Ovo sam već prije napisao, ali mi je moderator obrisao. No ne mogu, a da ne napišem ponovo, jer veoma slikovito ilustruje stvari vezanu uz ovu temu. Obećavam da neću proširivati diskusiju dalje u ovom pravcu.
Od 2004.-e do otprilike 2008.-e pratio sam tzv. EDM (
electronic dance music) "scenu" u Bosni i tu je bilo mnogo ljudi koji su se grlato borili da kao DJ-i budu priznati kao "umjetnici", "radnici", da im država prizna "zanimanje" koje bi se zvalo (pazite sad!)
DJ !!! Generalno, željeli su da budu u istom rangu sa pjevačima, kompozitorima, tekstopiscima. Čak se pričalo o osnivanju nekog "DJ sindikata".
Konkretnije, zahtijevali su da njihov "rad" koji se sastojao samo u pretapanju krajnje bezvrijedne EDM muzike iz pjesme u pjesmu bude plaćen u stotinama eura. Naravno, po njima, obavezno uz to je bilo da im vlasnik lokala/mjesta gdje su "nastupali" tokom cijelog "nastupa" obezbijedi besplatno piće.
No međutim u čemu se taj njihov "rad" sastojao? U tome da se jednostavno spreme, strpaju u džep par DVD-ova sa piratizovanim "empetricama" koje su naskidali preko Interneta i dođu tamo gdje trebaju "nastupati" (naravno, onda i jednostavno pretapanje muzike), a organizator nastupa/vlasnik mjesta je po njima bio dužan da im obezbijedi i te stotine eura i besplatno piće tokom "nastupa" i odgovarajuću opremu.
Da ne govorim da većina opreme/programa koji se koriste u miksanju ima ugrađene funkcije koje olakšavaju misanje - drugim riječima, obave barem pola posla za tebe, ti samo pritišćeš dugme i(li) klikaš tamo negdje po GUI-u!
Eto toliko... a vi izvucite zaključak i pronađite paralele bitne za ovu temu.