|
crni-x
Član broj: 58939 Poruke: 67 87.250.112.*
|
Posto vidim da mnogo vas nije zadovoljno odlucio sam se da i ja podjelim moje utiske!
Ja sam korisnik zona.ba mreze duzi period i prvih 2-3 mjeseca imao sam samo rijeci hvale za njih, zakupio sam 512/256 paket i bio sam vise nego zadovoljan, padova nije bilo, brzina je bila tacno 512/256 i na grafu (du meter) kada nesto slidam bukvalno sam imao konstantnu brzinu download-a, nazalost ovo nije dugo trajalo, poceli su da spustaju cijene, ali isto tako i kvalitet i to rapidno, poceli su padovi, greske i naravno download vise nije bio ni blizu onoga koji sam do tada imao!
Osim padova i gresaka (npr. greskom me iskljuce ili u poslednje vrijeme njihov "automatski" sistem za iskljucivanje korisnika obavjestavama me da mi uplata istice preko 10 dana prije nego sto treba da istice, upozoravam ih na ovo vec nekoliko mjeseci, izvrsili su par promjena, ali jos uvijek datum isteka uplate nije tacan, zatim taj sistem iskljuci me mnogo ranije nego sto treba....), umjesto da rade na tim problemima kako se ne bi konstantno ponavljali, oni pocinju da uvode limite koji nemaju nikakve veze sa fair use i nikakve veze sa prioritetima koje su oni naveli u ugovoru za korisnike (naveli su da http i jos neki imaju prioritet u odnosu na npr. torrente), prvi limit koju su uveli je radio tako da poslije skinutih, ako se dobro sjecam, 5MB ili par minuta download-a (ne vise od 5-10) brzina download-a automatski pada na 50% uplacene brzine tj. u mom slucaju sa 512Kbit-a na 256Kbit-a i tako ostaje do kraja download-a i ovo se odnosi na http protokol koji po njima ima najvisi prioritet (mogu misliti kako je tada bilo podeseno za torrente)...ako se ovaj limit odnosio na fair use onda ja stvarno ne znam ko je tu bio fair, a ko ne, jer ako je skinutih 5MB pa i 10-20MB previse i to zasluzuje da mu se oduzme 50% uplacene brzine onda stvarno ne znam nista, zar oni misle da ja placam 512/256 paket da bi samo otvarao stranice od par KB i nista vise jer ako pozelim da skinem nesto vece od 5MB dobijem 256Kbit-a konekciju sve do kraja download-a!
Ali dobro, poslije mnogo e-mail poruka koje sam im uputio (na neke su cak i odgovorili) dobijam odgovor da od sada vise nece biti problema sa download-om i to me mnogo obradovalo jer sam racunao da se vratio stari zona.ba kvalitet, ali moje radovanje nije dugo trajalo jer poslije testiranja uocio sam jedan novi limit koji je cak i rigorozniji nego prvi jer ovaj novi limit koji i sada traje i koji je kod svih zona.ba korisnika (vidio sam vase screenshotove na poslednjih par stranica ovog foruna) ima cak uticaja i na download fajla manjeg od 5MB i ovaj novi limit funkcionise tako sto se brzina download-a konstantno mijenja u odrednjenim vremenskim razmacima i to od pocetka download-a, u mom slucaj to izgleda 512-256-512-256-512-256...sto znaci da ja u sustini dobijam, pod uslovom da nema dodatnih smetnji, 75% uplacene brzine download-a tj. 384Kbit-a i to za http protokol (ne znam sta je sa ostalim koji imaju "manji prioritet") i ja se cijelo vrijeme pitam (a i njih) po kojoj osnovi je setovan ovaj limit??!!! Da li ovo ima neke veze sa fair use, sa prioritetom odredjenih protokola i sl.? Da li ima neke veze sa ugovorom koji su oni nama dali i koji je potpisan na obe strane??!!
Po meni je ovo cista kradja, kao daju neke ugovore kako bi se zastitili i kako bi sve bilo po pravilima i legalno, a u sustini prodaju 512, a isporucuju 384 i to je ocigledno, nema tu nikakvih smetnji, prekoracenja nekih fair use normi i sl., da su bar znali podesiti da se ovo desava samo kada im je opterecenje maksimalno, ja bi to razumio, ali 10000% sam siguran da im ovaj limit nije potreban u 5h ujutro!!
Imam ja jos mnogo toga vezano za njih, ali ovo je osnova, korisnicima 512/256 paketa kradu cistih 128Kbit-a, a mislim da je jos uvijek za vecinu internet korisnika na BiH/RS prostorima 128Kbit-a jos uvijek samo san tj. kradu mnogo!
Toliko od mene...
|