Da, sa vestacki (termickim) opterecenjem na granama 3,3V, 5V i 12V do 1/2 nazivne struje. Opterecenja za to najlakse mozes napraviti od zice za grejace koja ponegde i ima da se kupi. Ipak, najbolje resenje je, ako si u mogucnosti, da ti to uradi sevis koji se bavi proizvodnjom grejaca. Optimalni otpori za testiranje su za 3V3 (0,2 Ohm/100W), za 5V (0,4 Ohm/100-150W) i za 12V (1,5 Ohm/ 200W) sve motano zicom (ili zicama, visestruko upredena) koja izdrzava cca. 20A struje. Sve mozes i sam napraviti sa malo truda. 0,2 Ohma ces tesko izmeriti ali merenjem veceg komada (koji ima merljiv otpor obicnim unimerom) i racunanjem ces dobiti vrednost upredenog komada. Merenjem stabilnosti i kapacitivnosti napajanja pod opterecenjem i bez, dobices uvid u stanje PSU. Naravno, sa ATX konektora odakle uzimas 3V3 za merenje, napravi i izvod za aktivaciju tj. ukljucenje napajanja.
Najprostije je da naravis adapter od muskog MOLEX-a na koji su zakacene (na obe grane, i 5V i 12V) sijalice za zmigavce ili poziciju/stop od auta (12V/15-21W). Sasvim dovoljno za probu.
Ja sam ga pazario i prezadovoljan sam, odmah znam da li je napajanje OK ili nije. Bas pre neki dan sam dobio komp na servis koji se ponekad ukljuci a ponekad ne, proverio napajanje ovim testerom i prikazalo mi nepravilnost na 5V...
Cena 26US$ na navedenom sajtu. Nije skupo. A prodaje se na amazon.com, sad videh, po toj ceni, ali je bolje ako se prodaje negde blize, preko amazon-a zna cena da poraste (PDV, carina, spediter, malomeniakomoze, ) ....
23.11.2007. u 14:39
JOJO847 System engineer Zagreb
Moderator Član broj: 14162 Poruke: 6025 *.adsl.net.t-com.hr.