Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako napraviti zbir

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Kako napraviti zbir

[ Pregleda: 3404 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

smjesko
Niko Nikogovic
bangladesh

Član broj: 18272
Poruke: 358
*.bih.net.ba.

Sajt: www.autotuning.ba


+1 Profil

icon Kako napraviti zbir15.05.2005. u 10:01 - pre 208 meseci
Dragi moji, imam problem. Imam jednu gdb bazu, sada imam tabelu racun u toj tabeli imam cijena(ascurrency) i kolicina(float) to dvoje sam ubacio u tabelu i prikazujem u dbgrid. kako sada da napravim da mi iz svih unosa dbgrida cijenu sabire u jedno polje npr. edit
Ako neznas pitaj... ako mozes pomozi..
 
Odgovor na temu

Djuki
Djurdjevac Ivan
Pancevo

Član broj: 56
Poruke: 171
*.3dnet.co.yu.

Jabber: djuki_mag@elitesecurity.org
ICQ: 66867882


Profil

icon Re: Kako napraviti zbir15.05.2005. u 11:00 - pre 208 meseci
Code:

Edit.Text = FloatToStr (Tabela.FieldByName('Cena').AsFloat * Tabela.FieldByName('Kolicina').AsFloat );


Ovo ubaciš u događaj AfterScrool Tabele, na primer.

Ali ono što sam primetio je da koristiš gdb, to jest Firebird bazu, pa bih ti stoga i preporučio delphi komponente sa kojima sam radio a koje su odlične i pružaju puno mogučnosti. U pitanju su FIB komponente, ako ih nemaš potraži na googlu ako ne pomogne mogu ja da ti ih pošaljem samo kaži.
 
Odgovor na temu

smjesko
Niko Nikogovic
bangladesh

Član broj: 18272
Poruke: 358
*.bih.net.ba.

Sajt: www.autotuning.ba


+1 Profil

icon Re: Kako napraviti zbir15.05.2005. u 11:05 - pre 208 meseci
pa sad netreba mi u afterscroll nego na ondelete ili onchange :) nebitno, upravo sam trazio te komponente nisam ih mogao naci pa ako ti nije problem da mi ih posaljes na mail [email protected] hvala ti unaprijed
Ako neznas pitaj... ako mozes pomozi..
 
Odgovor na temu

smjesko
Niko Nikogovic
bangladesh

Član broj: 18272
Poruke: 358
*.bih.net.ba.

Sajt: www.autotuning.ba


+1 Profil

icon Re: Kako napraviti zbir15.05.2005. u 11:07 - pre 208 meseci
uhh cekaj samo malo: Edit.Text = FloatToStr (Tabela.FieldByName('Cena').AsFloat * Tabela.FieldByName('Kolicina').AsFloat );
ja sa ovim samo mnozim ta dva polja, ali meni treba da on tu vrijednost sabira npr.

cijena kolicina
1 4
2 1
1 1

sada on meni treba da u tom editu izracuna vrijednost svega tj da u editu pise 7 razumijes na sta mislim?
Ako neznas pitaj... ako mozes pomozi..
 
Odgovor na temu

DelphiBoy

Član broj: 47300
Poruke: 28
213.244.200.*



Profil

icon Re: Kako napraviti zbir16.05.2005. u 07:07 - pre 208 meseci
Najlakse ti je da sve uradis preko upita, tj. postavi komponentu IBQuery (ako koristis te komponente) i postavi upit "select sum(kolicina*cena) as ukupno where broj_racuna=...". Mozes da izvrsis taj upit na zeljene dogadjaje npr onDelete i slicno.
Preporucio bih ti da postavis index na broj_racuna zbog brzine izvrsavanja upita.
Nadam se da sam ti pomogao...
 
Odgovor na temu

dogriz
Sombor

Član broj: 29744
Poruke: 259
*.so-sombor.com.

Sajt: dogriz.blogspot.com


+6 Profil

icon Re: Kako napraviti zbir16.05.2005. u 07:12 - pre 208 meseci
Ako koristiš ClientDataSet, rešenje je vrlo jednostavno:

- kreiraj Calculated polje koje treba da ti prikazuje Kolicinu*Cenu na nivou jednog zapisa u tabeli i nazovi to polje npr. CenaUkupno
- u OnCalcFields za to polje unesi kod:
Code:

ClientDataSet1CenaUkupno.Value:=ClientDataSet1Kolicina.Value*ClientDataSet1Cena.Value;

- kreiraj novo polje tipa Aggregate (npr. neka se zove Svega) i u Expression mu zadaj: sum(CenaUkupno) i dobićeš ukupan iznos koji ti treba
 
Odgovor na temu

Djuki
Djurdjevac Ivan
Pancevo

Član broj: 56
Poruke: 171
*.3dnet.co.yu.

Jabber: djuki_mag@elitesecurity.org
ICQ: 66867882


Profil

icon Re: Kako napraviti zbir16.05.2005. u 12:50 - pre 208 meseci
Smeško nije ti dobar mail ! pošalji mi na PP.
 
Odgovor na temu

smjesko
Niko Nikogovic
bangladesh

Član broj: 18272
Poruke: 358
*.bih.net.ba.

Sajt: www.autotuning.ba


+1 Profil

icon Re: Kako napraviti zbir19.05.2005. u 13:30 - pre 208 meseci
ee tnx :) ovo radi sve :D jupi al sada mi samo jos jedno dugmence treba koje ce obrisati iz baze selektovani red u dgbridu :D kako to izvesti ja sam pokusao sa:

dbgrid1.selectedrows.delete;
i on obrise al nakon refresha ono opet isto :(
Ako neznas pitaj... ako mozes pomozi..
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Kako napraviti zbir

[ Pregleda: 3404 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.