Citat:
gda616466: Ja sam postavio prosto pitanje
E, ovako. Ubuntu 8.04 je po mom iskustvu sa njim vrlo dobar. Nesrecno sam izabrao novu mb sa nekim Gforce/Nforce cipsetom, koji je obicno prijateljski za Linux, ali sam pogresio i ovaj nije i sa njom se Ubuntu 8.04 najbolje snasao. Buduci da je cp6Linux to isto, mozes ocekivati sve najbolje.
Odmah da te upozorim - Linux zavisi od masine do masine, nekome prepozna sav hardver, nekome ne, kako koja masina. Osim toga, neke mrezne kartice u nekim distribucijama rade, u nekim ne, a ja ziveo u uverenju da sve mrezne rade OK i da svako ko recimo ima problema sa USB modemom za ADSL, samo treba da skokne do prvog ducana i kupi bilo koju mreznu i - hop, vec je na Internetu.
Dalje, neke veoma poznate distribucije prilikom instalacije mi nisu prepoznavale vec instalirane Linuxe, jer ih obicno imam po 3 - 4 na racunaru, a Ubuntu to sve prepozna i naredja, milina jedna.
Instalacija programa besprekorna. Ako se pojavi nesto sto ti treba, a nije instalirano, on najcesce to javi i pita hoces li da ti on potrazi i instalira i ako se slozis odradi sve sam. Ako hoces ti licno neki program, odes u program za instalaciju, potrazis, cekiras za instalaciju i opet on uradi sve sam. Ima nekih stvari koje ne mogu tako da se urade, ali ih ima veoma malo, sve ostalo ide automatski. Naravno, uslov je brza Internet veza, inace je mucenje.
Da se vratimo na temu. Dokumentacije za Ubuntu ima na tone. Bojim se, da autori ovog novog cp6 Linuxa nisu mogli sve to da prevedu. Onda dodjes do problema i moras da se sluzis engleskim na forumima odnosno dokumentaciji. Recimo, kad smo vec spomenuli instalaciju programa, postoji nekoliko vrsta programa u smislu vlasnistva, odnosno odrzavanja tih programa. Recimo, Ubuntu me je obavestio da mi stoji na raspolaganju nVidia drajver za graficku karticu i ako zelim mogu ga aktivirati, jer jos nije aktivan. Tom prilikom se pojavilo odredjeno objasnjenje, koje je govorilo o osobinama takvih drajvera, koji su vlasnicki, pripadaju kompaniji koja pravi graficke kartice, pa Ubuntu na njih ne moze da utice itd.
Taj tekst je bio na engleskom i bio bih veoma prijatno iznenadjen da se recimo na cp6 Linuxu pojavi na srpskom, ali sumnjam da ce se to ikada desiti, jer takvih stvari ima more i jednostavno je nemoguce sve prevesti. Dakle, velika je verovatnoca da je prevedeno ono sto se koristi svakog dana, ali cim se malo odmaknes od toga,opet se vracas na, najcesce engleski.