Navescu nekoliko slucajava iz moje prakse, koja dovoljno govore o keibilitetu velikog dela domaceg interneta. Ja sam se specijalizovao za mala i srednja preduzeca (kad radim sam):
>Meni je osnovni kriterijum javnost identiteta vlasnika sajta. Ako je identitet sakriven >sajt ne uzimam ozbiljno, osim ako iz nekih drugih izvora vec znam o cemu se radi.
Uvek insistiram da, ako je u pitanju usluzna delatnost, objavi se ko cini to preduzece, makar rukovodioci ili clanovi tima. Vecina izbegava, jer ne zeli da finansijska policija sazna koliko imaju zaposlenih ili se plase da kriminalci saznaju koliko imaju para...
Znaci, sa jedne strane se vara drzava, sa druge se skrivaju u misiju rupu.
Mislim da ne postoji veci zalog za kvalitet usluge od licne garancije. Ljudi vole kad vide da neko sa licem stoji iz necega. Imaju vece poverenje.
>Drugi kriterijum je informativnost. Prevarantski sajtovi po pravilu ne daju mnogo >informacija vec samo daju povrsne podatke ne bi li navukli zrtvu.
Vezano za gore sto sam naveo, domaci narucioci izbegavaju da daju sve podatke da se ne bi saznalo koliko imaju, ili da konkurencija ne bio saznala sta sve nude. Sta vise, uslugu/proizvod koji im je najvazniji, ne zele da objave, da konkurencija ne bi kopirala!
>Treci kriterijum je samohvalisanje. Ako sajt sluzi za samohvalisanje vlasnika onda ga >ne uzimam za ozbiljno.
Ovaj kriterijum mora da se poveze sa gornjim kriterijumom. Kad Nokija kaze da su oni najveci i najkvaliteniji proizvodjac mobilnih telefona, oni navedu i sve detalje, pun proizvodni program, podatke o profitu i sl... Ako Mile Mobile kaze da ima Turbo GPRS otporan na ulje, dlake, mast i skidanje kredita, nazovi za cenu informaciju... ne mogu da poverujem.
Ova tri kriterijuma mozemo opisati vrlo popularnim terminom: Transparentnost. Firma koja transparentno (domaci izraz: otvoreno) prikazuje svoje poslovanje je firma od poverenja
>Cetvrti kriterijum je poreklo sadrzaja. Ako sajt ocigledno korsiti informacije preuzete >sa drugih sajtova a u stari ne nudi sopstveni sadrzaj, ne uzmam ga ozbiljno.
:)+) Koliko puta cujem: prekopiraj to sa onih, i malo izmeni. Ako se pogledaju sajtovi firmi koje se bave iznamljivanjem limuzina, videcete o cemu pricam :)+)
>Pismenost. Obracam paznju na to kako je tekst na sajtu napisan, ali i kako je sam >sajt napravljen. To mnogo govori o onome ko ga je napravio.
Na pocetku svoje "karijere" tri puta sam bio otpustan, jer je sam suvise insistirao na pravilnom tekstu, zahtevao angazovanje lektora i sl. Uvek bi dolazio u sukob sa dizajnerima koji uvek imaju zelju da budu i copywright-eri. Ne kazem da ja umem da pisem, ali sam nacitan. Znam sta je dobar tekst.
Znaci, dva kriterijuma za sajt od kredibiliteta su Transparentnost i Pismenost.
Uveo bih jos jedan kriterijum, a to je odnos prema sajtu samom. AKo vlasniku sajta nije stalo da stalno unapredjuje taj sajt i pruza nova informacije ne mogu da imam poverenja u taj sajt. Naravno, u svetlu poslovanja same firme. Odnosno, koliko ima potrebe da se osvezava sajt.
Ja sam radio sajt za neku banku pre vise od tri godine. Od tad mi se ta banka nije obratila (a ja ih zvao, slao cestitke za novu godinu i bozic), sajt se tri godine nije menjao. Inace, ideja je bila da sajt privuce strane investitore, a pri tom da se ne navedu finansijski pokazatelji. DOgovorili smo faznu izradu prezentacije (poslednja faza je trebala da uvede e-banking). Ali sve je ostalo na nezavrsenoj prvoj fazi.
Sad je ta banka bez dozvole za rad.
Kod nas je i dobar kriterijum da li stoji fiksni telefon i adresa firme.
Takodje i koliko ima strana u izradi.
krdr
Mozda i proradi