Minal Student
Član broj: 300602 Poruke: 4 *.dynamic.isp.telekom.rs.
|
Pošto se ponovo javljao isti problem sa starim ruterom (u pitanju je bio ADB P.DG A4010G - položeni crni ruter), a pošto mi se povremeno dešavalo i da internet i IPTV prekidaju (i to uvek u isto vreme), nazvao sam Telekom i došao je njihov čovek do mene. Čim je video stari ruter, odlučio je da ga promeni. Dobio sam beli HUAWEI HG552a1 - nisam ja birao, već on - ako mu je verovati, pokazao se dobro. Elem, već sutradan krenu ponovo da prekidaju internet i IPTV i ja ih nazovem ponovo. Dođe ponovo (doduše ne isti) tehničar, popne se na tavan i počne da meri parametre telefonske linije. Konstatovao je da su margine jako loše - oko 6,5. Otkačio je dve telefonske utičnice (tvrdeći da i to utiče na slabljenje signala), a ostavio dve koje koristim. Zatim je otišao i zvao me posle dva sata. Downstream Rate je povećan sa 8000 na 9495, a Upstream Rate sa 800 na 885. Ne znam šta je još radio, ali su se margine popravile. Kada sam upalio ruter Downstream SNR Margin je bila 11,8 ali se postepeno smanjivala i skontao sam da se kreće između 8,5 i 10,5. Druga margina je između 6,5 i 7. Tehničar mi je rekao da Downstream SNR Margin mora da bude preko 12 i da će u ponedeljak da zameni parice. Navodno u petak nije mogao da nađe kvalitetne parice. Tokom vikenda nije bilo većih problema, ali sam jednom ili dvaput primetio blagu pikselizaciju kada je margina bila niska.
Zanima me kakvi su mi trenutni parametri i šta mi savetujete? Da li da ih još cimam (ovaj novi tehničar mi izgleda voljan da sredi taj problem), šta bih eventualno ja mogao da uradim itd? Da napomenem da sam probao da promenim kablove i splitere, kao i da promenim mesto ruteru, ali to nije dalo nikakve rezultate. Tehničar je spominjao i da treba pogledati kabl koji ide sa bandere na kuću. Evo parametara:
Line 1 (inner pair)
ADSL2+
Downstream Rate (kbps)
9495
Upstream Rate (kbps)
885
Downstream SNR Margin(db)
8.9
Upstream SNR Margin(db)
6.7
Downstream attenuation(db)
30.8