Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Garancija na konfiguraciju????

[es] :: PC Konfiguracije :: Garancija na konfiguraciju????

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 2719 | Odgovora: 45 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Binary Mind
11040

Moderator
Član broj: 28245
*.adsl-4.sezampro.yu.

icon Re: Garancija na konfiguraciju????29.02.2008. u 12:59
@Fac Ut Vivas

Overkloking, cak i kad se pravilno radi, a pogotovu u cilju ekstremnog nasviravanja procesora, grafickih procesora, RAM-a i ostalog je prljav i skup sport Secam se da si u nekoj drugoj temi naveo da si imao Asus P5B Deluxe koji je crkao posle 6 meseci i da sad imas Asus P5B Deluxe koji si overklokovao... Postoje firme koje ne tolerisu overkloking... Cak velika vecina ima takvu politiku.

Open-mindedness is considered a virtue, and true open-mindedness is, but don’t be so open minded that your brains fall out...

...It's not enough to simply not be so open minded that your brains fall out. It is equally important to have adequate bullshit deflectors in place so that the unscrupulous don't just fill your wide open mind with lies and nonsense.

29.02.2008. u 12:59 

StORM48
BG

SuperModerator
Član broj: 22809
*.adsl.beotel.net.

icon Re: Garancija na konfiguraciju????29.02.2008. u 20:57
@Fac Ut Vivas
Znam da će možda zvučati kontradiktorno, ali ja Tebe zapravo razumem.
Slažem se da je glupo ograničavati kupca modularnog uređaja da radi ono što je samom njegovom definicijom dozvoljeno.

Međutim, Tvoja praksa zajedničkog jezika sa kupcima bi Ti se vrlo brzo obila o glavu. Ne zato što je po defaultu potrebno biti protiv bilo kakve reklamacije, nego zato što postoji jedan deo kupaca, koji nemaju apsolutno nikakvo strahopoštovanje prema nepoznanicama, već su spremni da nešto spale i da bez blama to donesu na reklamaciju. To prođe prvi put. Prođe i drugi, treći, peti. Međutim, jednog trenutka staviš sve na papir i ukapiraš da jedan isti kupac vrlo često donosi komponente na reklamaciju i počinje da ti se čini da sa njim postoji neki problem. Onda registruješ i drugog, pa i trećeg takvog i shvatiš da jedan deo njih planira da se na hardveru uči tvojim parama.

To ne ide.

Znam da krajnje rešenje ne postoji, niti je jednostavno na bilo koji način.

Reklamacije prema višem nivou (uvoznik/distributer) nikako nisu baš tako jednostavne, ali nažalost - jedan broj "firmi" manipuliše svojim kupcima tako što ih zavlači za garanciju kad god može, kako bi izvukao eventualnu korist u vidu naplate nove komponente, a u pojedinim slučajevima čak i prodajom zamenske (koja bude zamenjena kasnije, iako je kupcu rečeno da se garancija ne uvažava iz nekog razloga). Pojedini brendovi (da ih ne pominjem) su ovde zastupljeni u vidu krajnje nemoralnih uvoznika/servisa, koji na svaki način pokušavaju da manipulišu, što krajnjim kupcima, što distributerima u lancu. Skoro sam čuo za slučaj gde je jedna od domaćih firmi imala grdnih problema sa TFT monitorom koji uopšte nije bio ispravan od prvog uključivanja, gde su "vrsni znalci" ovlašćenog servisa (koji funkcioniše kao podfirma uvoznika) konstatovali kako postoji kvar (iako je to jasno i amebama, budući da monitor neće ni da bekne), kao i da mora da ostane na servisu, u trajanju do 45 dana! Hej, na servisu iako nikad nije bio uključen, tj. isporučili su ga iz svog magacina u pokvarenom stanju! Bez ikakvog blama su odbili da zamene monitor novim, gde je prodavac odlučio da kupcu zameni monitor o svom trošku. Malo je reći da taj prodavac više nikada neće prodavati te monitore.

