Citat:
Ako budu previse forsirali DRM i slicne tehnike razvice se paralelna industrija koju bi morali vojnim pritiscima da suzbijaju. Uvek ce se neko dosetiti da moze vise da zaradi ako pravi uredjaje bez naprednih tehnika.
Kako ces imati "paralelnu industriju" ako nemas
sadrzaj? Ako filmska industrija odluci da od 2013 sve novo bude, recimo, BD+, znaci nema DVD - sta ti vredi sto pravis nesto drugo, kada u BD+ lancu sve mora da bude kriptovano i autentifikovano (a jedna karika u lancu autentifikuje karike oko nje), a ako bilo sta pukne to biva izbaceno iz liste "sertifikovanih" uredjaja u sledecoj iteraciji i vise ne moze da pusta nove naslove - a broj rupa je sigurno konacan.
Mislim, jedino sto bi ostalo su kopije iz bioskopa - samo nisam siguran da to puno ljudi zaista zeli da gleda ;-)
Bilo bi jako dobro
ne forsirati filmsku industriju da ubije DVD ;-)
Mada, mene licno bas briga - sve i da sutra Holivud nestane, ne bi me pogodilo ni za milimetar, posto i sada vise ne gledam puno tih holivudskih naslova.
Citat:
Ovo ce se morati razresiti tehnikom stapa i sargarepe jer za cistu represiju odnos cuvara reda i onih koji to nisu bi morao da bude kao u Rumuniji za vreme Nikolae Chaushesku.
Mnogo je prostije i nije potrebno puno cuvara vec samo holivudski advokati prilikom sastavljanja ugovora ;-) U slucaju BD+, lepo je kazna proporcionalna gubitku, od 50 miliona dolara pa navise - ako hoces tehnologiju, prvo moras da dokazes da imas $50M radi pokrivanja kazne, pa bajo ako puknes, puci ces sa stilom - ne znam da li se isplati izbaciti "felericni" BD+ plejer i slavno iskesirati bar 50 milki iz odmah, mislim da zarada na DVD/BD+ playerima ipak nije toliko dobra da se to isplati :)
E sad zamisli da zaista odluce da izdaju nove naslove samo u BD+... ne bi bilo lepo uopste.