Citao sam tutorijal od degojsa, ali ne pomaze, nije mi jasno.
Moram hitno da napravim jedan program.
Moze li neki tutorijal kako da kreiram konekciju?
Znam SQL komande, nije mi toliki problem, ali nikako da mi uspe da je kreiram...
Hvala unapred.
ADO povezivanje sa bazom...
Zaključano
Zakačeno
A gde je kod koji ne radi?
Potpis
Hm... I ja sam imao ogromnih problema sa kreiranjem konekcije prema bazi podataka koriscenjem VB i SQL komandi. Cackajuci po Netu (uglavnom MSDN i Yahoo Messanger Chat Rooms) sam saznao da nijesam jedini i da to izgleda ima veze sa MS Windows XP-om (naravno, ako ga koristis). Na kraju sam odustao i upotrijebio sam standardni Windowsow wizard za kreiranje SQL konekcije sa bazom, a kasnije iz programa pozivao tu konekciju. Koristio sam Start>Settings>Control Panel>Administrative Tools>Data Sources (ODBC). Na kartici User DSN sam dodao konekciju prema bazi podataka (koja je MS Access tipa; mada ne mora i biti takva). Instalacioni program koji koristim (Installer2Go) moze prilikom postavke aplikacije na racunar da napravi tu vezu isto kao i da se rucno radi. Sve sada radi odlicno, mada imam i dalje nekih problema sa koriscenjem ADODC kontrole (prvenstveno brisanje unosa, a zatim osvijezavanje). Problem je (po rijecima mog prijatelja VBGuruua (Yahoo Chat)) u nekompatibilnosti ADODC kontrole koja dolazi uz WinXP i upravljackog programa koji kontrolise komunikaciju između kontrole i baze podataka. Do ovog zakljucka smo dosli tako jer je test program (program sa dva-tri dugmeta i kodom od desetak redova) nekada sasvim ispravno radio, a nekada opet nije. Kako-kad. I to ne samo na mom racunaru, vec i na njegovom. Znaci. Ako ti ovaj nacin uspije, mozes ocekivati probleme prilikom rada sa bazom, ali i nemoras. Ako pronadjes neki drugi nacin, molim te da postujes ga ovdije, jer bi mi puno pomogao.... A mozda je i vrijeme da napustim sesticu........
Potpis
Sve najbolje zeli vam,
Mladen Perisic
Mladen Perisic
Koliko sam ja razumeo tako ce program raditi samo na mom kompjuteru, to sigurno nije moja zelja.
Ima li neki prostiji nacin za kreiranje konekcije?
Hvala unapred.
Ima li neki prostiji nacin za kreiranje konekcije?
Hvala unapred.
Evo koda od modula:
Ali prikazuje gresku "User type not defined" i to kod:
Jako mi je hitno da uradim ovaj program.Moze li neko da mi kaze, postoji li drugi nacin da napravim konekciju?
Code:
'Ovo je modul koji kreira konekciju
Option Explicit
Public cn As New ADODB.Connection
Public rs As New ADODB.Recordset
'Pravimo novu konekciju
Public Sub main()
cn.ConnectionString = "provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;data source=baza.mdb;"
cn.Open
Debug.Print "Connection Object Created"
'Selektujemo sva polja iz table korisnici
rs.Open "SELECT * FROM cd", cn, adOpenDynamic, adLockOptimistic
End Sub
'Ovo je modul koji kreira konekciju
Option Explicit
Public cn As New ADODB.Connection
Public rs As New ADODB.Recordset
'Pravimo novu konekciju
Public Sub main()
cn.ConnectionString = "provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;data source=baza.mdb;"
cn.Open
Debug.Print "Connection Object Created"
'Selektujemo sva polja iz table korisnici
rs.Open "SELECT * FROM cd", cn, adOpenDynamic, adLockOptimistic
End Sub
Ali prikazuje gresku "User type not defined" i to kod:
Code:
Option Explicit
Public cn As New ADODB.Connection
Public rs As New ADODB.Recordset
Option Explicit
Public cn As New ADODB.Connection
Public rs As New ADODB.Recordset
Jako mi je hitno da uradim ovaj program.Moze li neko da mi kaze, postoji li drugi nacin da napravim konekciju?
Jesi li dodao ADO referencu u projekat?
Potpis
Naučio sam...
Da je važnije biti ljubazan nego biti u pravu
Da je važnije biti ljubazan nego biti u pravu
Nisam, kako da dodam?
Jbg...
Project -> Components -> Microsoft ADO data Control i dodaj novu kontrolu na formu.
PS. Zar to ne piše u "Visual Basic bibliji"
.
Project -> Components -> Microsoft ADO data Control i dodaj novu kontrolu na formu.
PS. Zar to ne piše u "Visual Basic bibliji"
Hvala :)
Option Explicit
Public CD As New ADODB.Recordset
Public Cnn As New ADODB.Connection 'Kreiranje konekcije
Private Sub Class_Initialize()
Dim Direktorijum As String
Dim Drajver As String
Direktorijum = App.Path + "\"
Set Cnn = New Connection 'Zadati konekciju
Cnn.CursorLocation = adUseClient
Drajver = "PROVIDER=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=" + Direktorijum + "Katalog.mdb;"
Cnn.Open Drajver ' Otvoriti konekciju
End Sub
Public CD As New ADODB.Recordset
Public Cnn As New ADODB.Connection 'Kreiranje konekcije
Private Sub Class_Initialize()
Dim Direktorijum As String
Dim Drajver As String
Direktorijum = App.Path + "\"
Set Cnn = New Connection 'Zadati konekciju
Cnn.CursorLocation = adUseClient
Drajver = "PROVIDER=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=" + Direktorijum + "Katalog.mdb;"
Cnn.Open Drajver ' Otvoriti konekciju
End Sub
Prvo treba da stvoriš referencu do DLL biblioteke koju ćeš koristiti, pa onda povezuješ ADO sa bazom:
Option Explicit
Public CD As New ADODB.Recordset
Public Cnn As New ADODB.Connection 'Kreiranje konekcije
Public Maximum As Long
Private Sub Class_Initialize()
Dim Direktorijum As String
Dim Drajver As String
Direktorijum = App.Path + "\"
Set Cnn = New Connection 'Zadati konekciju
Cnn.CursorLocation = adUseClient
Drajver = "PROVIDER=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=" + Direktorijum + "Katalog.mdb;"
Cnn.Open Drajver ' Otvoriti konekciju
End Sub
Option Explicit
Public CD As New ADODB.Recordset
Public Cnn As New ADODB.Connection 'Kreiranje konekcije
Public Maximum As Long
Private Sub Class_Initialize()
Dim Direktorijum As String
Dim Drajver As String
Direktorijum = App.Path + "\"
Set Cnn = New Connection 'Zadati konekciju
Cnn.CursorLocation = adUseClient
Drajver = "PROVIDER=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=" + Direktorijum + "Katalog.mdb;"
Cnn.Open Drajver ' Otvoriti konekciju
End Sub