Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

J2EE 1.4 potrebna pomoc

[es] :: Java :: J2EE 1.4 potrebna pomoc

[ Pregleda: 3366 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

E-one
Ivan Lazarevic
Beograd

Član broj: 45404
Poruke: 54
*.dial.b92.net.



Profil

icon J2EE 1.4 potrebna pomoc02.04.2005. u 18:32 - pre 204 meseci
Instalirao sam J2EE 1.4 i treba mi pomoc. Gde bi tacno trebali da se postave .html .jsp i .java fajlovi da bi web aplikacija radila. Napravim direktorijum i u okviru njega index.html i kad ukucam http://localhost:8080 to radi, ali gde da postavim .java fajlove. Da li prvo da ih iskompajliram i kako da to uradim? Jer kad odem u jdk/bin i ukucam javac pa ime fajla prijavi mi gresku. Gledao sam primere koji se dobiju uz instalaciju ali sve mi je previse konfuzno. Na vise razlicitih mesta se nalze isti fajlovi jedne web aplikacije.
 
Odgovor na temu

nemnesic
nemnesic
Software Developer
Vranje Florida

Moderator
Član broj: 44355
Poruke: 798
*.com
Via: [es] mailing liste



+63 Profil

icon Re: J2EE 1.4 potrebna pomoc02.04.2005. u 18:51 - pre 204 meseci
.java fileove moras obavezno da compile pre nego sto ih postvis na web. ok?
onda kada imas .class file napisi html page nesto ovako
Code:

<html>
<applet code = "somename.class" width="300" height="300">
</applet>
</html>


naravno ovo sacuvas kao .html file.
.class file bi trebao da bude gde i .html file.
i nije ti potrebno da navedes sve .class file-ove. vec samo onaj koji
ima mail function. ok?
nadam se da ovo pomaze...
ako ne let me know


--


*********** Don't Trust Anyone ************
****** BigBrother is watching you ********
******** http://www.nemnesic.net ********
 
Odgovor na temu

E-one
Ivan Lazarevic
Beograd

Član broj: 45404
Poruke: 54
*.dial.b92.net.



Profil

icon Re: J2EE 1.4 potrebna pomoc02.04.2005. u 19:07 - pre 204 meseci
To je za java applete. I verovatno si mislio na main a ne na mail funkciju :)

Mene zanima rad sa servletima.
 
Odgovor na temu

nemnesic
nemnesic
Software Developer
Vranje Florida

Moderator
Član broj: 44355
Poruke: 798
*.com
Via: [es] mailing liste



+63 Profil

icon Re: J2EE 1.4 potrebna pomoc02.04.2005. u 19:18 - pre 204 meseci
ooops.
izvini mislio sam na main...
servleti...tesko...nisam radio sa njima...
sorry

-later

nn

--


*********** Don't Trust Anyone ************
****** BigBrother is watching you ********
***
 
Odgovor na temu

antix

Član broj: 8388
Poruke: 265
*.nat-pool.nsad.sbb.co.yu.

Jabber: antix@elitesecurity.org


Profil

icon Re: J2EE 1.4 potrebna pomoc02.04.2005. u 19:28 - pre 204 meseci
ovako:

da bi kompajlirao servlete moraš da imaš u CLASSPATH sistemskoj promjenljivoj servlet.jar (ili tako nekako se zove). Onda možeš bez problema da kompajliraš! Najbolje je da koristiš neki IDE (preporuka za Eclipse :) koji će mnogo da ti olakša posao.. mada ako tek učiš a želiš da naučiš konfigurisanje onda je bolje da ideš težim putem... mada ko zna :)

.java fajlovi nisu potrebni web aplikaciji ... trebaju ti samo .class fajlovi
oni treba da se postave u WEB-INF folder (to je inače obavezan folder za java web aplikacije).

vidi ovako:

rootwebapp/
WEB-INF/
classes/
lib/
blabla...

u classes stavljaš svoje klase (nezapakovane i iskompajlirane) raspoređene po folderima tako da hijerarhija foldera odgovara paketu u kome se klasa nalazi (ali ovo vjerovatno znaš :)

ako si zapakovao svoje klase u jar onda taj jar stavljaš u lib folder.....

kontejner će da pronađe sve klase u ovim folderima... i još samo treba da mapiraš servlet i pozoveš ga....

pozdrav
 
Odgovor na temu

dacho
Montreal

Član broj: 4096
Poruke: 38
*.dialup.sprint-canada.net.



Profil

icon Re: J2EE 1.4 potrebna pomoc02.04.2005. u 22:31 - pre 204 meseci
Antix (ili neko drugi), dali bi nam mogao objsniti kako da konfigurisemo fajlove (web.xml i context.xml) kad je aplikacija vec prebacena u /webapps folder? Ovo mi treba za Tomcat 5.5. Hvala.
 
