Citat:
3. Ma da, krenes da skidas neki axxo-ov dvdrip (film koji je pre par nedelja bio u bioskopu) i ne znas da je piratski tj. da nije originalan. Znas i sam sta pise na svim originalima, da je zabranjeno presnimavanje, pozajmljivanje, javno emitovanje itd. Sta da ti pricam kad znas. Znaci kako ces da ubedis odgovorno lice kad ti dodje na gajbu da te skemba u aps, da ti ustvari nemas pojma, da si pocetnik za download, da si mislio da je to neki smesan klip itd. A recimo na hardu imas 300 dvdrip-ova najnovijih filmova i 50 Gb diskografija. I sve ti to stoji u share-u. Bas bih voleo da vidim da ti ne mogu nista. Ali ovo je Srbija, sve moze i nista ne moze :))
Vidi, to što je takvo kolekcionarstvo karakteristično za Srbiju, ne znači da je tako svuda u svetu. Brz internet ne služi samo za skidanje piratskog sadržaja već za mnoge druge stvari... Prosečan Amer ne žudi za time da pravi nekakve kolekcije piratskog sadržaja, već i ako skida nešto tako, skinuće preview verziju filma (što je legalno), pogledati i obrisati posle 24 sata, pa ako mu se film jako svideo i želi ga u kolekciji, otići će i kupiti legalan DVD. Prosečan Amer ne gomila mp3-ice od kojim mu ni 10% ne treba, već možda skine neki album da presluša, pa ako mu se svidi, ode i kupi, ili zadrži par pesama koje mu se dopadaju, a inače sluša radio (postoji milion online radio stanica, sa raznom muzikom). Igre takođe, skinuće demo (možda i celu igru), probati, odigrati, pa ako mu se svidi kupiće original. E sad što je Srbija zemlja kontradiktornosti je druga stvar. Nit zemlje gde se manje ceni tuđa svojina, nit zemlje gde ljudi više žele da imaju nešto, pa makar im i ne trebalo, ali kad je džaba. Evo samo primer mog ortaka koji otkada je uveo brz internet samo pravi nekakve kolekcije. Imao je 50.000 pesama, a kada je uveo brži net, prvo što je uradio jeste da je skinuo još 50.000. Pa nemoguće da sve to sluša. Svoju kolekciju filmova je popeo na blizu 2000. Čak je skidao gomilu klipova sa youtube-a i sad ima kolekciju istih na preko 50 DVD-eva. O programima i igrama i da ne pričamo, ima barem sto dupke punih DVD-eva. Da ga pitaš šta će mu, ne zna ni on sam, ali može mu se pa što da ne. Predpostavljam da je stvar u tome da se prosečan Srbin stalno plaši da mu nešto ne nestane... pa daj da to brže bolje veže lancem. Pa pobogu, ako imaš brz net, valjda je logičnije da barem te youtube klipove gledaš online, umesto da ceo život živiš u strahu da će jednog dana nestati youtube-a ili brzog interneta, pa ti jadan nećeš moći da pogledaš te klipove (kao da ih sad pa gleda, eno diskovi mu skupljaju prašinu). Isto tako i za filmove i muziku... razumem ja kada čovek hoće da ima filmove koji su mu se jako svideli u kolekciji, ili muziku koju sluša svakodnevno... ali niko ne može da me ubedi da se nekome baš toliko svidelo tih 2.000 filmova i da ravnomerno sluša 100.000 pesama. Mislim, nisam ni ja cvećka, pravio sam i ja raznorazne kolekcije, pogotovo u vreme kada se do nekih stvari teško dolazilo, pa kad sam uvodio brz net mislio sam da ću da skidam 24/7, a onda mi se upalila lampica. Pa koj će mi đavo kolekcija bilo čega da mi zauzima mesto kad imam flat broadband. Da ja sad čuvam klipove koje mogu da gledam na youtube, ili muziku koju mogu da slušam online, ili gomilam filmove koje sam pogledao jednom i nikad više. Ili programe... pa nijedan čovek ne koristi 1000 programa, već 10-tak u vrh glave, što stane na jedan DVD bez da se guraju. I sad njemu kao treba kolekcija od 100 DVD-eva istih ? Ma da. Ono što hoću da kažem jeste da se većina normalnih ljudi zasiti već posle par meseci downloada, a neki i posle prvog i shvate da im sve to ne treba. Ali nebitno, to je sve međusobno povezano. Neće biti rasprostranjenog neta dok se ne popravi standard, neće se popraviti standard dok se mnoge stvari u zemlji ne reše, pa i oštrije ne krene u borbu protiv piraterije, a kad se to desi biće isplativije kupiti original disk, nego rizikovati i skidati ga preko torrenata. Tako da, eto, onima koji bi brži net samo zbog piraterije nemaju čemu da se raduju :)
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti