Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Magento kreira prazne session fajlove

[es] :: PHP :: Magento kreira prazne session fajlove

[ Pregleda: 5502 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

CoyoteKG

Član broj: 70939
Poruke: 1731



Profil

icon Magento kreira prazne session fajlove18.03.2017. u 16:53 - pre 72 dana i 4h
Kako sam razumeo kolegu programera, session fajlovi predstavljaju mesto gde se skuplja sva aktivnost posetilaca sajta.
I vezani su nekako sa cookies na klijentskom racunaru. Tako da kad taj neko ponovo poseti sajt ostanu mu sacuvane informacije, poput toga sta je ubacio u cart i slicno.
Kad guglam oko tih session fajlova, nailazim samo na uputstva kako da se brisu, posto su to milioni sitnih fajlova cije brisanje prilicno optereti server i mnogi imaju problem sa tim.
Mene ne zanima samo brisanje, to cu lako, nego zasto se kreiraju prazni?

Recimo na nasem magento sajtu koji je jos dev, ne posecuje ga niko osim kolege. Cak ni botovi, gledao sam access logove i bukvalno samo IP adresa kolege. A za dan se napravi 2000 session fajlova sa oko 50MB.
Tu postoje 3 fajla sa po 500KB (verovatno ono sto on klika), nekoliko po 2-5KB i ostalo su prazni

Recimo ovakav neki zovem "prazan"
Code:
admin|a:1:{s:23:"_session_validator_data";a:4:{s:11:"remote_addr";s:0:"";s:8:"http_via";s:0:"";s:20:"http_x_forwarded_for";s:0:"";s:15:"http_user_agent";s:0:"";}}

I takvih dnevno se napravi hiljade.

A ovo je recimo jedan koji nije "prazan"
Code:
admin|a:1:{s:23:"_session_validator_data";a:4:{s:11:"remote_addr";s:14:"158.143.11.229";s:8:"http_via";s:0:"";s:20:"http_x_forwarded_for";s:0:"";s:15:"http_user_agent";s:114:"Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/56.0.2924.87 Safari/537.36";}}customer_base|a:1:{s:23:"_session_validator_data";a:4:{s:11:"remote_addr";s:14:"158.143.11.229";s:8:"http_via";s:0:"";s:20:"http_x_forwarded_for";s:0:"";s:15:"http_user_agent";s:114:"Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/56.0.2924.87 Safari/537.36";}}customer_admin|a:1:{s:23:"_session_validator_data";a:4:{s:11:"remote_addr";s:14:"158.143.11.229";s:8:"http_via";s:0:"";s:20:"http_x_forwarded_for";s:0:"";s:15:"http_user_agent";s:114:"Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/56.0.2924.87 Safari/537.36";}}core|a:1:{s:23:"_session_validator_data";a:4:{s:11:"remote_addr";s:14:"158.143.11.229";s:8:"http_via";s:0:"";s:20:"http_x_forwarded_for";s:0:"";s:15:"http_user_agent";s:114:"Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/56.0.2924.87 Safari/537.36";}}


Koliko sam primetio, prave se svakog minuta, skoro tacno u sekundu. 02 ili 03. sekunda posle minuta.
Mislio sam da je Magento cron koji sam podesio, ali nije jer se desavalo i pre nego sto sam ga namestio da se okida svakog minuta.

Ima li neko predstavu sta moze biti da se prave ovolike gomile session fajlova?
 
Odgovor na temu

plus_minus

Član broj: 289459
Poruke: 2014



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove18.03.2017. u 18:22 - pre 72 dana i 2h
Ajd' nekako, ako ti nije teško, iz neke php skripte pokreni ovo

Code (php):


if (session_status() !== PHP_SESSION_ACTIVE) session_start();
# Ovo gore pokreće sesiju, ako već nije pokrenuta

header('Content-type: text/plain; charset=utf-8');
var_export($_SESSION);
exit;

 


A onda `paste` izlaza ovde ..

Ovako serijalizovan string kao gore, stvarno smaranje da se čita (osim kad baš-baš mora, a sad ne mora).

