Citat:
Ne verujem da bi ti kontakti prekidača za žmigavac izdržali
neprekidan rad. A i potrošnja struje bi bila kudikamo veća zbog toga što
će prekidač bar oko pola sekunde bespotrebno držati bobinu pod punim
naponom.
Frekvencija i sirina impulsa mehanickog automata za zmigavce se moze veoma lako prepraviti promenom elektrolita. Problem je ovde sto bobina nije isto sto i sijalica, pa ce kontakti verovatno da varnice zbog indukovanog napona. Ovo pricam teorijski, prakticno nisam probao, ali nije tesko da se proba, radice sigurno, samo ne znam posle koliko ce kontakti totalno oksidirati. U ovakvim slucajevima se koriste relei sa tecnim kontaktima (ziva) koji niti mogu da se zalepe od temperature, niti mogu da oksidiraju (jer su u vakumu). Problem je sto ja ne znam ima li to gde da se kupi, ja to nisam video nigde poslednjih 10-15 godina...
Citat:
frekvencija se drži visokom dok se životinje ne nauče, a onda se može i sniziti, zbog štednje energije.
Obuka zivotinja je vrlo vazna i ako se dobro obavi zivotinje se kasnije ne priblizavaju na manje od pola metra od ograde, bio pastir ukljucen ili ne
Za obuku je potrebno dosta ljudi ali uz dobru organizaciju ne traje vise od sat vremena.
Obuka se izvodi jer svaka zivotinja pri prvom susretu sa strujom obicno prekine zicu, tako da ako imate 50 zivotinja i ostavite ih da svaka dodirne kad ona hoce, prvih 5 dana nema odmoraa jer svakih sat vremena treba nastavljati zicu. Za obuku je potrebno oko 5 ljudi:
- jedan da iskljucije i ukljucuje struju
- jedan da juri zivotinje
- trojica da vrate odbeglu zivotinju unutra i poprave ogradu
Za obuku je dovoljno 3 susreta sa strujom po zivotinji.
Kad su rogate zivotinje u pitanju, ubrzo ce vece i snaznije pokazati tendenciju da manje i slabije nateraju da umesto njih prekinu zicu. Da bi se ovo izbeglo, ograda mora biti izvedena "kruzno", ili tacnije kao mnogougao sa sto tupljim uglovima, tako da manje zivotinje ne mogu biti saterane u ugao iz kog ne mogu da pobegnu.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.