Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Catia-SolidWorks

[es] :: 3D modelovanje :: CAD/CAM :: Catia-SolidWorks

[ Pregleda: 3747 | Odgovora: 4 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

manone
Manojlovic Nenad

Član broj: 40188
*.vdial.verat.net.

icon Catia-SolidWorks07.11.2005. u 17:40

Negde sam na forumu procitao da su SolidWorks i Catia programi iz iste firme. Da se SolidWorks koristi za neke jednostavnije srvari,da je Catia za korisnike sa vecim zahtevima i da su kompatibilni.
Neka mi neko objasni ukratko u cemu se ogleda ta kompatibilnost. Posto mi Catia nije potrebna za ono cime sada zelim da se bavim, interesuje me da li bi mi znanje SolidWorksa kasnije olaksalo ucenje Catie, ako bi mi zatrebala.
Takodje me interesuje koji od ovih programa podrzava dinamicku simulaciju i NC programiranje.

07.11.2005. u 17:40 

tact
Djordje Petrovic
Beograd

Član broj: 73838
*.adsl.sezampro.yu.

icon Re: Catia-SolidWorks10.11.2005. u 14:08
Mislim da ta dva programa nisu proizvodi iste firme. Ukoliko savladas solid works znaces da koristis i catiu. Filozofija modeliranja je ista. Sto se tice podrske za nc-masine, to ti omogucava catia. Ona moze da formira CL (cutter location) datoteku na osnovu koje se programira kretanje alata masine.
10.11.2005. u 14:08 

tact
Djordje Petrovic
Beograd

Član broj: 73838
*.adsl.sezampro.yu.

icon Re: Catia-SolidWorks10.11.2005. u 15:48
Video sam da na ekranu catie se nalazi logo iste firme koja pravi i solid, tako da ili dve razlicite firme saradjuju, ili jedna firma pravi oba programa.
10.11.2005. u 15:48 

sanibo
inženjer za SiS(sve i svašta)
Subotica

Član broj: 4717
*.tippnet.co.yu.

icon Re: Catia-SolidWorks14.02.2006. u 07:51
Catia i SolidWorks su dve firme koje su ujedno vlasništvo treće firme. Dassault System je vlasnik Catie i SW-a.
Biti u zabludi je ljudski, zato su životinje retko kada ili nikad u zabludi. Biti velik, znači biti neshvaćen.
14.02.2006. u 07:51 

cikije
Aleksandar Djordjevic
Beograd

Član broj: 67013
*.ppp-bg.sezampro.yu.

icon Re: Catia-SolidWorks17.02.2006. u 12:25
SolidWorks je firma osnovana 1993, kada je ekipa inzenjera (koji su ranije radili u "teskasima" tipa ComputerVision i sl.) resila da napravi CAD softver koji moze da radi na PC racunarima (a ne kao do tada mahom na UNIX-u) i da bude prihvatljiva za samostalne inzenjere po ceni.

Tada nisu imali veze za Dassault-om (CATIA), koji opet nije firma, a nije ni korporacija, vec mnoooogo vise od toga. Koliko ja znam, CATIA je nastala tako sto je IT sektor Dassault Aviation (Francuska) dobio zadatak da za sopstvene potrebe razvije softver koji olaksava inzenjerske poslove (CAD).

Al' su ga napravili, svaka im cast. Medjutim, to nije doslo odjednom i nije islo bas tako brzo kao sto (mladji) ljudi mozda misle. Iako je dugo vremena bila prisutna verzija V4 (prilicno rasprostranjena u Nemackoj auto-industriji), CATIA pocinje veliku ekspanziju od pre nekoliko godina sa verzijom V5 i vrtoglavo brzim "izbacivanjem" novih releas-a. Verovatno je to stvar "vise" politike, jer ceo AIRBUS je (mahom) na CATIA softveru, a "rat" se vodi i u evropskoj auto-industriji koji softver ce da preovlada (CATIA, UG, Pro/E). Ne treba zaboraviti da je francuska auto-industrija poprilicno snazna, a Dassault je (iako odavno transnacionalna kompanija) ipak izvorno francuska. Sve ti je to politika, ba.

Pre otprilike dve godine Dassault Systemes je kupio SolidWorks. Zasto? "Suskalo se" zbog toga "da stvar ne bi izmakla kontroli", jer je SolidWorks (kao samostalna firma, a ne recimo kao SolidEdge iza koga je UGS) imao takodje vrtoglavi marketinski uspon (tj. prodaju) i vrhunske performanse u svom segmentu trzista (mid-range), i to po prihvatljivoj ceni. Takodje, veoma veliki broj softverskih firmi pravi dodatne programe za SolidWorks (CAE, CAM, PDM, itd.) jer je trziste (broj prodatih SolidWorks licenci) ogromno, kazu da su dostigli cifru od 400.000.

Kakve su posledice i da li i koliko razvojni timovi SW i CATIA saradjuju, ne bih znao kasti.
17.02.2006. u 12:25 

[es] :: 3D modelovanje :: CAD/CAM :: Catia-SolidWorks

[ Pregleda: 3747 | Odgovora: 4 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.