Inače, to tako da se gomilaju sesije kao što si opisao... to je delo nedovoljno stručnog, neobazrivog kadra.
Ili je magneto 100% - đubre (nikada nisam radeo sa tim) u šta sumnjam ...

ps: Umesto var_export možeš slobodno i

Code (php):

print_r($_SESSION)

ili
Code (php):

print_r($_SESSION[session_id()]);

about:networking
 
Odgovor na temu

plus_minus

Član broj: 289459
Poruke: 2014



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove18.03.2017. u 18:53 - pre 72 dana i 2h
Vrlo moguće da je neko negde iznabacao `session_start` (čisto da bude siguran, ono, za svaki slučaj na Srpski način) da će korpica i sesije uvek da rade.. mali milion puta, ni sam ne znajući šta radi.
session_start(), session_destroy(), itd.. ... uopšte rad sa sesijama, to se u pametnim i dobro razvijenim aplikacijama koristi uglavnom na jednom mestu sa poprilično dobro definisanim uslovima pre poziva tih funkcija .. i kasnije se čita/piše iz/u $_SESSION['keyName'] ...

Citat:

Kako sam razumeo kolegu programera, session fajlovi predstavljaju mesto gde se skuplja sva aktivnost posetilaca sajta.
I vezani su nekako sa cookies na klijentskom racunaru.


Jesu. I imaju jako male veze i još manje sličnosti. Sesija živi na serveru, na mašini gde trče apache/php i može da proguta enormne količine podataka (što i nije preporučljivo), dok browser cookie može da primi ne više od 4kb informacija čini mi se. I onda kada se dodeli session_id() i session_name(), taj info biva smešten u browser cookie i PHP automatski dodeljuje session cookie u pretraživač, ali ne i informacije iz same sesije, dok običan browser kuki sadrži i ime i vrednost i kada ističe i jel' pod ssl-om i može li i javaskripta da ga menja/briše, itd..

Inače, sesije ne bi trebale da budu večno žive. Ne više od pola sata. Mada mogu i godinu dana ..
Upravo zato i služe, da se bitne informacije između requesta, neko određeno vreme `valjaju` preko sesija (dovoljno brzo) i onda kada se završi upit, tada se iz sesije prenese u bazu.

about:networking
 
Odgovor na temu

CoyoteKG

Član broj: 70939
Poruke: 1731



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove19.03.2017. u 01:12 - pre 71 dana i 19h
Hvala na pomoci oko session fajlova. Moracemo da nadjemo nacin..

Nego skontao sam zasto se tako brzo gomilaju.

Prebacio sajt na drugi server, i za 15 minuta access log 25K redova sa 700 razlicitih IP adresa.
Nesto se nakacilo da crawluje site :/

Ubacio sam u robot.txt

User-agent: *
Disallow: /
Crawl-delay: 600

User-agent: ia_archiver
Disallow: /

Ali ne pomaze.

I u .htaccess neku listu koju sam nasao na netu, ali i dalje kida sajt, i opterecuje CPU.

Kako da se izborim sa tim crawlingom?
 
Odgovor na temu

Informer

Član broj: 115774
Poruke: 1540



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove19.03.2017. u 09:19 - pre 71 dana i 11h
Ako je 700 razlicitih adresa onda crawling nije sigurno.

P.S. Fajl treba da se zove robots.txt.
=I
 
Odgovor na temu

CoyoteKG

Član broj: 70939
Poruke: 1731



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove19.03.2017. u 11:49 - pre 71 dana i 9h
ladno mi jeste bio robot.txt a ne robots.txt. To ostalo od ranije, pa sam samo editovao nisam ni obratio paznju.
promenio ga ali i dalje isto.
Od sinoc 90MB mi velik access log
To je skoro 300K redova.
Nije nam bas toliko posecen sajt.
 
Odgovor na temu

Informer

Član broj: 115774
Poruke: 1540



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove19.03.2017. u 15:25 - pre 71 dana i 5h
Daj primer ip adrese koja se pojavljuje? Ili daj nekoliko...?

Ili daj parce loga :)
=I
 
Odgovor na temu

Informer

Član broj: 115774
Poruke: 1540



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove19.03.2017. u 18:56 - pre 71 dana i 2h
Pojasnjenje: Dobio sam na pp kompletan log.

Analizirao sam ovaj log uzduz i popreko i ima nekoliko interesantnih stvari. Ukupno ima 288K zapisa.

1. Samo oko 17K hitova je napravio google crawler. Sve ostale IP adrese ucestvuju sa zanemarljivim procentom u ukupnom broju.

