samo cisto postavljanje parametara za OpenGL pre iscrtavanja objekta kao sto su debljina linije, boja objekta i slicno...)... sorry... kad kupim neku GForce 68xx karticu onda cu mozda napisati nesto na tu temu
 
Odgovor na temu

milika
Milika Delic
RD
NS

Član broj: 13221
Poruke: 120
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene27.06.2005. u 03:26 - pre 191 meseci
Evo mog malog i pocetnickog Screen Savera koristeci
Delphi i glscene....

Idite na www.milika.net pa izaberita AQUA-Kompjuteri...
Prva vest je Screen Saver...

Ne ocekujte puno, ovo mi je prvi primercic :)

Pozdrav i hvala na tutorijalu!!!
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Član broj: 32202
Poruke: 4383
*.yu1.net.

Sajt: https://avramovic.info


+45 Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene03.07.2005. u 14:25 - pre 190 meseci
Ja sam propustio jedno 20 lekcija :( sada je prosao prijemni pa cu narednih par dana da citam ovo i da eksperimentisem, a ti Srki - cekaj jos malko :) i mozda ces dobiti neki lep demo :)

@milika: meni tvoj screensaver ne radi... a zasto? nem' pojma... da nisi koristio nesto cega nema na mom racunaru? :)
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

milika
Milika Delic
RD
NS

Član broj: 13221
Poruke: 120
*.yu
Via: [es] mailing liste



Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene03.07.2005. u 16:48 - pre 190 meseci
Pa sta "kaze"???
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene03.07.2005. u 17:54 - pre 190 meseci
Problem je sa shaderima ili velikim brojem textura. I kod mene se ne vidi text, a sve ostalo radi.
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Član broj: 32202
Poruke: 4383
*.yu1.net.

Sajt: https://avramovic.info


+45 Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene03.07.2005. u 19:19 - pre 190 meseci
meni izbaci neki showmessage, cuje se beep, a onda se cela app ugasi.. ne stignem da procitam message :(
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

stefanglscene
stefan stankovic
Serbia

Član broj: 103221
Poruke: 5
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene30.07.2006. u 12:27 - pre 177 meseci
Pozdrav svima!!Najvishe se zahvaljujem srkiju jer bih onako ja morao sam sve da testiram i da prevodim sa engleskog he he!!!Ovako ja sam preshao sve lekcije!!!GlScene je prost!!!Hocu da napravim 3D igricu ali ozbiljnu 3D igricu!!Ja imam 16 god a u programiranju sam vec odavno!!!Dobro poznajem pascal delphi kao i ostale programske jezike.Igrica bi trebala da bude na principu GTA San Andreasa samo sto bi tu vishe paznje bilo posveceno kolima i ostalim voznim objektima!!Ako neko hoce da napravimo tim i da zapocnemo projekat bilo bi vrlo sjajno da mi poshalje PM ili mail??
 
Odgovor na temu

vladaboy93
Vladimir Makaric
Novi Sad

Član broj: 137777
Poruke: 376
*.188.eunet.yu.

Sajt: vladimirmakaric.110mb.com


Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene27.04.2007. u 17:32 - pre 168 meseci

Rekao si nesto kao GTA San Andreas. Taj program(igricu) je pravilo najmanje stotinak veoma iskusnih programera,dizajnera,modelara,... o budzetu i njihovim platama da se ne prica. I pretpostavljam da je igra radjena u C/C++ jeziku sto je danas standard za igre tog tipa i sve ostale.Mada naravno i u delphiu mozes da napravis odlicne video igre iako je C/C++ pogodniji za to.

Ako hoces da pocnes da se bavis ozbiljnim programiranjem PC igara pocni od neceg jednostavnijeg.
Naprimer neku interesantnu 2D igru sa okorelom grafikom od koje mozes da zaradis koji dinar na internetu.

A posle kad steknes malo iskustva sastavi neki tim ili se prikljuci nekom.
Kakva su tvoja iskustva sa razvojem PC igara da li si napravio neku?
 
Odgovor na temu

nikola.tr
Pera Lazic
nezaposlen
Sombor

Član broj: 297666
Poruke: 17
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+3 Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene21.11.2013. u 23:39 - pre 88 meseci
Tema je možda malo zastarela, ali da ne otvaram novu, pomoć ću zatražiti ovde.

Dakle, ove godine smo se par profesora, nekoliko drugova i ja upustili u jedan malo veći školski projekat koji je pretežno baziran na elektronici i programiranju mikrokontrolera.
Mi smo zamislili da napravimo (realni) model ljudske šake koji će biti upravljan pokretima naše ruke, pomoću posebne rukavice.

Pošto se ja posebno zanimam za programiranje, ja sam želeo da te pokrete simuliramo i na računaru, softwerski.

U gore navedenim uputstvima sam pronašao kako mogu da izvršim učitavanje osnovnog modela šake, ali moj problem je kako da uradim transformacije nad tim modelom.
Nakon učitavanja modela ruke ja bih želeo da na osnovu podataka o položaju svakog prsta izvršim transformacije tog modela, odnosno da menjam pozicije prstiju.

Moje pitanje je da li su takve transformacije izvodljive i na koji način to mogu da uradim?

Unapred, hvala na pomoći!


Johnny
 
Odgovor na temu

Milan Milosevic

Član broj: 67
Poruke: 912
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+30 Profil

icon Re: Kako koristiti GLScene22.11.2013. u 22:56 - pre 88 meseci
Moguce su, ali ti je za to potrebno dublje poznavanje OpenGL-a
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Kako koristiti GLScene
(TOP topic, by morlic)
Strane: < .. 1 2 3 4

[ Pregleda: 35873 | Odgovora: 73 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.