On "zna" da ce mu na neke 3 od 4 utakmice doci "1", ali usput "zna" da mu na cetvrtoj utakmici nece doci "1" vec "X" ili "2".
Da ne "zna" nista za cetvrtu utakmicu maksimum bi mu bio:
- sistemom 3 od 4 koji ima 4 kombinacije po 200/4 = 50 dinara, sigurno bi zaradio 2*2*2*50 dinara = 400 dinara ili
- raspisom istog sistema na 4 pojedinacna tiketa (gde bi igrao po 3 utakmice sa iskljucenom cetvrtom). tu bi mu 3 tiketa pala a na jednom bi dobio isto 400 dinara.
Tu nigde nije iskoristio cinjenicu da "zna" da mu na cetvrtoj utakmici nece doci "1" vec "X" ili "2".
posto covek "zna" i da na jednoj od te 4 utakmice nece doci "1" vec "X" ili "2", glupo je da to ne unovci na nacin kako sam mu objasnio. covek pita "kad to sve zna i ima 200dinara u dzepu" koliko moze da uzme najvise od kladionice. ti mu dajes tacno 400 dinara a ja najmanje 680 dinara jer moze da upotrebi i "X2" za cetvrtu utakmicu a to nosi tezinu od najmanje 1,70 ako je na tip "1" kvota 2.00 u svim kladionicama u Srbiji.
Mislim da je 680dinara "kobasicarskih" bolje od malih 400 dinara.
Problem je bio vise logicke a ne kombinatorne prirode.
"kobasicari" pitaju:
1. koliko je nula faktorijel? zasto?
2. koji sistem ima vise kombinacija "5 od 16" ili "11 od 16"? Zasto? PS izracunavanje broja kombinacija nista ne znaci - trazi se logican odgovor sa obrazlozenjem.
3. dosao sam u kladionicu da odigram sistem "5 od 17" koji ima 6188 kombinacija kad gazda kladionice kaze "ne moze, za 5 pogodjenih maksimum je sistem "5 od 16" koji ima 4368 kombinacija". normalno ne idem kuci, nego raspisujem. kako?
4. kojom minimalnom geometrijskom progresijom q jurim kvotu k (recimo kod X-eva k=3.00, kod vise u prvom k=3.40) da bih uvek imao siguran dobitak i rasturio kladionicu u kvartu?
5. ako dokazes zasto je u pitanju broj 4. resenje q = k/(......) onda si maher i za matematiku a ne samo za kladionicu.
[Ovu poruku je menjao miki069 dana 22.04.2008. u 11:24 GMT+1]
Ako su dve polovine nestale, znaci da nema niceg. U pravu si, u pravu, crva nije ni bilo. Dva puta nista jednako nista, cista matematika! Mozes se sa mnom raspravljati ali cifre ne lazu. Dva puta nista je nista!