Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Znacenje: varijabla = {0}

[es] :: C/C++ programiranje :: Znacenje: varijabla = {0}

[ Pregleda: 4840 | Odgovora: 18 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

ljube
Ljubiša Knežević
Banjaluka

Član broj: 22429
Poruke: 158
81.93.74.*



+2 Profil

icon Znacenje: varijabla = {0}22.03.2005. u 11:33 - pre 203 meseci
Primjetio sam na nekim primjerima u C++, inicijalizaciju varijable sa: = {0}

Da to znaci da ce cijeli array u sledecem primjeru biti inicijalizovan sa nulama:
Code:

char InstaliraniPrinteri[200][128] = {0};


ili moram da pozovem:

Code:

ZeroMemory(InstaliraniPrinteri, sizeof(InstaliraniPrinteri));



Unaprijed hvala,
Ljubisa Knezevic




 
Odgovor na temu

Marko Stankovic

Član broj: 11
Poruke: 306
212.200.23.*



Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}22.03.2005. u 11:37 - pre 203 meseci
Da, to se koristi kod nizova i popunjava ceo niz/matricu nulama i to je koliko ja znam jedino moguce kod inicijalizacije, odnosno ne moze kasnije da se niz popuni nulama na taj nacin.
I drink to make other people interesting.
 
Odgovor na temu

ljube
Ljubiša Knežević
Banjaluka

Član broj: 22429
Poruke: 158
81.93.74.*



+2 Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}22.03.2005. u 11:46 - pre 203 meseci
Hvala!

Nisam bio siguran. Kada smo vec kod toga da li sam mogao iskoristiti i "= {65}" da bih inicijalizovao niz sa ASCII 65 ili je to rezervisano samo za "nulovanje" nizova?

Ljubisa


 
Odgovor na temu

Buffy
Stanko Culaja
Sipovo, BiH

Član broj: 45310
Poruke: 312
*.teol.net.



Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}22.03.2005. u 13:07 - pre 203 meseci
Code:

#include "iostream.h"
int main()
{
    int i[100][30]={65};
    cout<<i[90][25]<<'\n';
    system("PAUSE");
    return 0;
}

Izlaz programa je 0 sto znaci da se niz inicijalizovao na 0.
p.s. Zasto postavljas ovakva pitanja kad si to mogao sam provjeriti kod kuce?:)
 
Odgovor na temu

tosa
上海, 中国

Član broj: 1811
Poruke: 1339
*.air.tehnicom.net.

ICQ: 14293955
Sajt: https://github.com/milost..


+46 Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}22.03.2005. u 13:25 - pre 203 meseci
Inicijalizacija niza na nulu sa "={0}" je ANSI C++ standard, ali nisu svi kompajleri
u potpunosti ispostovali to pravilo. Visual Studio tek od novijih verzija to prihvata
(koliko se secam). Dakle, ako radis za Win nije problem, a za ostale platforme - proveri!
 
Odgovor na temu

zvrba
The Lord of Chaos

Član broj: 31716
Poruke: 105
*.ifi.uio.no.



Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}22.03.2005. u 13:53 - pre 203 meseci
Citat:
Buffy:
Izlaz programa je 0 sto znaci da se niz inicijalizovao na 0.
p.s. Zasto postavljas ovakva pitanja kad si to mogao sam provjeriti kod kuce?:)


Pogresan zakljucak. Na temelju svog programa mozes zakljuciti jedino da se element [90][25] postavio na 0 i to ne znas da li se tamo slucajno nasla 0 ili je tako inicijalizirano.

Ovo sto si napravio se zove incomplete initializer i radi na arrayima i strukturama. Elementi koje u inicijalizaciji izostavis se automatski inicijaliziraju na 0. Ti si izostavio sve elemente OSIM [0][0]. Prosiri svoj program sa cout << i[0][0] i uvjeri se sto je a sto nije inicijalizirano na 0.

I standardni #include headeri se pisu sa <>, a ne sa "".
 
Odgovor na temu

ljube
Ljubiša Knežević
Banjaluka

Član broj: 22429
Poruke: 158
81.93.74.*



+2 Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}22.03.2005. u 14:04 - pre 203 meseci
OK,

Hvala svima na odgovorima!

Ljubisa Knezevic

 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
..31.216.81.gus.vf.siwnet.net.

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}22.03.2005. u 14:08 - pre 203 meseci
Citat:
Dakle, ako radis za Win nije problem, a za ostale platforme - proveri!

Ispravnije bi bilo reci - ako koristis neki noviji (ne vise od godinu-dve star) VC++ onda na Win nije problem, AKO uopste koristis VC++. Ako koristis ostale platforme onda je maltene ista stvar kao i sa VC++ (koji nista nije bolji od kompajlera koji su ne tako cesto BOLJI i NAPREDNIJI od istog) .
Toso, VC++ NIJE jedini kompajler za Windows (hvala Bogu) !!!
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

Buffy
Stanko Culaja
Sipovo, BiH

Član broj: 45310
Poruke: 312
*.teol.net.



Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}22.03.2005. u 22:23 - pre 203 meseci
Citat:

Ovo sto si napravio se zove incomplete initializer i radi na arrayima i strukturama. Elementi koje u inicijalizaciji izostavis se automatski inicijaliziraju na 0. Ti si izostavio sve elemente OSIM [0][0]. Prosiri svoj program sa cout << i[0][0] i uvjeri se sto je a sto nije inicijalizirano na 0.

U pravu si,nisam pogledao prvi element koji je 65.
Citat:

I standardni #include headeri se pisu sa <>, a ne sa "".

[/quote]
Ovo je stvar navike.
Koristicu <> jedino ako ne bude radilo "". :)
Pozdrav!
 
