Otvaram temu koja je interesantna za studente visih godina masinskog fakulteta ili mlade diplomirane inzinjere i sve one koji se dobro snalaze sa SolidWorks-om i koji su spremni da svoje znanje unovce. Otvaranje ove teme treba da omoguci olaksano povezivanje ljudi koji se bave modeliranjem u SolidWorksu na podrucju bivse Jugoslavije sa jedne strane, i ljudi koji rade u nekoj od zapadnim zemalja koji su u mogucnosti da im ponude neke poslove sa ciljem ostvarivanja obostranih interesa. Sto manje filozofiranja i sto vise konkretnih prijedloga i ponuda.
Zasto SolidWorks?
Zasto Freelancer?
Na zapadu postoji sve vise firmi (u prvom redu manjih i srednje velicine) koje u svojim konstruktivnim biroima primjenjuju programskih paket SolidWorks. Upravo u ovakvim firmama na zapadu situacija nije vise stabilna kao prije 15-20 godina, sto znaci ili su pretrpani poslovima ili ih imaju premalo. To je jedan od razloga koji navodi na razmisljanje poslodavce i vlasnike ovakvih firmi da jedan dio njihovog posla (kada ga ima dosta)odradi neko ko je pouzdan, a ima znanje, i sto je jako vazno povoljan da ne kazem jeftin. Razlika u zivotnom standardu je trenutno takva da ono sto je na zapadu jeftino kod nas je jos uvijek dobra zarada (ako se stvari realno sagledaju).
Da ne bude da je ovo samo mlacenje prazne slame, otvaranjem ove teme je ujedno moj cilj da stupim u vezu sa ljudima koji koriste SolidWorks, kojima trenutno mogu da ponudim posao gdje mogu solidno da zarade. Od mog sefa sam dobio konkretnu ponudu i sada mi trebaju ljudi koji ce to da odrade. Inace, po zanimanju sam diplomirani ing. masinstva, i radim od 2001 kao konstrukter u jednoj firmi (proizvodnja montaznih masina za auto industriju) u Njemackoj. Znam o cemu pricam. Predlazem svima koji se bave CAD modeliranjem zaboravite CATIA-u i ostale preskupe programe, sa njima necete nikada nista zaraditi. Ne ucite sve programe pa na kraju neznate niti jedan kako treba, bolje jedan ali dobro a ako bude prilike lako cete se preorjentisati na drugi.
Ujedno ovom temom bi se moglo razjasniti: -Koliko je poslodavac spreman da plati?
-Koliko se trazi kod nas za ovakve poslove?
-Zaraduje li neko na ovakav nacin?
-Nacin placanja?
-Pozitivna i negativna iskustva? itd.
Nadam se da ce biti interesa za ovu temu i ujedno konkretnih ponuda i prijedloga. Pozdrav svim clanovima foruma i svim ljudima dobre volje.

Freelancer za rad u SolidWorks-u