@devil666
Citat:
ako psotanes privatnik nema ni to da imas, jer drzava sve uzima
E, ajde molim te za***i me sa tom demagogijom. Muka mi je vise od takvih. Kako meni drzava ne uzima sve?
@SilveRomeo
citam ovu pricu sa pocetka teme, i odem u tvoj profil, i slucajno naletim na ovu temu
http://www.elitemadzone.org/t278550-2
pa mi nije bilo jasno kako neko ko kupuje auto od 15000 eur ima problema oko nalazenja pocetnog kapitala za zapocinjanje privatnog biznisa, i taman kada sam mislio da na to dam svoje "vidjenje" citam ostatak ove teme i vidim da to ustvari treba za tvog drugara.
Ovako, sto se tice bilo kog biznisa postoji "problem" prikupljanja pocetnog kapitala, bila to investicija od par hiljada eur (kao kod tvog drugara), bilo investicija od par stotina miliona eur.
Imam pitanje. Sta tvoj drugar
zna da radi? Treba napraviti razliku izmedju samozaposlenog i vlasnika biznisa. Kod samozaposlene osobe konkurentna prednost treba da bude bas u znanju. A sto se tice savremenog biznisa tu su bitne (pored znanja) i sposobnosti timskog rada, organizacije i liderstva. Sta tvoj drugar ima od tih sposobnosti?
Kaze da se bavio fizikalisanjem na gradilistima? Moze da organizuje neku agenciju za iznajmljivanje "fizikalaca", nebitno samo za gradjevinu, vec i za klasicno fizikalisanje (prenos namestaja, ciscenje...). Treba da ima pouzdane ljude koji stvarno to hoce da rade (*ebiga jeste tesko), a on neka im nalazi poslove, pa neka zaradu dele u talu, ili neka ih on "iznajmi" nekom za XX eur, a njima da platu od toliko i toliko eur po satu. Treba biti vican u pregovaranju, a treba imati i malo harizme i liderskih sposobnosti (koliko god to smesno zvucalo za ovaj tip posla), treba motivisati te ljude da rmbaju po 40 C u prasini. Pa kad zatreba neka se i on lati rada malo.
Sto se tice marketinga, ima kompjuter, pa nek napravi neke "dopadljive" flyere, pa nek ih izlepi po kraju, pa davanje oglasa, pa saradnja sa preduzimacima...
Citat:
Na koji način funkcionišu INVEST firme?Da li bih mogao njima da izložim ideju,sklopim nekakav ugovor o saradnji?
Verovatno mislis na venture capital kompanije i biznis andjele? To nema kod nas, bar ja nisam cuo za to. A kako funkcionisu, pa funkcionisu tako sto moras da imas biznis plan, znaci ne ideju, posto ideja sama po sebi ne vredi nista, vec razradjen biznis plan, prema kome ce menadzment venture capital firme videti da li je vas biznis profitabilan, ustvari odnos rizika i profitabilnosti, da li se isplati u vas biznis uloziti, i da li je to isuvise rizino.
Sta ce biti za 5 meseci vise niko ne sme ni da predvidi,ali ako dozivimo 6-ti mesec vi cete biti nas nezamenjiv covek