Odgovor na temu

blaza
n/a

Član broj: 961
Poruke: 743
*.yu1.net.



+3 Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}22.03.2005. u 23:01 - pre 203 meseci
" " uvek 'rade', sto ne znaci da ih treba upotrebljavati kada im nije vreme.
O_o
 
Odgovor na temu

tosa
上海, 中国

Član broj: 1811
Poruke: 1339
*.air.tehnicom.net.

ICQ: 14293955
Sajt: https://github.com/milost..


+46 Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}23.03.2005. u 10:22 - pre 203 meseci
A ti bi Leko mogao u Linux sektu odmah da se uclanis!
Vrebas po es-u kada ce bilo ko, bilo sta normalno ili pohvalno da kaze
za Windows platformu pa naleces sa svojim "alternativnim" resenjima...
Ne kapiram tvoju potrebu da prevaspitavas ljude po pitanju izbora software-a
i OS-a.. Zelis da koristis Linux ili Mac, samo napred - mene zaobidji sa tim!

Eh da, nisam znao da VC++ nije jedini kompajler za Win, ajde ostavi nam
neki link pa da i mi nesto naucimo :)
 
Odgovor na temu

Sundance

Član broj: 7510
Poruke: 2559
*.sava.sczg.hr.



Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}23.03.2005. u 12:49 - pre 203 meseci
MS C/C++ kompajler je nakon Intelovog vjerojatno najbolji u industriji. A i daleko najkorišteniji na win. MS ekstenzije možeš isključiti u dva klika mišem ako ti smetaju.
 
Odgovor na temu

caboom
Igor Bogicevic
bgd

Član broj: 255
Poruke: 1503
*.nyc.rr.com.

ICQ: 60630914


+1 Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}23.03.2005. u 13:30 - pre 203 meseci
hm.. ako se vec govori o C++ standardima, rekao bih da je gcc prvenstveno imao problema sa istim tokom svoje istorije. takoreci, templating je bio jako cudno resen do verzije 3.x.x, ili bolje receno do verzije 3.1.x, tako da zaista ne bih uzimao gcc kao primer dobro standardizovanog kompajlera. leko, daleko od toga da gcc nema svojih dobrih strana, ali to svakako nisu standardizacija i performanse (tail recursion rings a bell?).
 
Odgovor na temu

deroko

Član broj: 48499
Poruke: 123
193.140.140.*



Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}23.03.2005. u 16:15 - pre 203 meseci
Borland C++ Builder:
http://www.borland.com/products/downloads/download_cbuilder.html

Neko je pitao za link pa reko da dam :)
8.7mb em malo, em dobro, em free :)
 
Odgovor na temu

zvrba
The Lord of Chaos

Član broj: 31716
Poruke: 105
*.ifi.uio.no.



Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}24.03.2005. u 07:30 - pre 203 meseci
Citat:
caboom: hm.. ako se vec govori o C++ standardima, rekao bih da je gcc prvenstveno imao problema sa istim tokom svoje istorije. takoreci, templating je bio jako cudno resen do verzije 3.x.x, ili bolje receno do verzije 3.1.x, tako da zaista ne bih uzimao gcc kao primer dobro standardizovanog kompajlera. leko, daleko od toga da gcc nema svojih dobrih strana, ali to svakako nisu standardizacija i performanse (tail recursion rings a bell?).


Moze konkretan primjer sto znaci "jako cudno rijesen templating"? U gcc-u je bar oduvijek (jos verzija 2.95.x) radio for loop scope kako treba, za razliku od VS6. A sto se tice tail-rekurzije: nigdje ne pise da se to mora optimizirati (jedino Scheme jezik to zahtijeva). Lakse je prepraviti svoj kod.
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
..31.216.81.gus.vf.siwnet.net.

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}03.10.2005. u 19:31 - pre 196 meseci
toso, pogledaj malo bolje moj tekst i pokusaj da shvatis sta sam rekao... ukratko - rekao sam da "VC++ nije jedini kompajler za Windows". Ova izjava nema nikakve veze sa propagiranjem GNU/Linux-a! :) Cak bih se usudio reci da je tvoja opaska vise nego smesna. Cisto onako da se zna - za Windows postoji gomila kompajlera, neki su bolji, neki su losiji i ja sam mislio na NJIH, a NE na Linux! Nigde nije ni bilo govora o Linux-u!
Pomenucu samo neke (cisto da ljudi koji nisu upuceni imaju na umu da Microsoft nije jedina kompanija na svetu koja razvija C/C++ kompajelere): DigitalMars C/C++, LCC, Intel C/C++, Borland C/C++, GCC, OpenWatcom, Comeau, ECC ...
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

NrmMyth
Ivan Maček
Split

Član broj: 63456
Poruke: 849
*.cmu.carnet.hr.

Sajt: www.dump.hr


Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}03.10.2005. u 20:45 - pre 196 meseci
Jeli jedini ja ovdje primjecujem 7 mjeseci razlike izmedju 2 posta? LOL
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.varmdo.se.

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}04.10.2005. u 16:54 - pre 196 meseci
NrmMyth, pojma nemam zasto - ja sam ovu nit dobio u listi kao najnoviju pre dva-tri dana kada sam odgovorio na onu glupost... Garant je to bila neka greska u bazi ili u softveru, inace mi se to ne bi pojavilo kao najnovija nit. Treba pitati administratore za objasnjenje.
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

NrmMyth
Ivan Maček
Split

Član broj: 63456
Poruke: 849
*.cmu.carnet.hr.

Sajt: www.dump.hr


Profil

icon Re: Znacenje: varijabla = {0}05.10.2005. u 19:01 - pre 196 meseci
Ma ne smeta meni to, samo je onako smijesno!
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Znacenje: varijabla = {0}

[ Pregleda: 4840 | Odgovora: 18 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.