U ovoj temi čovek može pročitati gomilu "insajderskih" gluposti.
Ziza, zašto si tako uveren da će "zaista krenuti prvog avgusta"? O cenama nisi autorizovan da pričaš?!? A o čemu jesi i ko te je autorizovao? Kvalitet slike će biti sličan kao u kablu?!?!? Objasni zašto i kako? Titlovanje stranih kanala povlači dodatne troškove?!? Da li znaš ko titluje te kanale?
Ja radim kao tehničko vođstvo na jednoj beogradskoj televiziji i poznajem čoveka koji radi u telekomu i koji je zadužen, između ostalog, za implementaciju IPTV-a. Ponekad se čujem sa njim i popričam na temu IPTV-a.
Ono što sam ja čuo od njega se ne slaže baš mnogo sa ovime što si ti napisao.
Prvo, kao što sam napisao u nekom od prethodnih postova, još uvek nije stigla sva oprema koja je potrebna. Trebalo bi do kraja meseca. Takođe oprema koja treba da se ugradi kod domaćih TV stanica još uvek nije postavljena
(to ja lično tvrdim), a bez te opreme nema ništa od Grand parade i ostalih sr#$%a... Ako Telekom sve to završi do 1. avgusta ja sečem ****!
Cena ne znam koja će biti, moj kolega
pretpostavlja da će biti oko 7-8 evra. On je zadužem za tehniku i o cenama može samo da pretpostavlja, ja iskreno mislim da to još uvek niko ne zna.
Kvalitet slike neće biti kao na kablu, jer je kablovska analogna i kvalitet zavisi od kanala do kanala i kvaliteta mreže kablovskog operatera. Ja kući nemam kablovsku ali onaj ko ima zna da je na nekim kanalima slika lošija a na nekim mnogo bolja. Kvalitet će sigurno biti uporediv sa Total TV-jem, mada ja lično očekujem bolju sliku, jer se na totalu većina kanala enkoduje na kriminalno malom bit rate-u i to u MPEG2 formatu. Telekom će svoje kanale enkodovati MPEG4 kodekom i sa sličnim bit rate kao Total TV što bi trebalo da da vidljivo bolju sliku.
Koliko sam ja upućen titlovanje stranih satelitskih kanala ne radi SBB na primer, pa onda tako titlovan kanal emituje. Prevod već postoji i bira se na satelitskom risiveru, ako se ne varam. Ako si mislio da će telekom morati da plati više za ovako titlovan kanal, onda mislim stvarno.... propašće nam jadni telekom. I to da li će se telekomu isplatiti uvođenje IPTV-a... kakve gluposti.
[Ovu poruku je menjao Fac Ut Vivas dana 05.07.2008. u 02:56 GMT+1]