E sad, rekao si da je mnogo mehaničkih kvarova. Tako je. Rekao si da se to relativno lako utvrdi. I to je tačno. Teško se utvrđuje ESD oštećenje - i to je tačno. Ali, verovao ili ne, neverovatan je broj onih koji se pojave sa okrnjenim procesorskim jezgrom i bez blama tvrde kako "ništa nisu pipali i mašina crkla iz čista mira". Naravno, takvi su najspremniji za raspravu i pretnje tržišnom inspekcijom. Kao i svuda, zbog jednog dela nadobudnih likova, ispaštaju svi. Najbolje bi bilo kada bi budući vlasnik svoje znanje mogao da na neki način dokaže, pa da mu se nalepnica ne stavlja. Međutim, to bi bilo komično, pa je lakše ovako.

Kada procenim da korisnik ima znanje (što baš nije posebno teško, ako ume da govori), ne insistiram na nalepnici. Postoje firme koje potenciraju nalepnice bez obzira na znanje kupca, ali o njima ne bih trošio previše reči.

Po meni, pravi način za zaobilaženje nalepnica je kupovina zasebnih komponenti. Onaj ko kupi zasebne komponente, već ima neku ideju kakve probleme to nosi sa sobom. To znači da je svestan svog znanja i takve situacije su, u principu, najčistije - kupiš lepo komponente, sklopiš, pa ako nešto ne radi, vratiš i tako dalje. Briga i dalje važi jedino za one koji su prema komponentama nemilosrdni u fizičkom smislu.

Pozdrav
29.02.2008. u 20:57 

pctel
Beograd

Član broj: 13030
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: www.pcteldoo.co.yu

icon Re: Garancija na konfiguraciju????29.02.2008. u 22:10
Citat:
Binary Mind: Postoje firme koje ne tolerisu overkloking... Cak velika vecina ima takvu politiku.

Ja nikad nisam cuo za suprotan primer.
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
29.02.2008. u 22:10 

pctel
Beograd

Član broj: 13030
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: www.pcteldoo.co.yu

icon Re: Garancija na konfiguraciju????29.02.2008. u 22:42
Citat:
Fac Ut Vivas: Malo poduži spisak, 13 stavki koje su drugi članovi naveli sam prepisao i šta je zajedničko za većinu. Od ovih 13 stvari koje ste naveli 7 su mehanička oštećenja tj. lomljenje. Da li treba da napominjem da na polomljen procesor niko ne priznaje garanciju. Nebitno da li imate nalepnicu na kućištu ili nemate. Niko vam nikada neće priznati garanciju na polomljen procesor, grafičku ili memoriju.

Da, to u sustini jeste tako, ali su kupci negde culi da ako servis nece da prizna garanciju, da treba zvati inspekciju. A ovi kad dodju, razumeju se podjednako kao i on, pa posto ne mogu da vam dokazu da niste u pravu, onda sede tu 5 sati pa vam pregledaju poslovne knjige, trazeci neku sitnu nepravilnost za koju je kazna 100.000 dinara. Ne mora nepravilnost ni da postoji, ali ako se ne razumete, onda moze da bude nesto tipa "taj linuks nije licenciran" i kad se covek ne razume - eto kazne. Cak i da sve bude u redu, opet izgubljenih 5 radnih sati prevazilaze cenu komponente, pa je prodavac na gubitku kako god da reaguje u takvim situacijama. E, za to postoji resenje... Velike firme (generalni uvoznici komponenata) imaju finansijske i pravne timove koji mogu da izadju na kraj sa tim inspekcijama, to im je posao i za to dobijaju platu. Svaka komponenta sada ima garanciju koju izdaje uvoznik i u slucaju kvara komponenta se nosi direktno njemu. Zato cu ja vrlo rado da vam prodam svaku komponentu, pa je vi ispustite na ulici i razbijte cim izadjete napolje, nije me briga, necete uopste doci meni da se zalite. Medjutim, kod racunara je malo drugacije. Komponente poticu od razlicitih uvoznika i ne mogu da trazim od kupca da lokalizuje kvar, izvadi komponentu i odnese je u odgovarajuci servis, pa kad se kvar odkloni ponovo je ugradi. Zato je najbolje za mene da onemogucim pristup unutrasnjosti racunara i tako eliminisem neprijatne situacije. A imao sam jednu neprijatnu situaciju - covek polovio plocu kad je montirao kuler (ni dan danas mi nije jasno kako je to uspeo da uradi). Dosao da trazi pare nazad, jer "kakvo ja to djubre od ploca prodajem, kad mogu da se slome tako lako". Srecom, to je jedina takva situacija, da se slicno dogodilo jos 1-2 puta, sigurno je da od mene niko vise ne bi dobio komp bez nalepnice.
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
29.02.2008. u 22:42 