Odgovor na temu

antix

Član broj: 8388
Poruke: 265
*.nat-pool.nsad.sbb.co.yu.

Jabber: antix@elitesecurity.org


Profil

icon Re: J2EE 1.4 potrebna pomoc03.04.2005. u 09:56 - pre 204 meseci
ajd ovako:

npr neka je tomcat instaliran na
c:\tomcat
sada.. po default tomcat ce sve web aplikacije iz
c:\tomcat\webapps
da automatski loaduje kada ga pokrenete (web aplikacije su one
koje sadrze folder WEB-INF i u njemu web.xml fajl)!

npr neka vi imate vasu aplikaciju u folder proba
c:\tomcat\webapps\proba\

struktura:

c:\tomcat\webapps\proba
WEB-INF\
lib\
classes\
web.xml
images\
otherfiles\


i tako dalje...

sada za jsp ne treba nista da radis... samo treba da budu ispravni (da tomcat moze
da ih kompajlira) ! npr. ako sve jsp stavis direktno u "proba" folder tada ces jsp da pozivas preko
http://localhost:8080/proba/ime_jsp_strane.jsp

i to je to....

ali ako je u pitanju servlet treba da uradis sledece:

napises servlet (ispravna Java klasa koja nasledjuje HttpServlet), kompajliras ga...
stavis ga u WEB-INF/classes folder (ali mora da se nalazi u folderima koji mapiraju
hijerarhiju paketa u kome se nalazi servlet).
Sta to znaci : pa ako se servlet nalazi u paketu yu.co.proba
onda treba da njegov .class fajl stavite u
c:\tomcat\webapps\proba\WEB-INF\yu\co\proba\

ako to ne uradite tomcat ga nece naci...

ako se servlet nalazi u default paketu onda ide direktno u classes folder!

sada treba da kazete tomcatu kako hocete da pozivate servlet:

<servlet>
<servlet-name>login</servlet-name>
<servlet-class>com.onjava.login</servlet-class>
</servlet>

u prvoj liniji kazete kako hocete da zovete servlet (znaci vi mu dajete proizvoljno
ime kojim cete ubuduce da referencirate taj servlet).
a u drugoj liniji ide puno ime servlet klase (sa paketom).

kada ste to uradili morate reci tomcatu na koje URL zelite da servlet bude pozvan

<servlet-mapping>
<servlet-name>login</servlet-name>
<url-pattern>/servleturl</url-pattern>
</servlet-mapping>

ovo govori tomcatu da ce servlet pod imenom "login" (a koji je to servlet definisali
ste u prethodna dva reda) da poziva kada god neko zatrazi url servleturl ili tacnije
http://localhost:8080/servleturl

mozete raditi i mnogo bolje stvari kao sto je npr:

<servlet-mapping>
<servlet-name>login</servlet-name>
<url-pattern>/*.extension</url-pattern>
</servlet-mapping>

tako da ce ovaj servlet da bude pozvan kada neko pozove fajl sa specificiranom
extenzijom....

ajd pa javite je li to ok :)





 
Odgovor na temu

E-one
Ivan Lazarevic
Beograd

Član broj: 45404
Poruke: 54
*.dial.b92.net.



Profil

icon Re: J2EE 1.4 potrebna pomoc03.04.2005. u 14:00 - pre 204 meseci
Ja jos uvek ne znam kako da kompajliram klasu. Kada odem u jdk/bin gde se nalazi jedini javac.exe fajl i u taj direktorijum stavim nekiservlet.java i pokusam da ga kompajliram on mi pravi problem sa import javax.servlet.*
 
Odgovor na temu

antix

Član broj: 8388
Poruke: 265
*.nat-pool.nsad.sbb.co.yu.

Jabber: antix@elitesecurity.org


Profil

icon Re: J2EE 1.4 potrebna pomoc03.04.2005. u 15:06 - pre 204 meseci
pa moras da imas paket servlet-api.jar u CLASSPATH!

stavi to u java/lib/ext/

gdje je java folder gdje ti je instaliran JDK...

a ne bi bilo lose i da malo citas tutoriale..
 
Odgovor na temu

E-one
Ivan Lazarevic
Beograd

Član broj: 45404
Poruke: 54
*.bg.wifi.vline.verat.net.



Profil

icon Re: J2EE 1.4 potrebna pomoc05.04.2005. u 11:58 - pre 204 meseci

Hvala na pomoci.
To za citanje tutoriala si potpuno u pravu.
Medjutim trebala mi je instant pomoc jer sam 3 dana pred ispit uzeo da isprobam servlete. Mislio sam lako cu, znam asp, php medjutim prevario sam se. Nije mi bio problem da napisem kod, ali sam se iscimao da skapiram gde bi sta trebalo da stavim.
Jos jednom hvala.
 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: J2EE 1.4 potrebna pomoc

[ Pregleda: 3366 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.