[url]http://nanotec.com/page_static_start_en.html[/url]
tu imaš neke interesantne motore...
no kako je DC motor izuzetno jak, možeš i bez reduktora da pokrećeš spindle...jednostavnim dodavanjem na deo gde su ručke za ručni pomak...
kako sam rekao...
DC servo motor ...od 30-100 Nm je oko 100€...i manje !
optičke letve na tim dužinama, nisu neki veliki trošak...tako da bi se moglo proći oko 200 komad u proseku...
napajanje 24-48V nije problem...veliki toroidni trafoi, bez ispravljanja, upravo su idealni !...
kontroleri GECKO 340 20A cca 148$ za smer dakle450 za tri (
http://www.geckodrive.com/item.htbml?order_id=&item_id=G340)
kontroler kartica ... USB ili COM port cca 500$ , iako može i mnogo jeftinije , ali govorim o boljim verzijama
i naravno neizostavni partner GECKA...MACH3 !...cca 150$ licenca,...ima i demo na netu...obavezno isprobati...
dakle sve skupa , neče da pređe 2000$ da ne znam što kupiš...
ako želiš i kočnice ,...još bolje...cenu za njih ne znam no kontaktiraj firme...
može i nešto jeftinije, ako bi se kontroliralo preko paralelnog porta no to je neisplativo zbog hrekvencija koje podržava paralelni port koje jednostavno nisu u rangu ostale opreme..
sada sam ti dodao i ovo,...navodno da su isprobani GECKO 340 s DC servosteperima direkno s microstep programaima..i da rade odlično...
dakle čak i preko paralelnog porta bi mogao da radiš dobro...no nemoj me pitati za "block to block" jer nisam saznao za taj itekako važan podatak...raspitaj se malo okolo...
ipak savetujem USB ili COM vezu s optocooplerom na dodatnoj kartici...ipak je sigurnije rešenje u slučaju problema s strujom...
dakle...više-manje 2000€ imaš sve potrebno..., još samo da prebrusiš postojeće spindle i napraviš kavalitetne matice..., i vozi
konkretno uzimam za novu mašinu 4× GECKO 340
3× DC servo motora i enkodere s rezoluicijom od 1000/rev...(nije bitna preciznost ispod 0.05)
pogonjeno preko COM porta uz dodatni Optocoopler s dodatnim funkcijama za brzinu "glave" koja je DC 1.2kw i regulacijom brzine direktno iz programa (S,M03,M04,M05 i naravno M40-46) i dodatni menjač (reduktor jer trebam imati širi raspon brzine...500-35 rev/min)
malo više košta , no imaš potpunu kontrolu
svi delovi skupa s MACH3 upravljanjem...cca 3500€!, možda i manje
[Ovu poruku je menjao sabrina dana 22.05.2005. u 10:32 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao sabrina dana 22.05.2005. u 10:53 GMT+1]
CATY FANATIC... cnc-project