Binary Mind
11040

Moderator
Član broj: 28245
*.adsl-3.sezampro.yu.

icon Re: Garancija na konfiguraciju????29.02.2008. u 23:37
Citat:
pctel: Ja nikad nisam cuo za suprotan primer.

To i ja i ti znamo pctel, medjutim uvek postoje izuzeci... npr. kad si dobar prijatelj sa vlasnikom firme koji je svestan koliko znas

Citat:
pctel: ...A imao sam jednu neprijatnu situaciju - covek polovio plocu kad je montirao kuler (ni dan danas mi nije jasno kako je to uspeo da uradi). Dosao da trazi pare nazad, jer "kakvo ja to djubre od ploca prodajem, kad mogu da se slome tako lako". Srecom, to je jedina takva situacija, da se slicno dogodilo jos 1-2 puta, sigurno je da od mene niko vise ne bi dobio komp bez nalepnice.

Ako je polomio plocu pri montazi coolera, pretpostavljam da je probao da montira neki push pin cooler na LGA 775 plocu. To sam i ja imao prilike da vidim i da kazem doticnom klincu da spremi pare za drugu plocu
Open-mindedness is considered a virtue, and true open-mindedness is, but don’t be so open minded that your brains fall out...

...It's not enough to simply not be so open minded that your brains fall out. It is equally important to have adequate bullshit deflectors in place so that the unscrupulous don't just fill your wide open mind with lies and nonsense.

29.02.2008. u 23:37 

Lazy_boy
BG

Član broj: 118719
195.252.86.*

icon Re: Garancija na konfiguraciju????01.03.2008. u 00:23
Problem je ustvari sto kupci necitaju sta kupuju pod time mislim sta pise u garantnom listu bilo za komponente bilo za ceo racunar, a opet sa druge strane ima i pokvarenih prodavaca koji pokusavaju da izbegnu obaveze iz garantnog lista. Sto nas ponovo dovodi do jedne teme da mi nemamo nikakvo delotvorno telo za zastitu potrosaca jer bi delotvorno telo moglo nekako da reaguje u slucaju nepravilnosti a istovremeno bi moglo da obrazuje potrosacko telo o svojim pravima i obavezama npr. francuska ima casopis koji se izdaje od strane agencije za zastitu potrosaca bas je pre par dana izbio skandal kod njih u vezi namestanja cena u supermarketima, sto je naravno prvo objavio doticni casopis. Kada bi smo mi tako nesto imali i mi pa da se sastavi lista firmi za izbegavati jer nepostuju sopstvene obaveze prema kupcima...
That's it I've had it I'm going to "Brazil"...

psychoanalysis = money $$$$$

Aldous Huxley "You shall know the truth, and the truth shall drive you mad."
01.03.2008. u 00:23 

[es] :: PC Konfiguracije :: Garancija na konfiguraciju????

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 2719 | Odgovora: 45 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.