Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Renoviranje stanova i prodaja kao startup biznisa sa nekretninama

[es] :: Vodič za posao :: Renoviranje stanova i prodaja kao startup biznisa sa nekretninama

[ Pregleda: 3533 | Odgovora: 7 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Stefano
Beograd

Član broj: 13287
*.adsl-2.sezampro.yu.

Sajt: www.serbianmeteo.com

icon Renoviranje stanova i prodaja kao startup biznisa sa nekretninama04.09.2007. u 01:30

Interesuje me da li neko od vas radi ovo? Kolika je mogucnost zarade? Deluje mi da je najisplatljivije renovirati stare stanove u centru grada, dovesti ih u neku ok. klasu, ili cak lux klasu i prodati ih. Ne mogu da nadjem neki barometar cena za Beograd po lokacijama koliko kostaju stanovi za sredjivanje/ normalni stanovi/ i lux stanovi.
Sta ce biti za 5 meseci vise niko ne sme ni da predvidi,ali ako dozivimo 6-ti mesec vi cete biti nas nezamenjiv covek
04.09.2007. u 01:30 

Pneos
Pomocni radnik na gradjevini

Član broj: 138226
..2-r.retail.telecomitalia.it.

icon Re: Renoviranje stanova i prodaja kao startup biznisa sa nekretninama04.09.2007. u 07:12
Znao sam coveka koji je ovo radio u NS pre nekih 10 godina.

Nije to nikakva mudrost jedino sto trebaju velika pocetna ulaganja. On je npr. prodao veliki porodicni stan i kupio dva manja od kojih je jedan obrtao da kazemo. Drugo, samo renoviranje takodje nije jeftino i pitanje je za koliko podize cenu.
102>77+30+20 !
04.09.2007. u 07:12 

kundak
Zika Mikic

Član broj: 34951
..super.turbo.adsl.beotel.net.

Sajt: www.zelenipatak.com

icon Re: Renoviranje stanova i prodaja kao startup biznisa sa nekretninama04.09.2007. u 07:37
Nije fora samo renovirati stan jer svako može da kupi stan i da dovede majstore stvar je u tome da jeftino kupiš stan. Znam neke koji su kupovali pa izvodili radove i pukli jer nisu dobro startovali, kupovali svašta. Znači prvo dobra procena a majstore možeš navatati na svakom ćošku.
Nije loša varijanta i kupovina stanova u izgradnji ali od proverenih investitora.
Zika kundak
04.09.2007. u 07:37 

Stefano
Beograd

*.adsl-2.sezampro.yu.

icon Re: Renoviranje stanova i prodaja kao startup biznisa sa nekretninama04.09.2007. u 11:58
u sustini po nekim mojim racunicama renoviranje stana bi kostalo izmedju 100-150 eur/m2, s'obzirom da renoviramo jedan nas stan, koji je bio u losem stanju, pa sam na osnovu toga racunao koliko bi kostalo po m2, mada nije svaki stan isti, ali okvirno je toliko. Zao mi je sto nismo taj stan dali na procenu nekoj agenciji za nekrentine pre renoviranja i kada zavrsimo, tada bih imao i racunicu isplativosti.

Kad sam mislio na isplativost toga, mislio sam na cistu zaradu od minimum 250-300 eur/m2
Sta ce biti za 5 meseci vise niko ne sme ni da predvidi,ali ako dozivimo 6-ti mesec vi cete biti nas nezamenjiv covek
04.09.2007. u 11:58 

deki77
Srbja

Član broj: 21596
89.216.199.*

Sajt: www.hostspace.tk

icon Re: Renoviranje stanova i prodaja kao startup biznisa sa nekretninama04.09.2007. u 12:53
@stefano..na ovu temu je bilo dosta komentara...prelistaj malo forum ja baš nemogu da tražim...
-Nije ti dobra računica ta 150(radovi)..tebi u džep ~300
Sve je pitanje i sta ti podrazumevaš pod lux sređen stan...
Sa ili bez nameštaja...lokacija..parking...sprat...security...itd.
Parket,Keramika,Podne i zidne obloge,rasveta,okovi,stolarija,vidoje nadzor gipsani ukrasi,spušteni plafoni,izolacija...
I kada središ takav stan...da li se on sviđa potencialnom kupcu..(nemora da znači)

Za gradnju lux "gajbe" potrebno je dosta novca i dobrih majstora.Neslažem se sa predhodnikom da majstora ima na svakom ćošku(naravno ali kakvih)..Oni koji će da nose džakove cementa da...
Kupiš Špansku keramiku(npr. 20-50€ m2 materijal)...i nađeš jeftinog majstora koji ti unakazi...
Ili nedaj bože granitne obloge 50-100€ md...itd
Otoćento..štuko mermer i sl. su samo za profi majstore gde je cena materijala od 5€ m2...a ima nekoliko ruku do finalnog završetka..
+ Moraš imati(poznavati) agenciju,advokate koji će ovo sve da vode...i brzo ti prodaju stan..
Ili si ti mislio da samo okrečiš središ i prodaš...malo više nego li vredi...

