Cini mi se da je tekst napisan tako da izazove negativne komentare, ali u sustini pitanje je da li mozete nesto da radite a da ne platite porez. I odgovor je NE. I pustite molim vas price o neefikasnoj drzavi, birokratiji i slicno...To isto opterecuje i one koji placaju porez. Sem toga, siguran sam da i vi u bliskom okruzenju imate nekog ko zavisi od tog poreza i doprinosa koje ne placate, roditelji penzioneri, mladja rodbina studenti, ucitelji, lekari, trudnice, policajci,...
Ja tu vidim dve grupe, IT firme koje placaju ljude na crno i freelancere. Za ove prve mislim da ne sme da bude milosti, postoji mnogo IT firmi koje rade sve legalno i placaju sve doprinose i one trpe negativnu konkurenciju. Em placaju ljude vise (bruto), em je teze zaposliti dobre ljude jer im ovi koji rade na crnjaka mogu ponuditi vise posto zakinu drzavu za 65%.
Za freelancere je malo komplikovanije, pametna drzava bi trebala da uvazi specificnost posla i da maksimalno pojednostavi papirologiju i ja sam ubedjen da bi ljudi placali poreze. Znaci prvo drzava da povuce potez, definise pravila igre i onda kontrolise.
Da li IT treba da bude privilegovana grana ili ne je stvar strategije razvoja, i ja sam za to da se biraju one stvari koje daju najveci benefit drustvu u celini. Ako su to maline, ili sire poljoprivreda i ako vise ljudi ima koristi od toga nego da je to IT onda nema ljutnje.
Ne mogu da zamerim ni onima koji ce gledati da izvrdaju najavljene mere, ukoliko drzava ostavi ovu oblast nedefinisanom, pocne sa oporezivanjem pausalno i haoticno - ja ne vidim drugog nacina. Ako jedan partner u poslu (a ja tako shvatam odnos gradjanin freelancer - drzava) menja pravila i zavrce ruku jer mu se moze, onda ne mogu ni ja da igram posteno.
Mislim da nam treba udruzenje, esnaf koje bi bilo u stanju da pregovara sa drzavom - od ovih kojekakvih "predstavnika" do sad nije bilo vajde.
"The most likely way for the world to be destroyed, most experts agree, is by
accident. That's where we come in; we're computer professionals. We cause
accidents." - Nathaniel Borenstein