Ja sam prilicno siguran da banke nisu davale kredite na lepe oci, vec imaju dobru procenu rizika. Prilicno je cesta pojava u Srbiji da firme imaju racun u blokadi, sto je meni oduvek bilo cudno, ali to je za neku drugu temu. To sto je nekom racun u blokadi, ne znaci da taj nece vratiti dug, vec uglavnom biva suprotno. Banka ako je dala kredit, ona se osigurala imovinom preduzeca, objektima, opremom... ne daju se bas u srbiji krediti firmama koje imaju par stotina EUR-a imovine pa ako nemaju da vrate nikom nista. Daju se onima ciji objekti i oprema vrede visestruko vise od iznosa kredita. E, sad, naravno, oduzimanje te imovine traje dok se izdesavaju svi formalno-pravni preduslovi, pa dok se to onda proda i naplati, ali u najvecem broju slucajeva banka ipak dobije svoje. Tacno je, ne na vreme i to banci ne odgovara, ali banka odredjen broj takvih slucajeva unapred planira i ubacuje odredjeni procenat losih naplata kada pravi ponude za kredite. E, sad, moze se desiti da povecanje procenta losih naplata usled ekonomske krize izazove losije poslovanje banaka, pa i odlazak u minus umesto pozitivnog poslovanja, ali treba 5 godina za redom ici u minus da bi banka bankrotirala, ne moze se to desiti preko noci. Najveci problem ya banke ce biti kada vise na trzistu ne bude pouzdanih proivrednih subjekata kojima se moze odobriti kredit, tada ce banka imati izbor da li ce davati kredite nepouzdanima (sto u srbiji nije praksa) ili nece davati kredite nikome (sto znaci da ima samo rashode a nema prihode). Sve u svemu, moje je misljenje da banka kada dodje u situaciju da bira izmedju ova 2 poslednja, mnogo joj je cistije da objavi likvidaciju, poplaca kome sta duguje i zadrzi ostatak dobiti, jer u Srbiji sve banke u principu imaju veliku dobit. Druga varijanta bi bila prokockati i svoj novac i novac stedisa i poverioca, sto ja ne vidim kome bi islo u prilog. Zasto bi neko, umesto da zatvori banku na vreme i da mu ostane dosta novca, zasto bi cekao pa to uradio jednog dana kada novca ne bude ni za njega, ni za stedise?!
Bože, ne daji mi više nego što imam, daj mi da budem srećan sa onim što imam.