Citat:
pyc
Ne, ja mislim da niko nema pravo da resi da ljudima zabrani banalnu akciju stiskanja download dugmeta. Za mene slobodan download spada u osnovna ljudska prava. Dakle ako je neko resio da se bavi digitalnim podacima, mislim da je duzan da shvati da ima neogranicenu mogucnost sirenja svog rada, ali da u isto vreme mora da pronadje druge kanale zarade, koji iskljucuju prodaju fizicke kopije. I dalje nemam nikakav problem sa tim da neko pokusava da smislja efikasan nacin zastite od kopiranja, ali tako, u neku ruku, moguce sam sebi kopa rupu.
Mozda moja uverenja deluju suvise liberalno, ali smatram da je to jedini nacin da se izbegne represija. Ljudi se nece promeniti, niti ce P2P programi naprasno izumreti.
Ne, jedini nacin da se "izbegne represija" je da ljudi kao sto si ti koji sebe nazivaju "liberalnim" doprinesu i obajavljuju
svoja dela besplatno i uticu na druge da to rade,
ali samo ako to zele. Dakle, postoji Wikipedia, postoje gomile sajtova za objavljivanje legalne besplatne muzike, postoji YouTube na kome mozes deliti svoja filmska autorska dela za dzabe, itd....
Za ostale, zao mi je - ali ja mislim da nemam apsolutno nikakva prava (ni zakonska ni moralna) da trazim od nekog drugog da mi njegov rad ili vlasnistvo nad necim ustupi za dzabe - osim ako ta osoba to ne zeli.
Citat:
Zaista steta sto narod jos uvek ne kapira koliko je to represivno od strane drzave, ako te kazni zbog downloada. Valjda ce se stvari okrenuti kada skoro svakog budu klepili po dzepu.
Nisam jos cuo da drzave "kaznjavaju zbog downloada" - cuo sam samo da Sudovi nekih drzava reaguju po pitanju privatnih tuzbi vlasnika sadrzaja, i to obavezno zbog
deljenja tj. ilegalnog umnozavanja - kao sto rekoh, veoma fina zamena teza, maskirati umnozavanje tudjih dela pricom o downloadu, iako se radi o 2 potpuno razlicite strvari.