@tox master
Citat:
ja sam mislio da nece skoro biti tako rasiren kao sto je wireless sada da ga ima u skoro svakom gradu.
to sto ce jedan covek da ulozi pare i napravi wimax u jednom gradu ne racunam u prisutnost wimaxa.
Dabi neko radio WINMAX mora dobiti licencu, a za licencu je potrebna infrastuktura (tj izgradjenji repetitori i sl.).Znaci jedan covjek nema sanse da radi WINMAX, u Bosni samo telekomi mogu dobiti licencu i Zona jer imaju infrastukturu u citavoj republici, ako neko zna jos nekog provajdera nek navede.I WINMAX ako pocne sa radom preko Zone vrlo brzo ce biti pokrivena citava BIH.
Citat:
sta meni vredi sto mogu da imam bez problema 1mb protoka ako ce to da kosta 200-300km mesecno a za opremu je posebna prica.i sto mislis da ce preko wimaxa cija je oprema dosta skuplja za provajdere biti jeftinije ili isto?
1 Mbps sada kosta 150 km a na WINMAX-su ce biti jeftinije,skuplje ne moze biti sigurno.Oprema nije posebna prica, oprema za povezivanje je jednostavna i uopste nece biti preskupa.
Evo sta se predvidja kada winmax krene:
Vozite se kolima i u kolima slusate radio koji vise ne radi na frekvencijama od 88 - 108 ...vec radi na 3.5 GHz i koji podrzava 802.16e standard. Dakle hvata preko 10.000 radio stanica i slusate vas omiljeni radio Las Vegas. Zamislite jos bolje da imate wide screen u kolima..... i onda pozovete kucu i razgovarate (preko video screena) sa svojim ukucanima u kolima i to u full screnu bez kasnjenja i seckanja. 1 Mbit/s po korisniku ce to omoguciti i to veoma kvalitetno.
Zamislite onda imate neki od smart phoneova (iz 2008te naravno) koji imaju 802.16e standard preko kojih imate videophone preko koga mozete da zovete, surfujete, pricate, razmenjujete video fajlove... i sve to samo u okviru pretplate od 30 tak eura mesecno.
Upravo ta cinjenica sto takva telefonija vise nece biti zasnovana na fizikom nivou prenosa vec na IP nivou ce doprineti da se cena uvede kao flat rate pakete za neogranicen broj razgovora.
Takodje ukoliko bi WiMAX zaziveo upravo na ovaj nacin firme kao sto su: skype, net2phone, yahoo, MSN, ICQ bi znacajno ojacale jer bi se svi razgovori obavljali upravo preko njih.
ADSL, FTH, CABLE i ostala resenja bi u takvom svetu bila koriscena eventualno za DESKTOP racunare ili za neke manje firme.
WiFi ce u to vreme zameniti bluetooth i bice koriscen samo za prenos podataka u okviru sobe...
Citat:
prvo sto se ne bi slozio sa tobom da wireless ide 2-3km
Pricam o WiFI standardu 2.4 Ghz, gdje provajderi predaju signala daju preko omnih i sektorskih antena (sve oko oko 25db). I sa takvom predajom mozes racunati da korisnika prikljucis sa maksimalno 3 km i to sa Girid antenom od 24 db i nekim boljim AP-om, znaci wiriless koji provajderi daju kao uslugu interneta idu u ovim dometima.Naravno wiriless na 5 Ghz je nesto drugo.
@dadotb
Citat:
nece biti skorog mijenjenja cijena na Zoni...
U ponedeljak ces vidjeti novi cijenovnik.Nije sigurno ali vrlo vjerovatno.
@arminicos
Citat:
8G sa 384/192 = 15 KM mjesecno
Dok Zona bude radila neces vidjeti paket ispod 20 km.
Šaka