Pocelo je pocelo :) ... kodar, beotel,cikom i ostali su samo podizvodjaci. Obuku vrsi Mtel...E sad, o obuci,obucenima...i podizvodjacima bih mogao da pisem post do ujutru ali necu da Vas zamaram.
Uglavnom, sve tri pomenute firme su se u proteklih 2 i po mjeseca (koliko je trajala moja agonija od trenutka podnosenja zahtjeva i reklamacije do izlaska strucnih lica na "mjesto zlocina") izmijenjale u mom stanu da bi mi napravili WiMax..... (Za one znatizeljne pozicija gdje se trenutno nalazi antena /na balkonu/ je udaljena cijelih 200m vazdushne linije BEZ IKAKVIH prepreka od predajnika) al dobro...
Boze moj, ova danasnja stolarija upija sve zive signale izgleda. Mozda za koju godinu otvorim prozor i zazvoni mi mobilni....oops!
elem, ne znam da li je do emtela ili je do ovih mladica koji se svojski trude ostaviti utisak profesionalnosti i visokoobucenosti ... ali ja upravo skidam omiljenu muziku brzinom od nekih ~15 kb/s dok se msn svako malo disconnect-uje ...
Anyway, momku iz jedne od gore pomenutih firmi je trebalo citavih 5-6 minuta da ukapira da u podesavanjima mrezne kartice svog lap topa upisuje ISTU-IDENTICNU adresu antene - 10.10.10.1 i razmislja zasto nema konekcije tj. "zasto nece da mi izbaci ono...kako se zvase..." ? p.s. Komandnom interfejsu u kome ocitavaju odnos signal/sum i otkljucavaju/zakljcavaju antenu na odredjenu tacku ili odredjuju frekvenciju, pristupaju preko browsera...
E sad,ko je ovdje lud? Ja, koji ipak razumijem makar one najosnovnije stvari a ne vjerujem rodjenim ocima sta gledam ili on koji btw. sam sa sobom komentarise "uh...ovo je do kabla sigurno, vidis ne moze da je poveze"
Tog dana, nakon jedno pola sata antena se ipak "povezala sa nama" i "mi sa njom" i uspjeli smo da vidimo da nesto ipak ne stima. Jbg. mislio sam da su te antene barem malo fleksibilnije u pregovorima oko ip adresa. Pomislio sam da je mojoj muci dosao kraj ali ne lezi vraze kako kazu ono.....Tek je onda postalo gusto: "Gore 2 centa, dolje 3...malo lijevo...desno desno...ne ne, jos malo ulijevo prema asfaltu...dobro je dobro je. Tako....e sad je dobar ...Ne,ne,ne ceka' brate drzi je mirno....bilo je signala sad se izgubio...ol' ti da ti ja ovo napravim kako treba ili ne?"
"Ocu" - rekoh ja u neko doba vise za sebe no za njega....
"E ceka' sad, daj da je obrnemo ovamo" izgovori i preote mi antenu iz ruku okrenuvsi prema suprotnom kraju zgrade. <U tom polozaju ona zraci pod uglom od nekih 120 stepeni u odnosu na antenu na predajniku, ovo kazem da bi imali predstavu sta je uradio>
"E, mora da je zbog stolarije pa nece da uvati ovamo aj sad je malo mrdaj kako ti ja budem govorio"....I tako od 17h do nekih 20 minuta do 20h....Okreni obrni, izvrni, lijevo, desno promijeni rj-45,jedan,drugi, treci...4 sam ipak ja uzeo i napravio po svojoj volji .... promijeni izolaciju, pritegni antenu itd itd itd. i eto, oko 20h sam uspio da provjerim mail. ;P
Dakle, ja sam bio taj koji je na balkonu pokusavao da ukapira sta strucno lice zeli postici a on je onaj koji je namrsten stajao iznad lap topa i bio udubljen u misli....Taj dan zaboraviti nikad necu, naucio sam barem jos malo o ljudima i o njihovoj zelji i volji da nesto postignu...ili barem nauce. Bilo bi smijesno, da nije tuzno.
Ajd sad, da ne ispadam i ja ovdje babaroga idem sad fino da zavrsim ovaj d-load koji sam zapoceo prije pocetka ove pisanije i uzivam u carima WiMax-a.
p.p.s. Uplacujem svakog mjeseca uredno svojih 35e racuna koliko placam paket od 1 mbit/s. 1 megabit u sekundi rekoh? hm...