Onda ćeš naići na računicu koja glasi...
da i onako moraš srediti(koliko-toliko)gajbu kako bi je što bolje prodao..krečenje,parket,stolarija,struja voda..i neke sitnice..
A na kraju dođe sve na +0...u minusu je samo tvoj radi i vreme utrošeno..
A i računice su jasne i cena stanova(na lokacijama) je poznata...

p.s
i za sve ovo ti u napred moraš imati lovu,materijal,majstori,administracija..
i čekati prodaju stana....
Koja može da bude povoljna ili nepovoljna..
Da čekaš nekoliko meseci...do prodaje..
itd.
sve je to veliki rizik
ima i manje rizičnih poslova
Navigation
GARMIN - NÜVI 255T 150€
GARMIN - NÜVI 255WT4.3-inch display 200€
N O V O
04.09.2007. u 12:53 

Stefano
Beograd

*.adsl-1.sezampro.yu.

icon Re: Renoviranje stanova i prodaja kao startup biznisa sa nekretninama04.09.2007. u 22:53
Ocekivao sam da ces se ti javiti, posto vidim da si ucestvovao u slicnim temama. Gledao sam sve slicne teme i nisam nasao bas odgovore koji mi trebaju.

Pazi ako bi nasao stan na dobroj lokaciji u dobroj starogradnji, gledao bih da ga pretvorim u lux stan, znaci stvarno da bude dobar. Medjutim ako bi bile u pitanju dvorisne zgrade, ili slicno, recimo stanovi u stanju raspadanja (kao sto je bio ovaj moj koji sada sredjujem), to i ne bi imalo smisla dovoditi u lux stanje, vec bi tu doveo stan u stanje da ga neko kupi ko ne zeli dalje da se bahce sa sredjivanjem.

Razmisljao sam i onaj posao sa nekom sivom fazom u novogradnji, ali tu ne vidim nikakvu zaradu, s'obzirom da su stanovi u sivoj fazi uglavnom jeftiniji bas onoliko koliko treba da se stan sredi u fazu kljuc u ruke.

Ostaje mi i treca alternativa, neka nadgradnja, kao suinvestitor. Da li je moguce preko advokata i agencija naci nekog ko trazi suinvestitora u nadgradnji recimo? Nemam mogucnosti da udjem u pravo zidanje, ali mi je to cilj za buducnost. Znam i svestan sam toga koliko su to stresni poslovi, ali u ovom svetu ne postoji posao koji nije stresan, osim ako izuzmemo poslove u drzavnim firmama, gde radio ne radio dobijas platu svakog meseca (zastava recimo).

Znam da ne postoje sigurni poslovi, ali treba pokusati... da mislio sam sa agencijom i advokatima koji bi to vodili i koji bi stan brzo prodali uz odgovarajucu proviziju, ovakav posao raditi solo, bez svog tima je ludost.

04.09.2007. u 22:53 

mikanmaestro1

Član broj: 160466
*.cable-2.sattrakt.net.

Sajt: www.insulae.biz

icon Re: Renoviranje stanova i prodaja kao startup biznisa sa nekretninama22.12.2007. u 14:45
Racunica ti je dobra. Neki put bude bolje a neki put losije.

Uzimanje stanova u sirovoj fazi se takodje isplati ali imas dodatna cimanja oko raznih papira.
Sredjivati stanove u lux nivou je cesto mac sa dve ostrice. Naime koj hoce takav stan, hoce i sam sve da bira. Mnogo bi ti to para zarobilo na duze vreme.

Stanovi koji se najvise isplate tako raditi su oni u najgorem stanju. Sto se cene tice parametar treba da ti bude cena takvog stan na tom mestu ali da je sve ok, jer za te pare ces prodavati. Pocetna cena ti je ona koju trazi prodavac. Posto si vec radio nesto slicno mozes otprilike da odredis visinu troskova sredjivanja (dodaj 30% nepredvidjeni troskovi). Tako dobijenu cenu oduzmi od realni prodajne i odmah ti je jasno da li da ulazis ili ne.
Dosta ti je bitna i brzina celog ciklusa. Zbog toga racunaj u startu da ides u prodaji sa nizom cenom (5%-10%).

Radio sam sirovo stanje, ali mislim da bih sad mozda mogao prebaciti se na dvorisnjake. Znam neke koji su to radili ali iskljucivo sa dvorisnim stanovima. Ulaganja su daleko manja. Postavljeni standardi su daleko nizi, tako da je daleko lakse i brze odraditi posao. Dosta dugo sam se klonio dvorisnih stanova, jer nisam verovao da i to neko kupuje. Moja greska velika.
Ova pomenuta ekipa se razbija od posla (para).

Ako budes radio u starim zgradama, posebno obrati paznju na stanove koji imaju losu organizaciju prostora. Pomeranjem nekih zidova mozes dobiti jako puno za jako malo novca.

Ukoliko udjes u ovaj posao memoj zaliti novac na arhitektu. To ti je najbolja investicija. Za nekoliko stotina evra dobices ideje koje ti nikad ne bi pale napamet. Te ideje mogu da izmenu kompletnu koncepciju stana. To ti je neki put daleko vaznije od skupih materijala.

P.S.
Da bi mirno spavao, uvek stavljaj kvalitetne elektro i vodovodne instalalije.
Jednog dana u Srbiji ce svi raditi legalno
22.12.2007. u 14:45 

Stefano
Beograd

*.adsl-1.sezampro.yu.

icon Re: Renoviranje stanova i prodaja kao startup biznisa sa nekretninama23.12.2007. u 00:27
Hvala na odgovoru. Zao mi je sto se cesce ne ukljucujes u ove teme, posto mi deluje da si pun znanja iz ove oblasti. Bas sam citao tvoje postove, i zaista su za pohvalu.
23.12.2007. u 00:27 

[es] :: Vodič za posao :: Renoviranje stanova i prodaja kao startup biznisa sa nekretninama

[ Pregleda: 3533 | Odgovora: 7 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.