Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Moze biti samo jedan?

[es] :: Baze podataka :: Moze biti samo jedan?

[ Pregleda: 3870 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

login
Novi Sad

Član broj: 3874
Poruke: 99
*.telekom.yu

ICQ: 21206057


Profil

icon Moze biti samo jedan?09.06.2002. u 02:55 - pre 269 meseci
Hmmm,

da li je moguce?

Imamo tabelu u bazi u koju se unose korisnici sa svim svojim podacima. U jednoj koloni se unosi ime i prezime. Svaki korisnik je u bazu unet vise puta sa istim imenom i prezimenom, a razlicitim ostalim kolonama tj. nekim drugim podacima o posetama. E sada, covek u pretrazi trazi odredjenog korisnika i unese njegovo ime i prezime, (...WHERE korisnik like '%$upit%' ), a ovaj query mu izlista tog korisnika onoliko puta koliko je ovaj puta unesen u bazu. Je li tako? Tako je. Da li je moguce da tog korisnika izlista samo jednom, kao i svakog drugog koji lici na $upit , tj. da prepozna da se radi o istoj osobi i da je ne ponavlja vise puta.

Odmah da kazem, ne vredi mi pretrazivanje po drugim kolonama.

Hvala
___8) Oo
 
Odgovor na temu

Zoran Rašković
Serbia

Član broj: 95
Poruke: 1360
*.tehnicom.net



+1 Profil

icon Re: Moze biti samo jedan?09.06.2002. u 03:03 - pre 269 meseci
Chek a zasto se u tabelu unosi vishe puta korisnik sa istim imenom ????????

Chemu to?
 
Odgovor na temu

login
Novi Sad

Član broj: 3874
Poruke: 99
*.telekom.yu

ICQ: 21206057


Profil

icon Re: Moze biti samo jedan?09.06.2002. u 03:14 - pre 269 meseci
Ajde da ne ispadne bez veze, pokusacu blize da objasnim.

Unet korisnik NN, koji je odredjenog datuma, npr bio kod zubara i popravio zub.
Sledeci put kada dodje kod zubara, izvadi zub i to takodje treba uneti, negde. Zamisljeno kao novi zapis u tabeli, pod NN korisnikom.... Da li ima neko bolje resenje? Nisam siguran.
___8) Oo
 
Odgovor na temu

Mihailo
Mihailo Đorić

Član broj: 1016
Poruke: 2875
*.verat.net



+1 Profil

icon Re: Moze biti samo jedan?09.06.2002. u 03:44 - pre 269 meseci
Nije mi baš jasno pitanje, valjda ti treba ovako nešto

mysql> SELECT DISTINCT klijent_ime FROM klijenti;
mysql> SELECT DISTINCT klijent_ime FROM klijenti where klijent like '%baboon%';

Pitanja o SQLu pišite u Databases forumu!!
 
Odgovor na temu

login
Novi Sad

Član broj: 3874
Poruke: 99
*.telekom.yu

ICQ: 21206057


Profil

icon Re: Moze biti samo jedan?09.06.2002. u 03:51 - pre 269 meseci
hvala, probacu tako.

Nisam bio bas najsigurniji da li da pisem ovde ili u database.

sorry ;)
___8) Oo
 
Odgovor na temu

Zoran Rašković
Serbia

Član broj: 95
Poruke: 1360
*.tehnicom.net



+1 Profil

icon Re: Moze biti samo jedan?09.06.2002. u 03:55 - pre 269 meseci
Hehe

Ovde na snagu stupa ono sto se zove Relaciona baze podataka

Npr napravi jednu tabelu, nazovi je npr "Musterije" i u nju stavi polja npr: id_musterije, ime, prezime, adresa, telefon.

Onda napravi drugu tabelu nazovi je "Intervencije" npr, lupam imena ali to je cisto da dobijete ideju o cemu se radi. U ovu tabelu "Intervencije" stavi polja npr: id_intervencije, id_musterije, datum, opis.

Znachi nije potrebno trpati i babe i zabe u jednu tabelu nego lepo razdvojite podatke po vrsti.

Sada imate 2 tabele: "Musterije" i "Intervencije". Tako da jedna musterija moze doci bezbroj puta kod vas u ordinaciju i potpuno bi suludo bilo da vi svaki put unosite iste podatke (ime, prezime, adresa....), vec je dovoljno da u tabeli "Intervencije" uzmedju ostalih podataka unesete i id_musterije i onda kasnije mozete lako izvrsavati razne operacije nad jednom musterijom.

Primetite ovde da je moguce da postoje npr 2 musterije sa istim imenom, cak i sa istom adresom (?!) ali nikada nece postojati 2 musterije sa istom vrednoscu "id_musterije". Eto to je vazno da se uochi ovde.

