Citat:
totovic: Cene se ne menjaju u toku projekta, ili bar ne bi trebalo. Cene sata se definišu ugovorom. Što se tiče dodatnih usluga, njih obično ima u svakoj implementaciji, ali se i to obično definiše ugovorom i zapisnikom (radni nalog) kojim se definiše koje su usluge odrađene.
Eh, sve je to tako logično i jednostavno u teoriji, ili bar u većim i poprilično dobro organizovanim sistemima sa kojima se ti izgleda najčešće i susrećeš, medjutim, na domaćem terenu većina nas je imala prilike da vidi mnogo čega, što zbog pogrešnog procenjivanja klijentovih zahteva, što zbog zakonskih izmena, što zbog toga što klijent i sam nije znao šta hoće. O zloupotrebama da i ne govorimo, za njih sigurno nije teško napraviti mesta samo ako se hoće, generalno, iako je ugovor tu da zaštiti i jednu i drugu stranu, odstupanja i dodatni troškovi uvek postoje i lako ih je opravdati, pogotovo kad je u pitanju implementacija ERP-a.
Elem, zanima me jedna druga stvar, jel možemo malo da razdefinišemo te termine ERP obuka i ERP konsulting?
Vidim da su sve iznete tarife po sistemu s/č , bez razdvajanja šta je obuka a šta konsulting. Konkretno, mislim da ne može biti ista cena sata čoveka koji vrši klasičnu korisničku obuku za rad u odredjenom delu aplikacije, i konsultanta koji radi na analizi i optimizaciji poslovnog procesa preduzeća. Ili to sve ipak spada u isti koš?