Da, dosta ljudi je to vec pitalo na ovom forumu. Jos vise je odgovora i ako
su neki dosta opsirni, deluje da su zastareli (sami postovi su stari 2 - 3 godine).
A zanimaju me jos neke stvari.
Razmisljam o osnivanju firme ili cega vec koja bi se bavila uglavnom pruzanjem usluga
iz oblasti web dizajna, web/desktop programiranja, raznis savetovalja (konsalting) i sl.
Kao i web hosting usluga.
Ali u igru ulaze i neki proizvodi. Recimo "gotove" web aplikacije uz koje moze ali
ne mora ici neka usluga, recimo instalacija, customisation (koja je srpska rec za ovo)
ili recimo web site templates i sl.
Mada verujem da su veoma male sanse da se kod nas pronadje kupac za tako nesto, tako da bi
to uglavnom islo za inostranstvo preko nekog CC procesora tipa 2CO.
Ipak verujem da ce se stanje kod nas promeniti, a i vec sada se vidi tendencija da firme
uvode b2b portale i sl. Koje bih recimo prodavao [Izmedju ostalog to je jedan od razloga
zasto sam uzeo programiranje b2b portala za diplomski].
Koliko sam primetio, dosta ljudi koji se bave slicnim poslovima (programiranje) dodatno
zaradjuju prodavajuci hardver/softver. Tako da postoji i ta opcija. Tu podrazumevam da bi
bio diler za neku/vise domacu firmu koja radi veleprodaju istih. Dakle ne bih sigurno radio
uvoz.
Sta bi jos moglo biti od koristi :
1. Devojka sa kojom sam vec duze vreme (~4 godine, ne vidim razlog zasto ne bi smo ostali
zajedno i ubuduce) ima firmu. Dobro, tasta ima firmu, ali ona planira da sve to batali :)
U pitanju je DOO. Ali je meni veoma glupavo ime. A i slozicete se da ako recimo imate
sajt
www.ime1.net bi bilo nekako bezveze da ime firme bude ime2.
2. Po zavrsetku vise/visoke skole prijavio bih se na biro i pokusao da dobijem one kredite
za osnivanje firmi. Kao mladji od 27, valjda je moguce da dobijem 80.000 bespovratno naravno uz dodatne uslove. Moze da se desi da mi ovaj novac uopste nije ni potreban, pogotovu u slucaju agencije koja je valjda jeftinija varijanta.
3. Recimo da kakav takav poslovni prostor imam obezbedjen. Stan se trenutno izdaje i taman pokriva
skolarinu i sl. Doduse na Karaburmi, u ne bas tako atraktivnoj/staroj zgradi. A u buducnosti
ce se kad/tad stvoriti uslovi da se to premesti na mnogo mnogo bolje mesto [U pitanju je nasledstvo].
4. Recimo da sam nemam neki domacih referenci, ali imam solidan broj odradjenih poslova preko freelance
sajtova. I sto je jos vaznije, imam coveka u USA koji se bavi dizajnom a programiranje prosledjuje meni. Ima firmu tamo i solidne kontakte.
U zavisnosti od toga koliko imam obaveza (skola i drugo) zavisi i koliko zaradjuem mesecno na taj nacin.
Ukoliko radim normalno (rekao bih 1/3 do 1/2 punog radnog vremena) zarada je ~ $400/mesecno. Verujem
kada bih se tome posvetio kao fulltime poslu da bi rezultati bili svakako bolji. A naravno lakse bi bilo plasirati proizvode/usluge lokalno jer ne bi bilo potrebno sastavljati ugovore o delu i sl.
Pored svega navedenog, ja mislim da bi bolje bilo registrovati agenciju, ali bih voleo
da cujem vasa misljenja. A i sami odgovori na sledeca pitanja mogu promeniti moj stav.
Pitanja :
+ DOO VS DNO po pitanju odgovornosti
Razumem da se kod d.o.o i slicnih (akcionarsko) odgovara ograniceno, do visine
uloga, dok za razliku kod agencija, radnji i sl. odgovara neograniceno. Dakle celokupnom
svojom imovinom.
Ali sta se desava sa direktorom doo-a koji ce u 99,9% slucajeva biti i osnivac.
Posto je on odgovoran za poslovanje firme, da li on odgovara sa svojom licnom
imovinom, ili ne.
Zbog same prirode posla, verujem da se dobrim ugovorima sa korisnicima usluga mogu ograniciti
od odgovornosti do visine koliko su me platili? Tako da bi problem oko odgovornosti nastao
ako ja nemam novca da placam drzavi poreze i ostalo. Ali agencija se lakse "gasi" ...
Nadam se da ste razumeli sta pitam.
+ DOO VS DNO po pitanju mogucnosti
Koliko sam razumeo DOO moze SVE. Ono sto mene zanima je sta recimo angencija (ili neki
drugi vid organizovanja koji bi ste preporucili) ne moze da radi.
Recimo, da li agencija moze da radi prodaju proizvoda? U zemlji i/ili inostranstvu?
Ako nesto agencija ne moze, moze li se to uraditi u nekoj kombinaciji sa drugom firmom
koja je doo.
+ DOO VS DNO po pitanju troskova osnivanja i poslovanja
Koliko vidim, troskova kod osnivanja DNo prakticno nema (neke takse i sl) dok je za
osnivanje DOO potrebno 500 Eura (odnosno 250 odmah, 250 kroz 2 godine).
Ali sta je sa samim troskovima poslovanja. I koji su uopste troskovi prisutni?
Cini mi se da sam na nekom sajtu (economy.co.yu cini mi se) procitao da bi poslovanje agencije
kostalo oko 8000 din (pa na vise) mesecno. A da je dobra strana agencije to sto u bilo kom
trenutku mozete podici pare sa racuna, sto nije slucaj sa DOO gde postoje porezi na plate,
pa ako hocete da podignete visak na kraju godine, placate porez extra.
Meni je recimo neka ideja da placam minimum drzavi za penziono, zdravstveno i sta vec
a da u slucaju agencije podizem sve preko toga :) To sve naravno jer me penziono od ove
drzave stvarno ne zanima - kada se stvore uslovi placao bih vec neko dodatno (privatno)
penziono osiguranje.
Koliko zaposlenih je minimum za svaki vid organizacije, da li to jos uvek postoji?
+ DOO VS DNO po pitanju vodjenja knjiga
Posto se ne razumem u vodjenje knjiga - mada verujem da bi skapirao neke osnove - ovo
bi moglo da ide pod sekciju troskovi. Jer bi to radila neka agencija ili sta vec. Ako ne
neki prijatelj ili rodjak - kome bi se opet trebalo oduziti vec nekako.
Ovo je za opste poslovanje kod nas :
+ Kako resiti affiliate program. Dakle ja nekome dajem % za to sto je ta osoba posredovala
u prodaji ili samo poslala kupca kod mene.
+ Kako resiti placenje prema inostranstvu, za troskove zakupa servera, domena i sl?
Jeste malo duzi post, namerno kako bih sto jasnije definisao stanje i pitanja koja imam
kako se ne bi vodila (bes)potrebna diskusija kao u ranijim slicnim temama.
Stvarno ne znam gde drugo da pronadjem informacije o ovome. Pretrazivao sam ES, economy.co.yu
i druge, ali ocigledno bezuspesno. U ostalom forumi i sluze za ovakve stvari.
Svaka pomoc ili savet je dobrodosao.