Hvala svima na odgovorima, ali na žalost nisam dobio mnogo novih informacija, jer sam sve to već pročitao u prospektima, na sajtovima ili čuo na prezentacijama. Znam i za sa jedne strane, smanjenje vrednosti zaliha, povećanje produktivnosti, smanjene troškove nabavke, kao i sa druge strane, kompleksnosti implementacije ERP-a.
I dalje ostaje pitanje: "Šta se to kupuje za par stotina hiljada Evra?" Da li je to softver, da li je to statusni simbol ili ipak nešto treće?
Recimo da je ERP informacioni sistem preduzeća (barem ga ja tako posmatram). Informacioni sistem se sastoji od ljudi, podataka i procesa koji zajedno učestvuju u proizvođenju informacija. Hardver i softver u informacionom sistemu služe samo kao alat.
Pođimo od jednog izuzetno banalnog primera:
Imam firmu od jednog čoveka, ja kupujem konac, heklam čipke i prodajem ih. Koristim MS Word (čak ni Excel!) za štampanje faktura kupcima. Dobio sam na Lotou pola miliona Evra. Skroman sam čovek i znam da će me novac pokvariti. Odlučujem da kupim ERP, ali hoću samo da fakturišem. Neinteresuje me ni porez, ni koliko mi duguju kupci, ni koliko su mi platili, ni koliko sam ja platio konac.
Da li ERP softver može da se podesi da ja zadržim funkcionalnost koju imam, odnosno da samo pravim fakture? Predpostavljam da može. Kupujem ERP i konsultanti mi ga podešavaju da mogu samo da fakturišem.
Da li mi je ERP nekako poboljšao prihode, smanjio troškove, smanjio zalihe? Nije! Zato što nije promenjen ni jedan od 3 činioca informacionog sistema:
1. Ja sam i dalje ostao zatucan
2. Nisam dodao ni jedan poslovni proces u svom dosadašnjem radu.
3. Nisam povećao količinu podatak koje pravim unosom fakture.
Pravu korist od ERP sistema ću imati tek kada promenim način rada, kada počnem da unosim i ulazne račune, i uplate, i zalihe itd,... Korist ću imati kada mi ERP konsultanti (ili već neko) pomognu da unapredim svoje poslovanje.
Po meni je korist od implementiranja ERP sistema upravo u promeni radnih procesa, što povlači za sobom i veću količinu generisanih podataka i radnike koji moraju da znaju više (te su samim tim i bolji).
Po meni je odgovor na polazno pitanje: "Ne kupujete golišavi softver, nego kupujete remodeliranje poslovnih procesa."
Ali, ja sam laik u ERP-u, verovatno negde grešim.
"The best code is no code at all." - Zidar
"biggest obstacle to learning SQL is unlearning procedural programming" - Joe Celko