Citat:
cynique: Svaki AV današnjice ima bar nekolicinu remote vulnova, uglavnom vezanih za loše pars*** headera datoteka, jerbo danas AV moraju skenirati sve od .jpg slika pa do .doc dokumenata, u sve se malware može sakriti.
Ovo
nije da je netko backdoor-ao MS-ov softver :)
Cynique, ja nijesam spodoba koja ce se radovati tudjoj nesreci ili prizeljkivati da su neciji, BILO CIJI, racunari suplji i podlozni hakovanju. Moja poruka UOPSTE nije napisana da mjeri patke sa Microsoftom, nego da ukaze BAS na to sto si u ovom pasusu napisao.
Nijesam ja taj koji je ovdje ode i elegije (od N gusto kucanih strana) sigurnosti OS naisao. Ti si, za Vistu.
Sa Vistinom sigurnoscu jedan jedini problem ima i veoma je ocigledan.
Vista je bloatware, ogroman softver. Bas zbog tog efekta, sto idealan kod NIKAD ne postoji (there is always another bug), sigurni sistemi se prave (uvijek su se pravili, uvijek ce se praviti) tako sto se MINIMALIZUJE kolicina softvera koju voze, pa se taj smanjeni skup linija koda onda drzi sto cistijim, sto sigurnije napisanim, sto robustnijim sto se moze. I trpa se zastita u hardver, jer je XBox 360 sada SIGURNO sigurniji od Viste i bilo cega sto postoji.
Nije to prica o Windowsima ili Linuxu, ili bilo kom Operativnom Sistemu ikad napisanom. To je koncept koji je koriscen i koristi se otkad se javila potreba da se podigne sigurnost kriticnih sistema.
Nikakvi super-duper NAKALEMLJENI mehanizmi, nikakvi borci protiv malware, nikakvi anti-virusi od tako velike kolicine koda ne prave "najsigurniji operativni sistem danas". To su sve zakrpe i "kupus", samo sto dolazi iz Redmonda, ne iz dubina cyber-svijeta.
Statistika je neumoljiva, tu propusta mora da ima, jer su taj softver takodje pisali LJUDI, ne supermeni.
Idealni sistemi ne postoje, jer ljudi nijesu savrseni. Ni Linus, ni druzina iz Redmonda. Svaku bravu koju ljudski um napravi, drugi ljudski um ce naci nacin da je otvori, samo je pitanje vremena, sredstava i motivacije da se to ucini.