Koliko ja znam, za to je potrebna (skupa) dodatna oprema. Za EDGE sam citao u nekom mobilnom magazinu, a oni tako kazu - "u nekim delovima beograda".
Po njihovoj teoriji, ako primas signal sa bazne stanice koja je opremljena EDGE-om (samo po koja u BG-u) onda mozes koristiti EDGE.
Da, EDGE funkcionise na nekim baznim stanicama. Ja primam signal sa tri(centar Beograda), koje se naizmenicno smenjuju i empirijskim putem sam dosla do zakljucka da na jednoj od njih funkcionise EDGE. Vrlo je tesko odrediti na kojoj jer se vrlo cesto smenjuju i dok je GPRS aktivan telefon nije u stanju da pokazuje na koju sam baznu stanicu nakacena. U praksi funkcionise tako sto mi prosecan download varira od 4KBps, pa sve do 14KBps, sa pikovima oko 20K. Posto se radi o bandwidth vecem od 100Kbps, ocigledno da nije obican vec EGPRS.
Pa i jeste 384kbps, samog EDGA...ali, ovde se radi o eksperimentalnoj fazi, a i koliko znam Mobtel nece ici na bandwidth veci od 200kbps cak i posle eksperimentalne faze.
07.09.2004. u 14:51
EVGENIJE Evgenije WEST
Član broj: 5236 Poruke: 530 *.PPPoE-963.sa.bih.net.ba.
EDGE je tehnologija koja koristi postojeću GSM mrežu i predstavlja nadogradnju na GPRS tehnologiju za pružanje multimedijalih usluga, kao i korak dalje prema trećoj generaciji (3G) mobilnih komunikacija. EDGE omogućava brži prijenos podataka, brzine i do 384 kbit/s.