Naravno, ovo je samo primer sto se ordinacije tiche... Bilo koji drugi primer bi sledio isti kalup.

Ostavljam vama da pronadjete kako sada izgleda sintaksa za selektovanje polja iz vishe od 1 tabele istovremeno u mysql-u.

A mozda je ovo diskusija za Databases forum?
 
Odgovor na temu

login
Novi Sad

Član broj: 3874
Poruke: 99
*.telekom.yu

ICQ: 21206057


Profil

icon Re: Moze biti samo jedan?09.06.2002. u 04:06 - pre 269 meseci
Sada vidim da je ovo definitivno za database.

Sjajno resenje, svaka cast.

dve tabele... eeee kako se toga nisam setio.

Puno zahvalan :-))
___8) Oo
 
Odgovor na temu

MoHicAn

Član broj: 43
Poruke: 1893
*.yubc.net



Profil

icon Re: Moze biti samo jedan?09.06.2002. u 04:18 - pre 269 meseci
Citat:
login:
dve tabele... eeee kako se toga nisam setio.


Verovatno zato sto nisi polagao principe programiranja ili uopste programiranje na prvim godinama jugoslovenskih fakulteta posto na skoro svakom imas zadatak da napravis program za neku vrstu radnje koja ima dva objekta koji su medjusobno povezani trecim i imaju zajednicki parametar preko koga se povezuju bla bla truc ...
 
Odgovor na temu

login
Novi Sad

Član broj: 3874
Poruke: 99
*.telekom.yu

ICQ: 21206057


Profil

icon Re: Moze biti samo jedan?09.06.2002. u 19:15 - pre 269 meseci
Ne, naravno da nisam (samouk).

Znas, za nekoga ko se bavi telekomunikacijama, mislim da mi sve ovo zaista dobro ide. To sto se nisam ovoga setio je zato sto mi je ovo prvi projekat za neku radnju, tacnije auto servis. Znas kako je, covek mi popravlja auto za dzabe, pa i ja moram nekako da uzvratim :)

Mislim da ti je odgovor malo ironican i da nije bas na mestu, posto to nisam trazio, zar ne?
___8) Oo
 
Odgovor na temu

ultraKeen
ultraKeen
Zemun

Član broj: 2396
Poruke: 289
*.komgrap.co.yu

ICQ: 36109339
Sajt: ultrakeen.blogspot.com


+1 Profil

icon Re: Moze biti samo jedan?10.06.2002. u 09:02 - pre 269 meseci
ako bi ja mogao nesto da preporucim SVIMA koji se bar i malkice bave bazama podataka: da prouce sto vise mogu relacionu teoriju... neka nadju negde na mrezi 12 osnovnih Kood-ovih zapovesti, prvo to pa onda sitni slatki mali primercici... sustina je veoma prosta: primarni & uvezeni kljuc, odnos 1:vise & vise:vise - ali stos je u shvatanju ideje...

a ne odma' da se zatrce na Access... imam jednog "zatrcanog" u firmi, eno se sad pati i pravi rupe glavom u zidu: sve su mu tabele ne normalizovane...

(savet daje neko koga placaju da se bakce sa bazama)

postoji samo jedan apsolut u logickoj ravni desavanja/vremena:
SVE je RELATIVNO sem:
- osnovnih konstanti svemira
- logike
...i ove tvrdnje
*
Daniel J. Boorstin: The Discoverers, A History of Man’s Search To Known

Napredak nauke zavisice od covekove spremnosti da poveruje u neverovatno, da prekoraci granicu koju namece zdrav razum.
 
Odgovor na temu

dwarf
Beograd, Srbija

Član broj: 1328
Poruke: 336
*.yubc.net



Profil

icon Re: Moze biti samo jedan?10.06.2002. u 10:28 - pre 269 meseci
Potpuno tacno, i ja sam imao prilike da vidim kako se ljudi muce nekim potpuno bezveze resenjima zato sto nikada nisu procitali Kodov clanak ili nesto slicno. Pa cak i Access ima u helpu, koliko se secam, neke osnovne stvari o normalizaciji baze, a iste, u svakom slucaju, mogu da se nadju na MSDN-u.

Toliko o tome. A niko nikome ovde ne prebacuje niti se ruga (apropo login-ove poruke).
 
Odgovor na temu

Zoran Rašković
Serbia

Član broj: 95
Poruke: 1360
*.tehnicom.net



+1 Profil

icon Re: Moze biti samo jedan?10.06.2002. u 14:17 - pre 269 meseci
A mogu i da procitaju ono gore sto sam napisao i shvatice bar nesto.

To vam govori decko koji voli sve sto vole mladi
 
Odgovor na temu

[es] :: Baze podataka :: Moze biti samo jedan?

[ Pregleda: 3870 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.