|
mr.marvin
Član broj: 137276 Poruke: 111 213.149.123.*
|
Ja arije slusam isto od verzije 3.5, mislim da je tad negdje izasla :)
Opera, bez premca i ikakve diskuije, sto se mene tice.
1. Filozofija i pristup programima
...je ono sto tim Opere godinama razdvaja od konkurencije, i to za nekoliko kopalja. Napraviti program kakav je Opera, da radi potpuno nezavisno, tako brzo i pouzdano, a da staje u nekih 5 MB?
Sjecam se da sam nekad davno procitao tekst o tome kako se citava programerska industrija skroz razmazila zbog resursa koje danas nudi hardver, tako da je optimizovanje koda i usteda memorije i procesorske snage nesto sto se radi uzgred, jer eto, bozemoj, krajnji korisnik to i ne primjeti. Naravno, u Operi ne misle tako.
Za mene program koji guta memorije kao sto to radi FF, a da ucita jednu bijednu stranicu sa neta nije dobar program i tacka.
2. Brzina, stabilnost
3. Funkcionalnost
Necu da pominjem surfovanje i rijetke trenutke kada koristim FF i pokusam da koristim "mouse gestures" i (naravno, ne radi) vec o tome kako je Operin rad sa mailom evoluirao u nesto vrlo korisno. Ne samo mail... To je i news reader, rss/atom, irc chat i sve na F4. Nekad sam bio pasionirani korisnik The Bat!-a ali kako sam dao sansu Operi, nema potrebe...
4. Program je besplatan
Zao mi je samo sto se na sva strane promovise FF, ali to je neminovno, jer se prednost daje open source projektima, a ne ovim drugim, pa marak bili kvalitetni i besplatni kao Opera. Evo jedno pitanje za razmisljanje... Da li bi Opera i dalje bila odlican browser da postane open source? Ja milsim da ne bi.
|