2. Kolona referrer je interesantna jer skoro svi klikovi dolaze referisani sa samog sajta (veoma malo dolazi spolja).

Otisao sam na sajt i primetio sam da mi svaki klik na bilo koju stranicu podrazumeva da moj browser dovlaci jos oko 100 fajlova (u proseku). Znaci, ako sam kliknuo na deset stranica to znaci da sam serveru poslao oko 1000 HTTP zahteva. Tu ima gomila nekih css-ova i mnogo javascript fajlova. Odzivni header ne salje "no-cache" direktivu a server uredno odgvara sa 304 (Not changed) kodom ako se nije nista promenilo u tim fajlovima ali bez obzira pravi zapis u logu.

Sve u svemu ja ovde ne vidim nista neobicno s obzirom da je sajt prilicno krcat proizvodima tako da ako neko napravi 10-20 klikova eto ti vrlo lako 1000-2000 zapisa u logu.
=I
 
Odgovor na temu

CoyoteKG

Član broj: 70939
Poruke: 1731



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove19.03.2017. u 19:42 - pre 71 dana i 1h
Ima 288K zapisa za od pola 4 do 12h ujutru.
Sajt bi trebalo da je dosta posecen, ali valjda sa naseg trzista :). Ko nocu surfuje po njemu, nema mi logike. Vidim da je dosta poseta sa Androida i IOS sto valjda nisu crawleri.

Sada je fajl vec 5 puta vec. preko 300MB.

Kad pratim realtime sa tail -f access_log, to su desetine logova u sekundi, i to kao sto kazes po 10-20 u sec sa iste adrese.

dakle ne mogu da ucinim nista da smanjim opterecenje apache na serveru?


 
Odgovor na temu

nkrgovic
Nikola Krgović
Beograd

Član broj: 3534
Poruke: 1881

ICQ: 49345867
Sajt: model-m.blogspot.com


Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove19.03.2017. u 20:01 - pre 71 dana
Informer ti je lepo opisao, jedan klik na sajt ti upuca 20 redova u log. To nije 20 poseta, to je jedan klik, koji ucita 20 staki, a mozda i vise (slike i sl).
Please do not feed the Trolls!

Profesionalni sport je oksimoron. Profesionalni sportista je, najcesce, samo moron.
 
Odgovor na temu

Informer

Član broj: 115774
Poruke: 1540



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove19.03.2017. u 21:21 - pre 70 dana i 23h
Citat:
nkrgovic: jedan klik na sajt ti upuca 20 redova u log


Kao sto rekoho, u njegovom slucaju prosek po stranici je 100 (minimum oko 75 a max 130). Samo pocetna strana ucitava 79 fajlova a kada se ode na stranu sa proizvodima tu je mnogo vise.
=I
 
Odgovor na temu

Informer

Član broj: 115774
Poruke: 1540



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove19.03.2017. u 21:27 - pre 70 dana i 23h
Citat:
CoyoteKG:Kad pratim realtime sa tail -f access_log, to su desetine logova u sekundi, i to kao sto kazes po 10-20 u sec sa iste adrese.


Naravno. Evo ja sam sada otvorio pocetnu stranicu i samo za to si dobio 80 zapisa u logu. E sad, zamisli da sam u dva minuta kliknuo na 10-15 strana...
=I
 
Odgovor na temu

Informer

Član broj: 115774
Poruke: 1540



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove19.03.2017. u 22:56 - pre 70 dana i 22h
Imas 1910 razlicitih IP adresa. Evo ti analiza po operateru:

Code:
RS - Telekom Srbija                                              = 611
RS - Serbia BroadBand-Srpske Kablovske mreze d.o.o.              = 432
RS - Telenor d.o.o. Beograd                                      = 63
US - Microsoft bingbot                                           = 57
US - Facebook                                                    = 54
RS - Interaktivne Kablovske Objedinjene Mreze - I.KOM D          = 52
RS - Vip mobile d.o.o.                                           = 38
RS - Radijus Vektor Doo                                          = 36
RS - Orion Telekom Tim d.o.o.Beograd                             = 24
US - Google                                                      = 22
RS - Preduzece za proizvodnju, promet i inzenjering Kop          = 22
US - Amazon Technologies                                         = 21
RS - YUnet International d.o.o.                                  = 21
RU - JSC ISPsystem                                               = 19
BA - Telekom Srpske                                              = 18
US - Amazon                                                      = 18
RS - BeotelNet-ISP d.o.o                                         = 17
ME - Crnogorski Telekom a.d.Podgorica                            = 16
RS - Sat-Trakt D.O.O.                                            = 13
RS - JP Posta Srbije Beograd                                     = 11
US - Googlebot                                                   = 10
HR - Hrvatski Telekom fixed broadband                            = 9

=I
 
Odgovor na temu

CoyoteKG

Član broj: 70939
Poruke: 1731



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove19.03.2017. u 23:13 - pre 70 dana i 21h
hvala :)
znaci bespotrebno paranoisem. Neverovatno mi je da je tolika posecenost od pola 4 ujutru do podne. Sad je fajl 5 puta veci.

Pretpostavljam da je normalno ponasanje da kad se otvori stranica da se dovlaci toliko zapisa?

Ono sto me isparanoisalo jeste plesk, kad sam video da mi se ovo crveni. Bilo je cak do 95%


Dok status u htop mi nije izgledao optereceno


Ne znam kako da "rasteretim" apache ako za tim ima potrebe?
Mozda cloudflare, pa on da servira staticke fajlove?
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

nkrgovic
Nikola Krgović
Beograd

Član broj: 3534
Poruke: 1881

ICQ: 49345867
Sajt: model-m.blogspot.com


Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove20.03.2017. u 08:53 - pre 70 dana i 12h
Mene mnogo vise brine ovo MySQL na 24%, za jednog-dva korisnika. Za razliku od web servera baza ne skalira tako lako horiznotalno. Probaj, prvo, da dodas neki varnish ili nginx cache ispred i da rasteretis bazu maksimalno. Usput ces time resiti i staticke fajlove, ali mozes, naravno, i CF da stavis ispred dodatno.
Please do not feed the Trolls!

Profesionalni sport je oksimoron. Profesionalni sportista je, najcesce, samo moron.
 
Odgovor na temu

Informer

Član broj: 115774
Poruke: 1540



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove20.03.2017. u 09:22 - pre 70 dana i 11h
CloudFlare je dobra ideja ali u svakom slucaju rasterecivanje mozes da uradis na dva nacina:

- optimizacija koda
- jos cpu/ram :)
=I
 
Odgovor na temu

nkrgovic
Nikola Krgović
Beograd

Član broj: 3534
Poruke: 1881

ICQ: 49345867
Sajt: model-m.blogspot.com


Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove20.03.2017. u 11:00 - pre 70 dana i 9h
Magento nije njegov kod, a jos cpu-a.... ako mu baza cepa 25% za jednog-dva usera, tesko ce to da popegla, a i vertikalno skaliranje je skupo. Kes je ono sto njemu treba, varnish ili nginx sve jedno.
Please do not feed the Trolls!

Profesionalni sport je oksimoron. Profesionalni sportista je, najcesce, samo moron.
 
Odgovor na temu

CoyoteKG

Član broj: 70939
Poruke: 1731



Profil

icon Re: Magento kreira prazne session fajlove20.03.2017. u 11:14 - pre 70 dana i 9h
Muka mi ja da pominjem Plesk. Jer to je napravljeno samo da "kliknem" ali u realnosti nije tako. To je ovde u firmi ostalo tako ustaljeno. Znanja jbg nemam jos da mogu da dignem server i podesim samo za to. Cak mi znanje nije ni problem, ima dobre dokumentacije na sve strane, nego opet vreme...

I ovde u plesku postoji opcija da samo "kliknem" i da sve bude servirano preko nginx.

https://docs.plesk.com/en-US/o...linux/apache-with-nginx.70837/

Ukljucio sam, sljakalo par sati (cpu i dalje bio high) i onda popucali svi sajtovi sa nginx error 502.

A varnish nema uz plesk, iako Magento community i dokumentacija savetuju varnish, nego Plesk korisnici koji su pokusali da nameste varnish i plesk naleteli su na gomilu problema.


Plesk nudi jednostavno kreiranje webspace, dodavanje domena, ftp usera, baze. mod_security, firewall, fail2ban, wordpress cli toolkit, i jos gomila korisnih stvarcica koje olaksavaju prilicno. Ali zato kad iskrsne neki problem, uzas sa resiti
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Magento kreira prazne session fajlove

[ Pregleda: 5502 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.