Business
--------
Kontam da je za zapocinjanje businessa bitno razmisljanje:(1)"sta ljudima treba a ja bih mogao da im ponudim". Business koji je zapocet sa (2)"sta bih mogao da uvalim masi, pa da zaradim pare" je krakog daha i definitivno ce kad tad da propadne, ako se uopste i pokrene. Isto vazi i za business koji se zapocinje samo da bi se zaradile pare a usluga vlasniku i nije toliko bitna.
Dakle za business je bitna:
1) dobra usluga koja interesuje ljude i potrebna im je (ne vidim da Srbi bas mnogo igraju ping-pong. U kuglanu se ide samo zato sto je fensi..),
2) vizija vlasnika da uslugom koju nudi njegov business, zeli da pomogne ljudima. (graditelj zgrada resava stambena pitanja, kafic omogucava ljudima da se opuste i zabave..)
Takodje u Srbiji je jos uvek zeznuto raditi bilo koji (podrazumeva se legalni) small-business pa da od toga lepo zivis a da se ne satires od rada, jer drzava bas ne pomaze preduzetnicima koliko bi mogla, a banke pogotovo.
(Npr. koliko se meni cini, banke ne prave veliku razliku izmedju loseg kredita (cini im se ne bas profitabilan biznis) i dobrog kredita (veruju da ce biznis lako da vrati ulozeno) koji daju preduzetniku, nego odvale kamatu a ti posle pevajuci vracas "pomoc" godinama - bankama je jos uvek cilj da oderu, a ne da pomognu razvoji businessa i na kraju time i drzave)
- Eh elaborata.:)
Investiranje
-----------
"Investiranje nije rizicno ako znas sa radis" - neko rece. Brokerske kuce se uglavnom zasnivaju na "reci mi da kupim i kupicu/prodacu" akcije itd. Broker po svojoj definiciji zaradjuje procenat od prodaje ili kupovine, sta njega briga da li ti znas sta radis ili ne, dokle god ima prometa broker zaradjuje. Sem toga nasa berza je smehoteka - posle izbora akcije skoce za 20% itd. - pa to nema (skoro) nigde.
Ono sto moze da se uradi za 5000 Eur je da se plati finansijska inteligencija koja zaradjuje obrcuci klijentov novac samo ako klijent zaradjuje. Takodje banke gde se novac ulaze (dok nije u obrtu) garantuju za njega.
Ne znam koliko ljudi je obavesteno da nase banke u Srbiji osiguravaju ulozen novac na max 3000.
(Znaci kod nas ulozis 20000, banka pukne i ti dobijes mozda 3000).
Finansijska inteligencija:
Znam za Austrijsku firmu koja se bavi modernim upravljanjem kapitalom klijenata (koji ne zeli sam da se bakce sa berzom, a ako zeli moze i on sam da ucestvuje u odlucivanju) i prosecan obrt je dupliranje glavnice svakih 5 godina, uz kamatno kamatni racun. Tj. ulozis 5000, za 5 god imas 10000, za 10 god imas 20000 itd. (to je samo primer, od prilike). E sad ako imas i neke prihode svaki mesec, mozes bilo kada da dodato ulazes, npr mesecno vec od 50Eur, sto naravno dodatno veoma utice na brzinu umnozavanja novca koji dalje pravi novac.
Ulozen novac mozes bilo kada da podignes, dakle maksimalna likvidnost. (nema orocavanje i tih zavrzlama).
Potpisuje se ugovor i nema tu da te neko zezne, ti ljudi zive od toga, a zaradjuju samo ako ti naprave pare.
Rezime:
-------
Super je baviti se biznisom, ali postoje i drugi nacini da novac napravi novac. Licno me interesuju oba, mada sam trenutno zaposlen kontam da za koju godinu pocnem svoj biznis. A u ovo sa Austrijancima ulazim cim isplatim troskove ulaganja u svoje najnovije obrazovanje - za mesec, dva.
Pozdrav svima!:)
[Ovu poruku je menjao jovanldn dana 12.05.2008. u 20:53 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 19.01.2009. u 23:23 GMT+1]

Re: Gde uloziti 5.000 EUR-a?
Re: Gde uloziti 5.000 EUR-a?