Ono što ti zapravo tražiš je upotreba INT 0x10 pod DOS-om (ovo zapravo obezbeđuje sam BIOS, ali kako od ,,popularnih'' operativnih sistema jedino DOS ,,ne dira u tuđe'', pripisujemo ga njemu). INT 10h je interfejs prema VGA/EGA i ostalim karticama (čak i VBE 1, 2 ,,žive'' na njemu sa većim brojevima funkcija).
E sada kada znaš šta treba da radiš, posao pretrage ti je, nadam se, mnogo lakši.
U osnovi to ide ovako, u registar AH i AL ubacuješ parametre (broj funkcije u neki od njih, a po potrebi i još neke stvari) i zatim pozivaš INT 10h (ili kako već da se označavaju heksadekadni brojevi). (čemu služi ovaj pasus; niti sam objasnio precizno, niti sam dao konkretan primer; ne znam ni sam, ali ostaviću ga :)
Preporučio bih ti da potražiš Ralf's Interrupt List koja daje detalje i za mnogo više od toga što ti tražiš. Kako, radi kompatibilnosti sa raznim grafičkim karticama, preporučujem upotrebu VBE (popularno VESA, pogledaj
www.vesa.org), možeš i da skineš neku njihovu specifikaciju (1.2 za starije kartice i klasičan ,,windows'' princip, 2.0 za ,,novije'' kartice---1996.+, i direktan pristup celoj memoriji kartice preko framebuffer-a).
VBE će ti omogućiti detekciju svih bitnijih parametara grafičke kartice, jedino će biti problem monitor (a za to se plaća specifikacija sa VESA.org, pa retko ko to ume da programira; mada u novijem XFree86 4.1.0 postoji ta implementacija).
Ukoliko imaš problema sa nalaženjem neke od ovih specifikacija (VBE 1.2, Ralf's IL, VBE 2.0), slobodno javi, i postaviću ih na neko lako dostupno mesto.
Takođe, ukoliko te interesuje, ja imam neki program koji sam radio kao ,,seminarski'' rad u Pascalu (znači najverovatnije ne što ti tražiš, ali ideja je ista), pre nekih 4--6 godina koji je koristio VBE 1.2.
Nadam se da je ovo dovoljno, pa prema tome
Toliko. xB9 0xC7
0xC3 0x47 0xD1 0x01
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.